ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 30 novembre 2013

Κύπρος - Δεν είναι φόρος, εισφορά είναι


 

Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Ποιος να μας το έλεγε; Το δεξιό κόμμα της Κύπρου το ρίξε στο σοσιαλισμό. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι. Κι αφού δεν επιτεύχθηκε η διά νόμου φιλανθρωπία ώστε οι έχοντες (ακόμα) 13ο μισθό να δίνουν ένα ποσοστό στους μη έχοντες μισθό, ψάχνει τώρα άλλες λύσεις. Λύσεις βασισμένες στην αναγκαστική φιλανθρωπία. Ο καθένας ανάλογα με το ύψος του μισθού του οφείλει να εισφέρει σε ένα ταμείο αλληλεγγύης.
Κι ενώ ο πολίτης καταβάλλει φόρο εισοδήματος, φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, φόρο επί των τόκων των καταθέσεων του, φόρο επί της κατανάλωσης, φόρο στα καύσιμα και ένα σωρό άλλους έμμεσους και άμεσους φόρους, οι οποίοι φόροι σε άλλες χώρες αξιοποιούνται για το δημόσιο συμφέρον, στην Κύπρο οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλλουν κι ένα έξτρα ποσό επί του μισθού τους για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στην Κύπρο που αυτή την στιγμή έχει τον πιο νεοφιλελεύθερης φιλοσοφίας πρόεδρο που μπορούσε να έχει.
Κι εκεί που υπήρχε πλεόνασμα λίπους και θα το κόβαμε, θα νοικοκυρεύαμε τα του οίκου μας για να μην πεινάσει κανείς, ξαφνικά δεν υπάρχει λίπος να κόψουμε και πρέπει να μοιραστούμε το ψωμί. Πριν ανέλθει ο ΔΗΣΥ στην εξουσία είχε ένα σωρό εισηγήσεις. Οι Δήμοι ήταν πάρα πολλοί και θα εφαρμοζόταν πρόγραμμα ενοποίησης τους, υπήρχαν οργανισμοί που εκπλήρωσαν το ρόλο τους και έπρεπε να καταργηθούν, υπήρχαν ανείσπρακτα εκατομμύρια φόροι, ξοδεύονταν ένα σωρό λεφτά σε ενοίκια για να στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες και όλα αυτά έπρεπε να μαζευτούν, η δημόσια υπηρεσία έπρεπε να αναδιοργανωθεί και γενικά υπήρχαν ένα σωρό σπατάλες που εντοπίζονταν κάθε χρόνο στην έκθεση της γενικής ελέγκτριας. Όλες αυτές οι σπατάλες είχαν μετονομαστεί από τους πολιτικούς «λίπος». Ως διά μαγείας ο ΔΗΣΥ τα ξέχασε όλα αυτά και η εισήγηση του πλέον είναι να αναλάβουν οι «πλούσιοι» τους φτωχούς. Κι όταν λέμε πλούσιους εννοούμε όσους έχουν ένα εισόδημα. Άσχετο αν με ένα εισόδημα 2,500 στην οικογένεια συντηρούνται τέσσερα άτομα, ένας αυτός που εργάζεται και τρεις άνεργοι. Κατά τα άλλα ο υπουργός Οικονομικών, που προέρχεται από τον ΔΗΣΥ, λέει πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι. Γιατί, η αναγκαστική συνεισφορά δεν είναι φόρος, είναι φιλανθρωπία. Και εξάλλου δεν είναι αυτός που το εισηγήθηκε. Είναι οι βουλευτές.
Οι Κύπριοι ως γνωστόν είναι φιλάνθρωπος λαός. Μόλις ακούσουν ότι έγινε τσουνάμι στην Ασία, σεισμός στην Ιαπωνία, λιποθυμούν τα παιδιά στην Ελλάδα από την πείνα, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα τα ορφανά στην Κένυα…, σπεύδουν να συνδράμουν. Άλλο όμως να τους τα παίρνεις από την τσέπη, αφού προκάλεσες το τσουνάμι κι αφού δεν έκανες ότι έπρεπε για να αντιμετωπίσεις τις επιπτώσεις. (Τελικά θα γίνει ο ΔΗΣΥ σοσιαλιστικό κόμμα και ‘μεις νεοφιλελεύθεροι, συντηρητικοί). 



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 30/11/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire