ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 28 avril 2015

Mνήμη Ιάκωβου Καμπανέλλη

«Η ποίηση στον θεατρικό λόγο του Ιάκωβου Καμπανέλλη» τιτλοφορείται η εισήγηση του συγγραφέα 

Γιώργου Ανωμερίτη

Εις μνήμη Ιάκωβου Καμπανέλλη


 
Η εισήγηση του συγγραφέα Γιώργου Ανωμερίτη με τίτλο «Η ποίηση στον θεατρικό λόγο του Ιάκωβου Καμπανέλλη» κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο του Συλλόγου των Φιλιωτιτών Νάξου. Αφορμή για την έκδοση του βιβλίου έδωσαν οι εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, στη γενέτειρα πατρίδα του, τη Νάξο.

Όπως γράφει ο Γ. Ανωμερίτης «ο Καμπανέλλης δικαίως αποκαλείται «πατέρας» του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ενώ αποτέλεσε υπόδειγμα συνεπούς δημιουργού και ανθρώπου χωρίς να εξαρτάται από τα εκάστοτε «κέντρα» εξουσίας.»

Ο συγγραφέας διαπίστωσε ότι μέσα από τα θεατρικά του έργα ο Καμπανέλλης έγραψε ποιήματα που μελοποιήθηκαν από μεγάλους συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκης και άλλοι.

Καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι αυτά τα τραγούδια ανήκουν στον Καμπανέλλη, ο Γ. Ανωμερίτης τα σχολιάζει αυτοτελώς και δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν ότι κορυφαία τραγούδια ,όπως τα «Μανούλα μου» (Χατζηδάκις), «Μαργαρίτα - Μαγιοπούλα» (Θεοδωράκης), «Το ψωμί είναι στο τραπέζι» (Θεοδωράκης), «Kαι Δόξα τω Θεώ» (Θεοδωράκης), «Το μεγάλο μας τσίρκο» (Ξαρχάκος), «Ναύτη γέρο-ναύτη» (Χατζηδάκις), «O κυρ-Μιχάλης» (Χατζηδάκις), «Τι ωραία που είναι η αγάπη μας» (Θεοδωράκης) είναι δημιουργήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι γνωστός για την δημοκρατική και την αγωνιστική του δράση, αλλά και για τη φυλάκισή του στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, γεγονός που του ενέπνευσε την δημιουργία σημαντικών ποιημάτων, τα οποία μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire