ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 26 avril 2015

Διαπραγματεύσεις - Ο οικονομολόγος James Galbraith, στενός συνεργάτης του Γιάννη Βαρουφάκη: "Δε ξέρω αν η ΕΚΤ θέλει λύση ή παράδοση της Ελλάδας"

Οι καλοί φίλοι φαίνονται στα δύσκολα και ο γνωστός Οικονομολόγος, James Galbraith, συνάδελφος από το Τέξας και στενός συνεργάτης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις αγωνιώδεις προσπάθειές του για εξασφάλιση ρευστότητας, δε διστάζει να πει για εκείνον «Κανείς δεν έχει δουλέψει όσο ο Γιάννης σε τούτην την κρίση»!
Ο ίδιος βλέπει κακόβουλο σχέδιο πίσω από την κριτική που δέχεται για τις πολυάριθμες συνεντεύξεις που δίνει και δε διστάζει να πει «όταν εργαζόμασταν μαζί σε Βρυξέλλες και Αθήνα τρώγαμε συχνά το πρώτο μας γεύμα στις 2 την νύχτα. Και μετά συνεχίζαμε να επεξεργαζόμαστε τα κείμενα μέχρι τις 5 το πρωί. Οι φήμες ότι δεν δουλεύει αρκετά είναι μέρος της δημόσιας επίθεσης μέχρι εξοντώσεως στο χαρακτήρα του».

Κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο
Δεν παραλείπει μάλιστα να σημειώσει ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο φέρει η πλευρά των δανειστών για την οποία αφήνει τον βαρύτατο υπαινιγμό ότι μάλλον αυτό που επιδιώκουν δεν είναι η λύση, αλλά, η υποταγή της χώρας.
Στο γερμανικό περιοδικό Spiegel όπου μίλησε κυρίως για τις πλευρές της διαπραγμάτευσης, όπου η Αθήνα δείχνει να χωλαίνει επισύροντας συχνά την οργή των δανειστών ο Galbraith συνηγόρησε ένθερμα υπέρ της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως στην πραγματικότητα, δεν είχε το περιθώριο να χαράξει «μεγάλη στρατηγική».
Όπως παρατήρησε, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα που κάθε φορά ανακύπτουν. Έτσι, μαζεύει χρήματα από όπου μπορεί και ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης. «Αν έχετε κάποια καλύτερη στρατηγική, πολύ θα ήθελα να την ακούσω», προκάλεσε τους συνομιλητές του. 
«Η Ελλάδα δεν παίζει παιχνιδάκια»
Στην δημοσιογραφική παρατήρηση ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει συνεχώς πορεία, ερεθίζοντας τους δανειστές, όπως όταν απείλησε με στάση πληρωμών στο ΔΝΤ πράγμα το οποίο τελικά απέφυγε, ο κ. Galbraith απάντησε: «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν παίζουν παιχνιδάκια. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πληρώσει μόνο όταν έχει χρήματα. Πριν την τελευταία πληρωμή φαινόταν να μην υπάρχουν χρήματα και για τους μισθούς και για τη δόση».
Ο κ. Galbraith υπερασπίστηκε επίσης τον τελευταίο νόμο με χαριστικές ρυθμίσεις για φοροοφειλέτες λέγοντας ότι ο νόμος αντιμετωπίζει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Αν οι δανειστές, ανέφερε χαρακτηριστικά, ήθελαν έναν πιο αυστηρό νόμο, θα έπρεπε να έχουν αφαιρέσει από τον Έλληνα υπουργό τη διαρκή πίεση να βρει ρευστό.
Ο διεθνούς βεληνεκούς οικονομολόγος, υπογραμμίζει ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις δεν οφείλονται στον κ. Βαρουφάκη. Οφείλονται στο ότι οι ίδιοι οι δανειστές δεν είναι καθόλου σαφείς στο τι θέλουν. «Σε κάθε πρόταση για μεταρρυθμίσεις λένε ότι δεν τους αρέσει είτε το ένα είτε το άλλο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα άνθρωποι και δουλεύουν πάνω σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Θα είχαμε πολύ πιο γρήγορη εξέλιξη, αν αυτοί ήξεραν τι θέλουν οι θεσμοί για να το τσεκάρουν σημείο προς σημείο» είπε.
Σε ερώτηση για το πώς θα γίνει αυτό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε ακριβώς για να μη δέχεται υποδείξεις από την Τρόικα, ο Galbraith απάντησε ότι αυτό είναι απλώς μία πρόφαση για τους δανειστές.
Οι θεσμοί κατά τον ίδιο, δε φαίνεται καν να έχουν μια ενιαία στάση. «Πιστεύω ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ήθελε ευχαρίστως μία λύση στην κρίση. Δεν ξέρω όμως ότι και η ΕΚΤ θέλει το ίδιο, ή αν θέλει απλώς να πιέσει την κυβέρνηση για όσο καιρό χρειαστεί ώστε αυτή να παραδοθεί».



Πηγή: www.reporter.gr
Δημοσιεύτηκε στις 26/04/2015


Πηγή:www.reporter.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire