Πέντε νέα μέλη στο Δ.Σ. της Λαϊκής
Σήμερα αναμένεται η πρώτη κρατική
παρέμβαση με την ανακοίνωση διορισμών
ΤΗΣ ΘΕΑΝΩΣ ΘΕΙΟΠΟΥΛΟΥ
Το κράτος αναμένεται να βάλει σήμερα τη σφραγίδα του στο
διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας και να διορίσει τα πέντε νέα
μέλη, ανοίγοντας επίσημα τον κύκλο των αλλαγών που προνοεί η νομοθεσία
για την κρατική στήριξη του δεύτερου μεγαλύτερου πιστωτικού οργανισμού
στον τόπο. Σήμερα, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει με ακρίβεια η ώρα,
αναμένεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο
υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα
αποτελούν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και στη
συνέχεια θα ενημερωθεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών όπως
προνοεί η νομοθεσία. Η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το
ποια θα είναι τα πρόσωπα, παραπέμποντας σε θέματα εμπιστευτικότητας και
επισημαίνοντας ότι η επιλογή θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης των
εμπλεκομένων μερών. Οι βολιδοσκοπήσεις φαίνεται ότι έχουν γίνει και ο υπουργός Οικονομικών με την ιδιότητα του πρώην τραπεζίτη αντιλαμβάνεται ότι η επιλογή προσώπων δεν πρέπει να έχει κομματικά αλλά τεχνοκρατικά κριτήρια και να έχουν αντίληψη από τον τραπεζικό κλάδο. Την ίδια στάση φαίνεται να τηρεί και η Κεντρική Τράπεζα, η οποία θέλει τα νέα πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής να γνωρίζουν από το τραπεζικό κομμάτι εργασιών, δείχνοντας ενδιαφέρον για πρόσωπα που έχουν περάσει από διάφορα πόστα τραπεζών. Με βάση το διάταγμα μετά το διορισμό των πέντε ατόμων, που θα αποτελούν τους νέους διοικητικούς συμβούλους ως εκπροσώπους του κράτους και θα έχουν δικαίωμα βέτο, θα πρέπει να διοριστεί ανεξάρτητος σύμβουλος ο οποίος εντός δύο μηνών από την ημερομηνία διορισμού του να υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα σχέδιο αναδιάρθρωσης. Σε αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα «τα οποία η τράπεζα προτίθεται να λάβει προς επίτευξη το συντομότερο δυνατό, της διασφάλισης και της ενίσχυσης της φερεγγυότητάς της, μέσω της περαιτέρω αύξησης κεφαλαίου ή και αποκατάστασης ή ενίσχυσης της κερδοφορίας της, της μείωσης εξόδων ή και κινδύνων, της στήριξης από άλλες εταιρείες του συγκροτήματος ή άλλως πως». Επίσης, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνονται και «προοπτικές συγχώνευσης ή απορρόφησης ή μεταβίβασης δραστηριοτήτων ή μονάδων σε άλλο χρηματοοικονομικό οργανισμό. Η Τράπεζα συντάσσει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις και αναπροσαρμόζει το σχέδιο ως ήθελε απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Η Κεντρική Τράπεζα μετά από διαβούλευση με το υπουργείο και την τράπεζα αξιολογεί το σχέδιο και αφού κρίνει ότι είναι υλοποιήσιμο και μπορεί να επιτύχει την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φερεγγυότητάς της, το προωθεί στο υπουργείο.
Οι επόμενες μέρες και μέχρι τις 30 Ιουνίου, τελική ημερομηνία για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την Τρίτη αναμένεται να εγκριθεί και να ανακοινωθεί το ενημερωτικό δελτίο της Λαϊκής για την αύξηση κεφαλαίου.
Αυτό σηματοδοτεί και το «κυνήγι» που πρέπει να ξεκινήσει η διοίκηση της Τράπεζας για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Τα στελέχη της Λαϊκής δεν δίνουν πολλές λεπτομέρειες για το ενδιαφέρον που υπάρχει, ούτε από ποιες χώρες προέρχονται οι εν δυνάμει επενδυτές ,ελπίζοντας η κάλυψη να είναι ικανοποιητική από τα δεδομένα που υπάρχουν. Όταν κλείσουν οι διαδικασίες και μείνουν αδιάθετα rightsτότε η έκδοση θα καλυφθεί από το κράτος και θα αλλάξει όλη η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire