ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 30 novembre 2013

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 30/11/2013





Η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poors, η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, οι ιδιωτικοποιήσεις και το περιστατικό ισχυρισμού πρόκλησης σωματικής βλάβης από Αστυνομικό σε αλλοδαπό άνδρα και οι αυριανές εκλογές στο ΔΗΚΟ είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου.


«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Θέλει ακόμη πολλή δουλειά», γράφει ότι με μια συγνώμη για τα λάθη του παρελθόντος και μια δέσμευση ότι στο μέλλον θα έρθουν καλύτερες μέρες στην Τράπεζα Κύπρου έκλεισε η χθεσινή πρώτη συνέλευση υπό το νέο καθεστώς καθώς και ότι Κρίστης Χασάπης και Τζον Χούρικαν κατέστησαν σαφές ότι η τράπεζα δεν θα ανακάμψει αν δεν εισπραχθούν τόκοι και κεφάλαιο από τα μεγάλα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι μέσα σε έντονο κλίμα αντιπαράθεσης, αλλά και πρωτόγνωρο αριθμητικά για τα κυπριακά δεδομένα εκλογικό σώμα το ΔΗΚΟ θα εκλέξει αύριο τον Πρόεδρό του, καθώς και ότι η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σε εκρηκτικό κλίμα και προβλέπεται αμφίρροπη. Αλλού προβάλει ανάλυση όλων των πτυχών του ενεργειακού του Σόλωνα Κασίνη στις εσωτερικές του σελίδες σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές ύπαρξης ακόμη μεγαλύτερων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ίσως και κοιτασμάτων πετρελαίου.

Δείτε εδώ το πρωτοσέλιδο του "Φ"


Η «Αλήθεια», με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο «Αναβάθμιση μεν κίνδυνοι δε…», αναφέρεται στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου από τον οίκο
Standard & Poors, προσθέτοντας ότι ο διεθνής οίκος επισημαίνει ταυτόχρονα τους κινδύνους που μπορεί να ανατρέψουν τη βελτίωση της αξιολόγησης της Κύπρου. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα απειλεί την FBME με πρόστιμο €240 εκ. για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων διακίνησης κεφαλαίων, προσθέτοντας ότι η τράπεζα απαντά ότι η Κεντρική για 7 μήνες γνώριζε αλλά δεν ήγειρε θέμα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σε ομιλία του στην εξ αναβολής ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν είπε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της τράπεζας είναι η αντιμετώπιση του πολύ ψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Παίρνει μορφή το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων», γράφει ότι σάρκα και οστά αρχίζει να προσλαμβάνει το πλάνο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις Ημικρατικών, καθώς και ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για Οργανισμούς που θα ιδιωτικοποιηθούν θα ανιχνεύσει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Ρωσία ο Χάρης Γεωργιάδης. Αλλού γράφει για κίνδυνο ο χειρισμός της υπόθεσης «
Providencia» από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες σημαντικές υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. Η «Σ» γράφει επίσης ότι νότα αισιοδοξίας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας στέλνει η αναβάθμιση της από το διεθνή οίκο Standard & Poors, αλλά ότι την ίδια ώρα καθίσταται ξεκάθαρο πως οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει, καθότι ο οίκος θεωρεί πιθανή την ανάγκη, είτε για επιπρόσθετα μέτρα είτε για νέο μνημόνιο. 

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Αιδώς άθλιοι», γράφει ότι σοκ και αποτροπιασμό προκάλεσε στην κοινή γνώμη το βίντεο που εμφανίζει Αφρικανό να σπαράζει από τους πόνους και να λογομαχεί με αστυνομικό της ΜΜΑΔ, ισχυριζόμενος ότι τον κτύπησε στο πόδι προκαλώντας του πραγματική σωματική βλάβη, καθώς και ότι τη διεξαγωγή έρευνας ζητούν κόμματα και οργανώσεις με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να διαμηνύει ότι τα όργανα της τάξης οφείλουν να συμπεριφέρονται στους πολίτες ανεξάρτητα από το χρώμα, το φύλο ή τις οποιεσδήποτε ιδιαιτερότητες. Σε άλλο της θέμα η «Χ» αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ ενώνει τη φωνή του με τον παλαιστινιακό λαό κα προβάλλει την επίσκεψη χθες αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Άντρο Κυπριανού στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης, στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι και η ΠΟΒΕΚ θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της 14ης Δεκεμβρίου και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων σήμερα είναι η μείωση του κύκλου εργασιών, η χρηματοδότηση και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "
Cyprus Mail", υπό τον τίτλο «Η πρώτη αναβάθμιση από τον S&P», γράφει επίσης πρωτοσέλιδα για την αναβάθμιση χθες της κυπριακής οικονομίας από το διεθνή οίκο και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν τη συνετή πολιτική της. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών κάλεσε το τμήμα μετανάστευσης να σταματήσει την παράνομη πρακτική, όπως αναφέρει, του χωρισμού των παιδιών από τις οικογένειες τους. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ένας Γερμανός αστυνομικός συνελήφθη όταν το κατακρεουργημένο πτώμα ενός άνδρα τον οποίο είχε συναντήσει σε ιστοσελίδα κανιβαλικών φετίχ βρέθηκε θαμμένο στον κήπο του.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "
The Cyprus Weekly" προβάλλει το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο «Λυπόμαστε πολύ!» και γράφει για την απολογία που έλαβαν χθες κατά την εξ αναβολής Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου οι μέτοχοι, πελάτες και καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου για μια σειρά από λάθη που οδήγησαν μια εύρωστη τράπεζα στο χείλος του γκρεμού. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης την απεργία της Αρχής Ηλεκτρισμού την προσεχή Τετάρτη για μία ώρα μεταξύ 9 και 10 το πρωί και την απεργία των οδηγών λεωφορείου τη Δευτέρα.  Αλλού γράφει για την αναβάθμιση της Κύπρου από τους Standard & Poors και αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η αναβάθμιση ήταν αποτέλεσμα οδυνηρών θυσιών των πολιτών και μιας συνεπούς και αποφασιστικής πολιτικής από πλευράς Κυβέρνησης, την οποία ακολούθησαν οι πολιτικές δυνάμεις τους τελευταίους οκτώ μήνες.

 

Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 30/11/2013 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire