ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 3 avril 2015

Ποιους ευνοεί η συμφωνία με το Ιράν ;



Πότε θα γίνει το άνοιγμα της ιρανικής αγοράς και γιατί οι αναλυτές συνιστούν... υπομονή. Οι κλάδοι που ευνοούνται και το προβάδισμα που έχουν οι όμιλοι της Γηραιάς Ηπείρου. Γιατί είναι πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις να αρθούν παρά για τις αμερικανικές
 
Νικητές και ηττημένοι από τη συμφωνία με το Ιράν - Επιχειρήσεις και κλάδοι που ευνοούνται 


Κατερίνα Παράσχου

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι εκείνες που εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν περισσότερο από τη συμφωνία που πέτυχαν οι 5+1 δυνάμεις με το Ιράν, αν και πολλοί αναλυτές τονίζουν πως τίποτε δεν θα γίνει γρήγορα και άμεσα.
Κατ΄ αρχάς, οι όροι της συμφωνίας είναι τέτοιοι που δεν οδηγούν σε άμεση άρση των κυρώσεων.
Για μία περίοδο 10 ετών, το Ιράν δεσμεύεται να μειώσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης από 19.000 σε 5.060 και τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου από 10 τόνους σε 300 κιλά εξάγοντας ή εξουδετερώνοντας τα υπόλοιπα.
Επίσης, η Τεχεράνη δεσμεύθηκε πως δεν θα λειτουργεί τις υπόγειες εγκαταστάσεις Φορντό και ότι θα καταστρέψει τον αντιδραστήρα στο Αράκ.
Σε αντάλλαγμα, οι 5+1 δυνάμεις δεσμεύθηκαν ότι θα αρθούν ταυτόχρονα οι οικονομικές και οι χρηματοοικονομικές κυρώσεις «με την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης του Ιράν» κίνηση που σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μπορεί να πάρει από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο. «Και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2016», σχολιάζουν οι Financial Times.
Οι κυρώσεις του ΟΗΕ επίσης θα αρθούν, αλλά θα παραμείνουν κάποια απαγορευτικά μέτρα. Συνολικά, οι κυρώσεις του ΟΗΕ θα αρθούν με ομόφωνη απόφαση εάν το Ιράν έχει απαντήσει «σε όλες τις βασικές ανησυχίες», διαδικασία που σύμφωνα με τους Financial Times «μπορεί να πάρει χρόνια».
«Τελικά γίνεται πιο περίπλοκο για τις επιχειρήσεις να ξέρουν τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνουν στο Ιράν» εξηγεί ο Danforth Newcomb, δικηγόρος του Shearman & Sterling.
«Δεν μπορώ να δω σύντομα σημαντικές αλλαγές στις κυρώσεις που θα βοηθήσουν τον τραπεζικό ή τον ασφαλιστικό κλάδο ούτε τη βιομηχανία βασικών πόρων», δήλωσε και ο Jack Hayes της Steptoe & Johnson και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι όλοι θα είναι πολύ επιφυλακτικοί».
Ο κ. Hayes αναφερόταν κυρίως στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Όπως εξηγεί και το πρακτορείο Bloomberg, «ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα μπορεί να υποστηρίζει την προώθηση του εμπορίου με το Ιράν σε ανθρωπιστικούς κλάδος όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και η υγεία -και μπορεί να κινηθεί σε αυτούς τους κλάδους αίροντας τις κυρώσεις-, όμως οι μεγάλες συμφωνίες στην ενέργεια, την αεροναυπηγική, την πληροφορική και τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να περιμένουν να δοθεί και το πράσινο φως από το Κογκρέσο, που όμως ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. «Όλοι στις ΗΠΑ θα κινηθούν πολύ αργά σε αυτό επειδή κανείς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με τις κυρώσεις, ειδικότερα με αυτή την πολιτική κατάσταση στην Ουάσιγκτον» δήλωσε ο  Hayes.
Οι αμερικανικές φαρμακευτικές ενδέχεται να δουν κάποια κέρδη καθώς έχουν ήδη πρόσβαση στην ιρανική αγορά. Περισσότερες από 50 αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου υγείας πήραν άδεια από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον προηγούμενο χρόνο για εξαγωγές στο Ιράν, μεταξύ των οποίων οι Boston Scientific, GE Healthcare και Bausch & Lomb.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούσαν να πληρωθούν, καθώς οι ιρανικές τράπεζες αποκλείστηκαν το 2012 από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT. Την περίοδο 2012 – 2014 η αξία των φαρμακευτικών εξαγωγών από τις ΗΠΑ στο Ιράν μειώθηκε περισσότερο από 50%.
«Οι αμερικανικές πετρελαϊκές, που έχουν τα περισσότερα να κερδίσουν εάν αποκτήσουν πρόσβαση στο Ιράν, πιθανότατα θα έχουν μειονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών ομίλων όπως BP, Royal Dutch Shell, Eni και Total, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις ήταν πιο αυστηρές» επισημαίνει το Bloomberg. Το Ιράν άλλωστε είναι πλέον το μήλον της Έριδος καθώς έχει το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου.
«Βραχυπρόθεσμα, νικητές θα είναι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες εισέρρευσαν στην Τεχεράνη με εμπορικές αποστολές από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες διαπραγματεύσεις το Νοέμβριο του 2013» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Οι κυρώσεις της Ε.Ε. έναντι του Ιράν συνδέονται κατά κύριο λόγο με το πυρηνικό πρόγραμμα και το πιθανότερο είναι πως θα αρθούν εάν η Τεχεράνη τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Οι αμερικανικές κυρώσεις όμως δεν αφορούν μόνο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αλλά επίσης τη στήριξη της τρομοκρατίας και την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής. Το θέμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι κάποιες αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιήθηκαν με προεδρικό διάταγμα και κάποιες πέρασαν από το Κογκρέσο. Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να χρειαστεί τη στήριξη του Κογκρέσου που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους».
paraschou@euro2day.gr



Πηγή: www.euro2day.gr
Δημοσιεύτηκε στις 03/04/2015

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire