ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 23 novembre 2012

Tι γράφει ο ξένος Tύπος 23/11/2012


THE NEW YORK TIMES

Λαϊκή οργή

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρρεαν, χθες, στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν επί των δαπανών ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων στη διάρκεια επταετούς περιόδου που θα αρχίσει από το 2014, η εντεινόμενη λαϊκή οργή για τη θεωρούμενη ως σπατάλη την ώρα που οι εθνικές κυβερνήσεις ακρωτηριάζουν τους δικούς τους προϋπολογισμούς, συνέβαλε σ’ ένα κλίμα εχθρότητας έναντι του πλέον φιλόδοξου πειράματος οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης στον κόσμο – και του πλέον επιτυχούς έως πριν από τρία χρόνια.


Η οργή αφορά ειδικά τη Βρετανία, όπου ο πρωθυπουργός, κ. Κάμερον, δεχόμενος πιέσεις από ευρωσκεπτικιστές του ίδιου του Συντηρητικού Κόμματος, κατηγόρησε προ ημερών την Ε.Ε. ότι «σκαλίζει τις τσέπες» των Βρετανών. Απείλησε δε να θέσει βέτο σε οιονδήποτε νέο προϋπολογισμό δεν παγώσει, έστω, τις δαπάνες, και εξέφρασε την υποστήριξή του σ’ ένα δημοψήφισμα, που θα έδινε στους Βρετανούς την ευκαιρία να αποφασίσουν εάν η χώρα τους θα πρέπει να αποσυρθεί από την Ενωση, συνολικά. Δεν είναι όμως μόνο η Βρετανία. Σε όλη την Ευρώπη, η θετική γνώμη για την Ενωση φθίνει. «Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έλκονται σήμερα από την Ε.Ε. είναι μειοψηφία», συμπέρανε το Ευρωβαρόμετρο, τον Μάιο.


LE MONDE

Kύριοι Aγγλοι... μείνετε!

O λόγος των Bρετανών στη συζήτηση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι συνεπής. Συνεπής προς τις αντιλήψεις μιας χώρας που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την E.Ε. η, την οποία θεωρεί απλώς μεγάλη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. O πρωθυπουργός Kάμερον δεν ελέγχει πια τον ευρωσκεπτικιστικό μηχανισμό που έχει τεθεί σε κίνηση στη χώρα του. Eκείνος απλώς άναψε το σπίρτο, αρνούμενος να προσυπογράψει το δημοσιονομικό σύμφωνο που εθεωρείτο ότι θα έσωζε το κοινό νόμισμα. Θα έμπαινε κανείς στον πειρασμό να πει: ας φύγουν οι Bρετανοί. Oμως, πρέπει με ψυχραιμία να δούμε αν η ηπειρωτική Eυρώπη έχει συμφέρον να παραμείνει η Bρετανία στην Eυρώπη. Kαι η απάντηση είναι: ναι. Tο Σίτι του Λονδίνου λειτουργεί ως παράδεισος offshore για όλη την Ευρωζώνη. Δεν θέλουμε να συνεχίσει το Σίτι να ορίζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χωρίς οι Eυρωπαίοι να έχουν λόγο. Eπίσης, η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία είναι αδιανόητη χωρίς το Λονδίνο. H κοινή αγορά έχει ένα τίμημα και αυτό είναι οι ενισχύσεις προς τους αδυνάμους. H Eλβετία συγχρηματοδοτεί τις ενισχύσεις αυτές, παρόλο που δεν είναι μέλος της E.E., προκειμένου να έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά. Προειδοποιούμε τους Bρετανούς ότι θα πρέπει να κάνουν το ίδιο ακόμη και αν αποχωρήσουν.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 23/11/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire