Τι προσδοκούσε ο Πρόεδρος; Να διαφοροποιηθεί η τουρκική πολιτική μισού αιώνα, μέσα σε μία δίωρη συνάντηση;
Κωστάκης Αντωνίου
Η Κυβέρνηση δεν έχει πολιτική στο Κυπριακό. Αυτοσχεδιάζει. Τις κινήσεις της δεν τις διακρίνει η τακτική. Είναι άτακτες. Και δεν σκοπεύουν στην κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αλλά προσφέρονται για εσωτερική κατανάλωση.
Ούτε πολιτικά νήπια ανέμεναν ότι η πρόταση Αναστασιάδη προς Έρογλου, για να συναντηθούν και να συμφωνήσουν σε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, θα τελεσφορούσε. Και ειλικρινά εκπληττόμεθα.
Ένας έμπειρος πολιτικός, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι δυνατόν να πιστεύει ότι μία ολόκληρη τουρκική πολιτική ως προς τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, η οποία ακολουθείται ανυποχώρητα πέραν του μισού αιώνα, θα εγκατελείπετο εν ριπή οφθαλμού, μέσα σε μία δίωρη άτυπη συνάντηση;
Εμείς τον είχαμε προειδοποιήσει, λίγες ώρες προτού συναντήσει τον Έρογλου, σε άρθρο μας προχθές Δευτέρα, υπό τον τίτλο «Άτυπη ή άτακτη συνάντηση;».
Του γράφαμε:
«Συναντήσεις υψηλού επιπέδου δεν πραγματοποιούνται, χωρίς προηγουμένως να έχουν προετοιμασθεί καλά και να υπάρχει εκ των προτέρων έτοιμο κείμενο για υπογραφή... Εάν η συνάντηση διευθετείται στο άψε-σβήσε, στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, και ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ντερβίς Έρογλου θα πάνε εκεί χωρίς να έχει προετοιμαστεί το έδαφος, για να βγουν έξω και να δηλώσουν ''συμφωνήσαμε ότι αποτύχαμε'', τότε το Κυπριακό θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο και οι συνομιλίες θα καθυστερήσουν να ξαναρχίσουν. Αν ξαναρχίσουν. Όταν συναντώνται δύο ηγέτες, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία και η συνάντηση καταλήξει σε αδιέξοδο, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά. Το αδιέξοδο είναι δεδομένο, υπογεγραμμένο από τους δύο ηγέτες και πλέον δεν υπάρχει άλλη διαδικασία στον ορίζοντα, προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανόν η τουρκική πλευρά, η οποία έχει σχέδιο Β, να προχωρήσει σταδιακά στην εφαρμογή του. Θα τσιμεντωθούν ακόμη περισσότερο τα τετελεσμένα και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα τεθεί μπροστά σε χειρότερα διλήμματα».
Αυτά εγράφαμε, αλλά ποιος «σοφός» άκουγε; Ακόμη και οι πάνσοφες πολιτικές ηγεσίες των κομματικών παρατάξεων χαιρέτιζαν την προσπάθεια του Προέδρου να συναντηθεί με τον Έρογλου, και καμία δεν τόλμησε να πει ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου ήταν άστοχη και άκαιρη, και σε περίπτωση αποτυχίας της συνάντησης, το εθνικό θέμα θα οδηγείτο σε χειρότερη κατάσταση.
Συμπέρασμα: Υπήρξε άστοχη, άκαιρη και άτακτη η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, να καλέσει σε συνάντηση τον Έρογλου χωρίς να υπάρξει επαρκής προετοιμασία, και πολύ περισσότερο, όταν οι συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών είχαν αναδείξει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Οδήγησε το Κυπριακό στο «πουθενά». Γιατί ποια θα είναι τώρα η επόμενη μέρα; Θα ξαναμπούμε στον ίδιο φαύλο-κύκλο των άκαρπων συναντήσεων των δύο διαπραγματευτών. Και τι αναμένουμε; Τον από μηχανής θεό να έλθει και να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν; Ή θα εμπεδωθεί πλέον μέσα στη διεθνή κοινότητα η πεποίθηση ότι, αφού οι ηγέτες των δύο πλευρών απέτυχαν, ύστερα από 40 χρόνια διαπραγματεύσεων, να καταλήξουν στο ελάχιστον, τη βάση πάνω στην οποία θα επιδιωχθεί η λύση, είναι αδύνατο να υπάρξει λύση του προβλήματος;
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Πού τρύπωσε;
«Πού είναι ο Μπαν Κι Μουν; Πού είναι ο Ντάουνερ; Πού είναι οι καλές υπηρεσίες τους; Γιατί δεν σπεύδουν να προλάβουν τα συντρίμμια που επιδιώκει να προκαλέσει ο κ. Έρογλου;», ερωτά με απόγνωση ο Άγγελος Βότσης. Πρωτίστως πρέπει να απαντήσει ο ίδιος. Προανήγγειλε με βεβαιότητα προ μηνών ότι «οι μέρες του κ. Ντάουνερ, στην Κύπρο, είναι μετρημένες». Πού τρύπωσε τώρα ο Αλέξανδρος και δεν μπορεί να τον ξετρυπώσει;
Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 27/11/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire