ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 27 novembre 2013

Κύπρος - Δεν θέλει λύση η Τουρκία


Η ΑΤΥΠΗ, όπως έχει χαρακτηριστεί, συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, είχε το αποτέλεσμα το οποίο είχε εξαγγελθεί. Να επιβεβαιώσει, δηλαδή, τις διαφορές και να αναδείξει τις μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών τόσο επί της διαδικασίας όσο κυρίως επί της ουσίας του Κυπριακού.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα είχε φροντίσει να σβήσει εκ των προτέρων τις όποιες προοπτικές θα μπορούσαν να διαφανούν στον ορίζοντα. Πρώτη κίνηση ήταν η έναρξη ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, Barbaros. Λίγες ώρες μετά τη διευθέτηση της άτυπης συνάντησης, Αναστασιάδη - Έρογλου, η Τουρκία παράνομα και προκλητικά έχει δεσμεύσει περιοχές και άρχισε τις έρευνες. Είναι σαφές πως μια τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία ενώ προδήλως στέλνει μηνύματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά παράλληλα στέλνει και μηνύματα για τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στο πεδίο της αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Γνωρίζοντας πώς εκδηλώνει τις κινήσεις τακτικής της η Άγκυρα, θεωρούμε πως ήθελε να προδικάσει και το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης της περασμένης Δευτέρας. Δεύτερη κίνηση εξουδετέρωσης των προοπτικών της συνάντησης ήταν η ρητορική που ανέπτυξε ο ίδιος ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ευρισκόμενος το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τουρκία. Διατύπωσε θέσεις, που ουσιαστικά παραπέμπουν σε διαχωριστικές ρυθμίσεις και σε μια μορφή λύσης που θα κινείται μεταξύ δυο χωριστών κρατών και ενός συνομοσπονδιακού μορφώματος.
Είναι σαφές πως η οδός που έχει επιλέξει η τουρκική πλευρά είναι αυτή της μη λύσης, εκτός κι εάν η συμφωνία προσαρμόζεται πλήρως στα δικά της κριτήρια και εξυπηρετεί πλήρως τα στρατηγικά της συμφέροντα. Αυτή είναι η γραμμή της διαχρονικά και στη βάση αυτή κινείται και σε περιόδους συνομιλιών και σε περιόδους στασιμότητας.
Θεωρούμε πως θα πρέπει, εάν θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, να αναθεωρηθεί η μέχρι σήμερα πολιτική και τακτική. Άλλωστε, για να το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά, το Κυπριακό άλλαξε και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συζητείται στη λογική και τους όρους του παρελθόντος. Η Τουρκία δεν θα έλθει ποτέ στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσει σοβαρά για λύση, εάν γνωρίζει πως μπορεί με την πολιτική της στασιμότητας να κερδίσει περισσότερα. Συνεπώς, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να αναγκασθεί να συζητήσει σοβαρά.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 27/11/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire