ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 2 mars 2014

Ουκρανία, η ροή των γεγονότων

Ολες οι εξελίξεις από το Enet.gr

ΚΡΙΜΑΙΑ: Τύμπανα Πολέμου

Τελευταία ενημέρωση:
Το Enet και η «Ε» καλύπτουν από την πρώτη στιγμή την κρίση στην Ουκρανία, τις αντιδράσεις της Μόσχας αλλά και της Δύσης. Διαβάστε τα σημαντικότερα άρθρα αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις οι οποίες διαμορφώνουν ένα σκηνικό πολέμου με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Ολες οι εξελίξεις (ώρα Ελλάδας)
Κυριακή 2 Μαρτίου
 
16:15
Aντιδρώντας η Λιθουανία στις «παράνομες ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Ρωσία.

14:56
Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ. «Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου» τόνισε ο ίδιος.
«Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» προσέθεσε. «Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών γειτόνων και συμμάχων, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει το σκοπό του. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφή» σημείωσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.
14:40
Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» κα πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» προσέθεσε ο Ράσμουσεν ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση. «Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφος. Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλικαμώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να «συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση».
14:05
Το Πατριαρχείο της Μόσχας χαρακτηρίζει "ειρηνευτικές δυνάμεις" τα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούν στο ουκρανικό έδαφος
Ορθόδοξος ιερέας ευλογεί ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία Ορθόδοξος ιερέας ευλογεί ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία 14:00
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία και κρατούν αιχμαλώτους στρατιώτες, ναύτες και αξιωματικούς.
13:20
Ξεκινάει σε λίγη ώρα η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για το θέμα της Ουκρανίας
13:15
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας "κλείνει" τον ουρανό της χώρας για τις πολιτικές πτήσεις
13:02
H υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου φέτος και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ- Τας.
«Εάν το «επαναστατικό χάος» στην Ουκρανία συνεχιστεί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν (με την Ουκρανία)» ανέφερε στο Ιτάρ- Τας η υπηρεσία αυτή.
12:30
ΗΠΑ και Καναδάς δεν θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο των G8. Η Γαλλία επιθυμεί "να ανασταλούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες της συνόδου κορυφής της G8", της Ομάδας των οκτώ ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη, η οποία έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας και καταδικάζει "τη ρωσική στρατιωτική κλιμάκωση" στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
12:00
Αυτομόλησε προς τη ρωσική πλευρά η φρεγάτα Hetman Sahaidachny, ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου.
11:34
Επιστράτευση στην Ουκρανία. Η Ουκρανία θα κινητοποιήσει όλους τους εφέδρους της ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, την ώρα που το Κίεβο καταγγέλλει "ρωσική στρατιωτική επίθεση".
11:30
Μονάδες του ουκρανικού στρατού της Κριμαίας προσχωρούν στις τοπικές φιλορωσικές, κυβερνητικές δυνάμεις.
11:00
Διαδηλωτές έξω από την Αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ζητώντας βοήθεια από τη Δύση. Την ίδια στιγμή χιλιάδες πολίτες μαζεύονται στην κεντρική πλατεία της Συμφερούπολης, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.
10:00
Σύμφωνα με το Al Arabiya ένα κομβόι από ρωσικά στρατεύματα κινείται προς την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Η Ρωσία δηλώνει ότι οι κινήσεις της στη Σεβαστούπολη κινούνται εντός του μνημονίου της με την Ουκρανία του 1994, όταν και είχε οριστεί το πλαίσιο για τις ρωσικές βάσεις στο ουκρανικό έδαφος.
9:30
«Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία.Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό», δήλωσε ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, Γεβγένι Σαβτσένκο,σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.
9:00
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των G8 στο Σότσι αν υπάρξει ρωσική επέμβαση.
Εκτακτη σύσκεψη για το ίδιο θέμα στην Ουάσιγκτον.
8:30
Επαφές Ρώσων και Βρετανών διπλωματών
8:00
Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν με Γ.Γ. του ΟΗΕ
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράζοντάς του την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.
Διαβάστε ακόμη:
Η ουκρανική κρίση και οι αγωγοί
Η πίτα της Ουκρανίας
Σάββατο 1 Μαρτίου
21:30
Τηλεφωνική επικοινωνία 90' Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας διαμήνυσε στον αμερικανό ομόλογό του πως η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε Κριμαία κι Ανατολική Ουκρανία.
22:00
Ουκρανοί νεοναζί καλούν τον καταζητούμενο τσετσένο αντάρτη Ντόκου Ουμάροβ να δράσει κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με το «Voice of Russia», ενας εκ των ηγετών της ακροδεξιάς Ντμίτρο Γιάρος ανάφερε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πολλοί ουκρανοί είχαν πάρει τα όπλα για να πολεμήσουν δίπλα στους τσετσένους εναντίον των ρώσων. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξετε εσείς την Ουκρανία». Την ίδια ώρα, το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβομπόντα και το ακροδεξιό κόμμα Πράβι Σέκτορ κάλεσαν σε γενική κινητοποίηση μετά από την έγκριση στη Ρωσία της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.
21:00
Κάλεσμα του νεοναζιστικού κόμματος Δεξιός Τομέας προς όλα τα μέλη του να οπλιστούν και να συνεργαστούν με τον στρατό της Ουκρανίας. Ταυτοχρόνως, ζητά να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους ένοπλες ομάδες που βρίσκονται εντός της Ρωσίας.
20:00
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν αν συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να εξετάσουν τη στάση τους. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα προεδρεύσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κι Ασφάλειας, η άβουλη Κάθριν Άστον.
19:00
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει πως η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο ρώσος πρόεδρος, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.
17:00
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία δεν θα ενδώσει στις ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. Συγκρούσεις ρωσόφιλων και φιλοδυτικών στο Χάρκοβο.
16:30
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητάει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών «μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή».
Δημοσιογράφοι από Διεθνή ΜΜΕ στο Twitter
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ μέσα από άρθρα

2/2 Παιχνίδι φθοράς και στο βάθος στρατιωτική επέμβαση
22/1Αίμα στην Ουκρανία - πέντε νεκροί
ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΙΑΧΕΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

Στα όπλα στην Κριμαία

Ο Ομπάμα ζητά από τον Πούτιν να αποσύρει το στρατό
Εντείνεται η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση καθώς ο Ομπάμα ζητά από τον Πούτιν να αποσύρει το στρατό του. Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε πόλεμο.
Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία (Φωτ: Reuters) Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία (Φωτ: Reuters) Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των "νόμιμων" ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX.
Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.
"Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή... σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία", δήλωσε σήμερα ο Γεβγένι Σαβτσένκο. "Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό".
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.
Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.
Οι ηγέτες της Δύσης αυξάνουν τις πιέσεις επί της Μόσχας, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου χθες στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, όπου κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχει κηρυχθεί στο στρατό απέναντι στους κινδύνους που απειλούν την Κριμαία και την ανατολική χώρα.
Η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε τη σύγκληση την Κυριακή έκτακτης συνεδρίασης των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πριν από την διεξαγωγή της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας το απόγευμα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Την παραμονή της έκτακτης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, μεταβαίνει  την Κυριακή στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τη νέα ουκρανική ηγεσία. Θα συνοδεύεται από τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία και την αποστολή "διεθνών παρατηρητών" στην Ουκρανία.
ΗΠΑ
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας κατά της διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ηγετών το βράδυ του Σαββάτου όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος .
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση σχετικά με την 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μιας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.
Ο ρώσος πρόεδρος ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, είπε στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Φωτογραφία των ενόπλων που δημοσιεύει το Reuters Φωτογραφία των ενόπλων που δημοσιεύει το Reuters Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.
«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Κέρι
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.
«Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι μόνο «η εισβολή και η κατοχή εδάφους της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία », είναι « η παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και των διεθνών συμβάσεων, αλλά επίσης αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας και της περιοχής» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η σημαία της Ρωσίας κυματίζει στο κτήριο του Κοινοβουλίου της Κριμαίας Η σημαία της Ρωσίας κυματίζει στο κτήριο του Κοινοβουλίου της Κριμαίας Ο Τζον Κέρι ενημέρωσε επίσης για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών κυρίως ευρωπαϊκών κρατών ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους», προκειμένου να « είμαστε ενωμένοι στις εκτιμήσεις μας» για την κατάσταση.
Όπως είπε επίσης ο Τζον Κέρι «θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της σε αυτές τις ιστορικές ώρες», και κάλεσε εν νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.
Απειλές
Η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε το Σάββατο ομόφωνα το αίτημα του Βλ. Πούτιν για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας.
Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας τριών ωρών και πλέον με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που χαρακτήρισε ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του.
Την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας ζήτησε το Σάββατο το βράδυ η Ουκρανία από τον ΟΗΕ στη διάρκειας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Τουρτσίνοφ, είπε ότι έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακατευθύνει στη βάση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.
«Η στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ στους δημοσιογράφος.
Επί ποδός οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία (Reuters) Επί ποδός οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία (Reuters) Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.
Στο μεταξύ δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν ανοικτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη που έχει υπογραφθεί για χρήση της ναυτικής βάσης από τη Μόσχα, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή.
Η πηγή αυτή ανέφερε ότι τα δύο πλοία, που ανήκουν στο ρωσικό στόλο της Βαλτικής, κατέπλευσαν σε έναν κόλπο στη Σεβαστόπολη, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.
Η Μόσχα έχει ήδη αποστείλει περίπου 6.000 στρατιώτες στην Κριμαία, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να προκαλέσει σύρραξη.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέβαλε αίτημα για ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, επικαλούμενος απειλή για τις ζωές των ρώσων πολιτών που ζουν εκεί.  Ζήτησε να γίνει χρήση των ένοπλων δυνάμεων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.
Ουκρανοί εθνικιστές
Το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβομπόντα (Ελευθερία) και το ακροδεξιό κόμμα Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων στην Ουκρανία, κάλεσαν σήμερα σε «γενική κινητοποίηση» μετά την έγκριση στη Ρωσία της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.
«Αυτός είναι ο πόλεμος! Η ουκρανική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό» ανέφερε το Σβομπόντα σε μία ανακοίνωση όπου καλούσε τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται «σε εμπόλεμη κατάσταση» και να «ξεκινήσει μια γενική κινητοποίηση».
Το κόμμα Δεξιός Τομέας, ένα ακροδεξιό κόμμα που πρωταγωνίστησε κατά τη διάρκεια των φονικών συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας τις τελευταίες αυτές εβδομάδες στο Κίεβο κάλεσε, από την πλευρά του, τους υποστηρικτές του να «κινητοποιηθούν και να πάρουν επειγόντως τα όπλα» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας.
Βρετανία
«Η Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη ανησυχία», αυτό δήλωσε το βράδυ του Σάββατου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Επιπλέον επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα, ενόψει της σοβαρότητας των γεγονότων που εκτυλίσσονται εκεί και μετά τη απόφαση του Ρωσικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».
Πρόκειται για θέση της Βρετανίας που όπως τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον το βράδυ του Σαββάτου την επεσήμανε και στον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή.
«Ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τις πράξεις του και να δουλέψει ώστε να μειωθεί και όχι να κλιμακωθεί η ένταση. Ο κόσμος παρακολουθεί» καταλήγει η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.
Γαλλία
Η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους «εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της γαλλικής προεδρίας. Η ανακοίνωση του Ολάντ ακολουθεί τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.
Οι δύο άνδρες «μοιράστηκαν την πλέον έντονη ανησυχία τους» μπροστά στην κατάσταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής.
Ο Γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την κοινή δράση της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας» για έξοδο από την κρίση και «κάλεσε σε μία ταχεία και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την 3η Μαρτίου».
Καναδάς
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε σήμερα ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.
"Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία", ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. "Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο".
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, "οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις της συνόδου κορυφής της G8" που έχει προγραμματιστεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ενδεχόμενα αντίποινα για τα οποία είχε κάνει λόγο την Παρασκευή αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον.
Οι δηλώσεις του καναδού πρωθυπουργού διατυπώνονται μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Στίβεν Χάρπερ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο τελευταίος είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.
Οι ηγέτες εξέφρασαν τη "μεγάλη ανησυχία" τους για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και "συμφώνησαν ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές", σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Αμερικανικά MME
Ερωτήματα θέτουν αμερικανικά ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές για τις επιλογές που έχει μπροστά της η Ουάσιγκτον, μετά την απόφαση της ρωσικής 'Ανω Βουλής να δώσει το πράσινο φως στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία της Ουκρανίας.
Ορισμένοι αναλυτές επικαλούνται την περίπτωση της Συρίας, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα και οι συνεργάτες του, είχαν ανεβάσει τους τόνους και ετοιμάζονταν για στρατιωτική επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος, ενώ στο τέλος «υποχώρησαν», όπως υποστηρίζεται, «συμβιβαζόμενοι» με τον Πούτιν και τον 'Ασαντ.
Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «βιάστηκε» να μιλήσει χθες το βράδυ, προειδοποιώντας τη Μόσχα για συνέπειες και κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία.
Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για τις 21.00 (ώρα Ελλάδας), μετά από βρετανικό αίτημα. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, κατά την αποψινή συνεδρίαση του Σώματος δεν αναμένεται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Βιτάλη Τσούρκιν, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, έκανε αναφορά σε «υφιστάμενες συμφωνίες» μεταξύ Μόσχας-Κιέβου και σημείωσε ότι «εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο των εν λόγω συμφωνιών».
ΟΗΕ
Την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το βράδυ του Σαββάτου.
Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».
Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητά την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».
Τέλος, υπογράμμισε ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γγ, ο Μπαν Κι-μουν είναι έτοιμος να ταξιδέψει προς την Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire