ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 29 novembre 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 29/11/213




Η παραίτηση του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη από το ΔΣ της Κεντρικής, οι καταγγελίες από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, η έρευνα εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους του κράτους, η προετοιμασία κινητοποιήσεων από κόμματα και συντεχνίες εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, η ανάγκη για αποκατάσταση της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, η ενδεχόμενη επιβολή προστίμου από την ΚΤ στην FBME και το «φακέλωμα» των δανειοληπτών από τις τράπεζες, είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.


«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Υψηλόβαθμος Εφιάλτης» γράφει πως εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους των κρατικών δομών που σχετίζονται με τη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, ερευνούν οι υπηρεσίες ασφαλείας. Η άκρως εμπιστευτική έρευνα ξεκίνησε πριν από μήνες και σύμφωνα με τεκμηριωμένες πληροφορίες του «Φ», οι υποψίες ότι το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος εργαζόταν -ως άλλος Εφιάλτης- πίσω από την πλάτη της Κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκαν και τεκμηριώθηκαν με αριθμό τεκμηρίων, εγγράφων, αλληλογραφίας και άλλων στοιχείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το εν λόγω υψηλόβαθμο στέλεχος έδινε μεταξύ άλλων άκρως απόρρητες πληροφορίες και έγγραφα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στη συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών –με βάση το εξωτερικό– και συνεργαζόταν μαζί τους για να προωθηθούν σε θέση «στρατηγικού συνεργάτη» για το τερματικό υγροποίησης, ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχό του.
Διαβάστε επίσης:
Πολιτική: Επιστρέφει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ
Οικονομία: Ήρθαν καταθέσεις €407 εκατομμυρίων από ξένους
Κοινωνία: Απεργία λεωφορείων από τη Δευτέρα

«Εκρηκτικό κλίμα στην Κεντρική Τράπεζα» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Αλήθεια», που γράφει ότι την παραίτησή του από το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας υπέβαλε με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο καθηγητής χρηματοοικονομικών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, αναφέροντας ότι δεν μπορεί πλέον να συνεργαστεί με τον Πανίκο Δημητριάδη. Αλλού γράφει ότι φόβους για έκτροπα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή από συγκεκριμένους κύκλους εκφράζουν στελέχη του ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στην εισροή καταθέσεων από ξένους και στις εκροές από τους Κύπριους.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Ταχυδακτυλουργίες στη Γενική Εισαγγελία» και αναφέρει ότι σοβαρές καταγγελίες έκαμε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, σχετικά με τα συμβαίνοντα στην Γενική Εισαγγελία και πιο συγκεκριμένα ότι επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας διέρρευσε στον Τύπο προτού παραληφθεί στην Αστυνομία. Αλλού γράφει ότι καλά κρατεί ο πόλεμος στην Κεντρική Τράπεζα. Γράφει ακόμα ότι κλειδώνει τις ιδιωτικοποιήσεις ο Υπουργός Οικονομικών, φωνάζουν οι ημικρατικοί.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Απομονωμένη η Κυβέρνηση» γράφει ότι θλιβερά μόνη βρίσκεται η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς κόντρα στο μονόδρομο τον οποίον επιδιώκουν η ΕΕ σε συμφωνία με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που δεν τεθεί φρένο στις τροχιοδρομούμενες εξελίξεις και δεν υπάρξει διάλογος και λύση στις αυθαιρεσίες. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ εκθέτει την «υπερβολική αυταρέσκεια» της Κυβέρνησης που δεν ξεκαθάρισε στην Κομισιόν ότι ο δημόσιος πλούτος ανήκει στον κυπριακό λαό. Γράφει ακόμα ότι τελεσίγραφο μέχρι την Τρίτη έδωσαν οι γιατροί στον Υπ. Υγείας.

Η αγγλόγλωσση «Τhe Cyprus Daily στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Πολιτιστικό SOS» και αναφέρει ότι πολιτικοί κι από τις δύο κοινότητες συμφώνησαν χθες ότι επείγει η ανάληψη δράσης για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου πριν να είναι πολύ αργά και φιλοξενεί φωτογραφία από χθεσινή επίσκεψή τους σε δύο μοναστήρια στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι το ΚΕΒΕ προωθεί τα οφέλη της επανένωσης. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι η αστυνομία στοχεύει στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Η αγγλόγλωσση
Cyprus Mailαναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει απειλήσει το υποκατάστημα της ξένης τράπεζας FBME στην Κύπρο με κυρώσεις και την επιβολή μεγάλου προστίμου μέχρι 240 εκατ. ευρώ για ισχυριζόμενες παραβιάσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Αλλού γράφει ότι με αφορμή βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΚΙΣΑ έχει αρχίσει έρευνα για χρήση υπερβολικής βίας σε βάρος Αφρικανού. Αλλού γράφει ότι η Βουλή καθυστερεί το νόμο για την καύση των νεκρών.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Φακέλωμα πολιτών από τον ‘Μεγάλο Αδελφό’ στις τράπεζες» και αναφέρει ότι τόσο στις περιπτώσεις ανανέωσης δανείων, όσο και για νέα δάνεια, πρώτος οφειλέτης και εγγυητές καλούνται να παρουσιάσουν με τις νέες ρυθμίσεις ένα πλήρη και αναλυτικό έλεγχο των οικονομικών τους στοιχείων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγαλοφειλέτες εκατοντάδων εκατομμυρίων δίνουν συμβουλές για την οικονομία και οργανώνουν συλλογές τροφίμων. Σε άλλο θέμα γράφει για πανεργατικό ξεσηκωμό στις 14 Δεκεμβρίου έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» στεγάζει το πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Η επόμενη μέρα» και γράφει ότι την κρισιμότερη στιγμή της πολύχρονης ιστορίας του θα περάσει το ΔΗΚΟ την ερχόμενη Κυριακή και ότι όπως εξελίχθηκε η εσωκομματική προεκλογική περίοδος, κρίσιμη δεν θα είναι μόνο η εκλογική διαδικασία και η ανάδειξη του Προέδρου, κρίσιμη θα είναι κυρίως η επόμενη ημέρα για το ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι ο διεθνής οίκος ο οποίος θα κρίνει ποιος θα είναι ο νέος εκτελεστικός πρόεδρος της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας έχει σαν αντιπρόσωπο άτομο-συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γράφει ακόμα για δεύτερο κρούσμα απογοήτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα.

 

Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 29/11/2013 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire