ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 28 novembre 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 28/11/2013





Η χθεσινές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες και η στήριξη που πήρε από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι στο Κυπριακό και στην οικονομία, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Οι εκλογές στο ΔΗΚΟ, η εξαγγελία του Προγραμματικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, η πώληση της cdb bank σε Ρώσους επενδυτές και η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται επίσης στα σημερινά πρωτοσέλιδα.


«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Δίνει χέρι βοηθείας η ΕΕ» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κομισιόν παρουσιάσθηκε έτοιμη να προσφέρει βοήθεια προς την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο. Τούτο προκύπτει μετά από ιδιαίτερη συνάντηση του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και τη σύσκεψη του Κολεγίου Επιτρόπων με την κυπριακή Κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μπαρόσο παρείχε στήριξη στη θέση Αναστασιάδη για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο να ξεκαθαρίζει τη βάση των συνομιλιών και τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της λύσης του Κυπριακού. Απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί επί της εισήγησης του Κυπρίου Προέδρου, όπως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, αποτελέσουν τη βάση των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε επίσης:
Πολιτική: 38,605 δηκοϊκοί στις κάλπες την Κυριακή
ΑΚΕΛ: Αλλαγή προσώπων πριν τις γιορτές
Κοινωνία: 64% έπεσε κατά λάθος σε παιδοπορνογραφία
Οικονομία: Έβαλαν λουκέτο και οι υπεραγoρές Elomas

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πρωτοσέλιδο του
«Φιλελεύθερου»


Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «4 Ευρωπαϊκά δώρα για τον Αναστασιάδη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τις χωριστές συναντήσεις του με Ρομπάι και Μπαρόζο κρατά στα χέρια του τέσσερα ευρωπαϊκά δώρα: Στήριξη
  στην ανάγκη για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό, στήριξη στη θέση του Προέδρου ότι χρειάζονται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στήριξη στο θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων για τις οδούς της Ενέργειας και δέσμευση για αναβάθμιση της εκπροσώπησης της ΕΕ στις συνομιλίες. Αλλού, γράφει για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ με τους 38.605 ψηφοφόρους να κατέρχονται στις κάλπες την Κυριακή. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι Ρώσοι επενδυτές αγοράζουν την cdb bank (πρώην Τράπεζα Αναπτύξεως).

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο «Θετική ενέργεια από τις Βρυξέλλες» γράφει ότι η στήριξη που πήραν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι Υπουργοί που τον συνόδευσαν στις Βρυξέλλες από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αφορά τόσο στην οικονομία όσο και στο Κυπριακό, ενώ ως ξεχωριστής σημασίας κρίνεται και η στάση με την οποία η Επιτροπή αντικρίζει το θέμα της ενέργειας και δη του φυσικού αερίου. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για αναγκαιότητα έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος από τώρα και στο εξής. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ποινή φυλάκισης 16 μηνών επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε υπάλληλο συνεργατικού ιδρύματος για κομπίνα εκατομμυρίων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Το ΑΚΕΛ στην πρώτη γραμμή» γράφει στο κύριο της θέμα
  για τη χθεσινή εξαγγελία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού για τους δυο πυλώνες δράσης, μέσα από τις οποίες το ΑΚΕΛ θα καταστεί ακόμα πιο ισχυρό και αξιόμαχο. Οι πυλώνες είναι το Προγραμματικό Συνέδριο στις 15-16 Φεβρουαρίου και η οργανωτική ενίσχυση του ΑΚΕΛ. Αλλού, γράφει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε CYTA και ΑΗΚ συνέρχονται εκ νέου σήμερα με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε άλλο της θέμα, η «Χαραυγή» γράφει ότι συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει το αδιέξοδο για το κοινό ανακοινωθέν.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα
Cyprus Mail, γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ΕΕ επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό», ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ο τελευταίος εξέφρασε τη στήριξη της Επιτροπής στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε ότι αφορά στην οικονομία, όσο και στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει ότι παρόλο που οι δηλητηριάσεις ζώων στην Κύπρο  είναι αρκετά μεγάλο πρόβλημα οι καταγγελίες που γίνονται στην Αστυνομία είναι λίγες. Σε άλλο της θέμα, γράφει για το ατύχημα που συνέβη στη Βραζιλία με απολογισμό δύο νεκρούς από την κατάρρευση μέρους της οροφής του Σταδίου στο Σάο Πάολο, όπου θα διεξαχθούν αγώνες του Μουντιάλ το καλοκαίρι.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα
The Cyprus Daily, υπό τον τίτλο «Στο πλευρό σας», γράφει στο κύριο της θέμα για τις χθεσινές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες και τη δέσμευση για στήριξη που πήρε τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι Βουλευτές παραβιάζουν το νόμο για απαγόρευση του καπνίσματος, με τον Πρόεδρο του σώματος να αποστέλλει επιστολές στους Βουλευτές, διαμηνύοντας τους ότι πρέπει να τηρούν το νόμο για την απαγόρευση. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η πληρότητα των φραγμάτων έχει μειωθεί δραματικά ως αποτέλεσμα της χαμηλής φετινής βροχόπτωσης.

 

Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 28/11/2013 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire