ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 25 novembre 2013

Ήταν καλός πρόεδρος ο JFK;


 

Ξένια Τούρκη

Οι αμερικανοί τιμούν εδώ και μέρες τον πρώην πρόεδρο τους και προσπαθούν να αποτιμήσουν τη θητεία του στο Λευκό Οίκο. Μια θητεία, που διακόπηκε με βίαιο τρόπο, προτού ολοκληρωθούν όλα όσα είχε στο νου του να κάνει ο JFK. Ούτως ή άλλως όμως η ιστορία έχει φορέσει ένα φωτοστέφανο στον δολοφονηθέντα πρόεδρο. Οι περισσότεροι έχουν την άποψη πως επρόκειτο για μια πετυχημένη προεδρία, όπου έγιναν πολλά έργα. Η αλήθεια είναι πως πολλά από όσα ήθελε να κάνει ο JFK και πολλά που δεν ήθελε, επίσης, ολοκληρώθηκαν στη θητεία του Λίντον Τζόνσον, που τον διαδέχτηκε.

Θα ήταν η Αμερική διαφορετική αν ο JFK ολοκλήρωνε τη θητεία του αν ίσως κέρδιζε και δεύτερη; Ήταν άγριες εκείνες οι ημέρες. Οι ΗΠΑ πάλευαν με τα φαντάσματα του ρατσισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρχε το μέτωπο του Βιετνάμ. Το αντιπολεμικό μέτωπο έβραζε και οι διαδηλώσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Την ίδια στιγμή όμως υπήρχε και η Αμερική που καινοτομούσε. Φυσούσε ένας αέρας αλλαγής για ένα κόσμο καλύτερο και δικαιότερο. Ο
JFK νέος, δυναμικός, καλός ρήτορας ενσάρκωνε όλα αυτά τα ιδανικά. Ευαίσθητος στην κρίση της ιστορίας, τους τελευταίους μήνες της ζωής του μεταμορφώθηκε σε έναν ηγέτη που ενσάρκωνε την ελπίδα για μια πιο δίκαιη Αμερική και έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές παρέμεινε στα λόγια.
Ενώ ο Κένεντι μιλούσε για πολιτικά δικαιώματα, φοροελαφρύνσεις και μείωση της φτώχειας, ήταν ο Λίντον Τζόνσον, που χρησιμοποίησε τη φήμη του Κένεντι και τις δικές του πολύ πιο αξιόλογες πολιτικές ικανότητες προκειμένου να περάσει ιστορικούς νόμους σε όλους αυτούς τους τομείς. Ο
JFK ήταν ένας καλός πρόεδρος. Αν δεν τον δολοφονούσαν ίσως να αποδεικνυόταν σε ένα καταπληκτικό πρόεδρο. Δεν θα το μάθουμε ποτέ.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire