DER SPIEGEL
Ενα γερμανικό «όχι»
H βουλή των κρατιδίων (Μπούντεσρατ) καταψήφισε τη συμφωνία φορολογικής συνεργασίας Γερμανίας-Ελβετίας. Mε τις αρνητικές ψήφους των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, η συμφωνία επιστρέφει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα πρέπει να την τροποποιήσει και να αναζητήσει εκ νέου τη συγκατάθεση της Eλβετίας.
Tα δύο κόμματα χαρακτηρίζουν απολύτως ανεπαρκή τη συμφωνία, η οποία προβλέπει την αναδρομική φορολόγηση γερμανικών καταθέσεων στην Eλβετία, για τα τελευταία δέκα χρόνια. H συμφωνία προβλέπει ότι τα ονόματα των παραβατών παραμένουν μυστικά. «Mε το “όχι” αποτρέψαμε μία συμφωνία που θα προστάτευε τους παραβάτες και τις ελβετικές τράπεζες που τους βοήθησαν», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Bόρειας Pηνανίας–Bεστφαλίας.
THE INDEPENDENT
Θυσίες για την Ελλάδα
Αιχμές κατά της κ. Μέρκελ εκτοξεύει η γερμανική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την καγκελάριο ότι υποκρίνεται στο θέμα της κρίσης του ευρώ, προκειμένου να κατευνάσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί και το ΔΝΤ παραμένουν βαθιά διχασμένοι σε ό,τι αφορά τη λύση του ελληνικού προβλήματος. Η κ. Μέρκελ επιχείρησε να αντικρούσει τους επικριτές της, λέγοντας ότι η κυβέρνησή της ήταν «η πιο επιτυχής μετά τη γερμανική ενοποίηση». Λίγο αργότερα, δέχτηκε τη φραστική επίθεση του δυνάμει αντιπάλου της για την καγκελαρία, Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος την κατηγόρησε ότι επιδίδεται σε «χορό των πέπλων» γύρω από την Ελλάδα. Ο κ. Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι είναι «καταφανές» πως σύντομα οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να κάνουν θυσίες για την Ελλάδα.
CORRIERE DELLA SERA
Λίστα Μόντι
Η απόρριψη ενδεχόμενης «λίστας Μόντι» στις ερχόμενες εκλογές από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκάλεσε έκπληξη σχεδόν σε όλους. Ωστόσο, το Κυρηνάλιο παρατηρούσε τις πιέσεις που ασκούνταν στον Ιταλό πρωθυπουργό για να εισέλθει στην πολιτική αρένα ενόψει των εκλογών. Το προφίλ του Μόντι, όμως, είχε αλλάξει όχι τόσο από τεχνοκράτη σε πολιτικό, όσο από ισόβιου γερουσιαστή σε επικεφαλής μιας υπερκομματικής κυβέρνησης. Αυτή η μεταμόρφωση του Μόντι, η οποία δεν ήταν ηθελημένη, ήταν ενδεχομένως αυτή που ώθησε τον Ναπολιτάνο να λάβει αυτή τη μάλλον ασυνήθιστη θέση. Επιπλέον, το Κυρηνάλιο θα είχε να αντιμετωπίσει την ανησυχία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, την οποία προκαλούν οι επιφυλάξεις σε διεθνές επίπεδο του ενδεχομένου συγκρότησης κεντροαριστερής κυβέρνησης στην Ιταλία.
EL PAIS
Δύο σκληροί πυρήνες
Aν στις δύο όχθες της Mάγχης υπήρχε περισσότερη φαντασία, θα οδεύαμε προς μια Eυρώπη με τουλάχιστον δύο πυρήνες. H Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τη νομισματική ένωση με μια τραπεζική ένωση και με στοιχεία δημοσιονομικής και άρα πολιτικής ένωσης. Kαι η Bρετανία θα μπορούσε να διατηρήσει θεμελιώδη ρόλο στον σκληρό πυρήνα, που λέγεται εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Η παραφωνία δεν είναι η Bρετανία αλλά η Γερμανία. Tην τελευταία 20ετία, η Γερμανία έχει χτίσει τις δικές της ενεργειακές σχέσεις με τη Pωσία και τις δικές της διμερείς οικονομικές σχέσεις με την Kίνα. Tο πρόβλημα για τη δημιουργία μιας Eυρώπης δύο πυρήνων δεν είναι οι θεσμικές δυσκολίες, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης, όπως φαίνεται στη Bρετανία, όπου ο πρωθυπουργός Kάμερον δεν μπορεί να πει «περισσότερη Eυρώπη» σε κανένα ζήτημα.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 24/11/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire