ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 7 avril 2015

Με σημαδεμένη τράπουλα αρχίζουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό


Κώστας Βενιζέλος

Διά της πεπατημένης νέα προσπάθεια


Ένας νέος γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό ενόψει. Μια ακόμη προσπάθεια αρχίζει. Οι εν δυνάμει μεσολαβητές θεωρούν πάντα ως μείζον τη διαδικασία και την κινητικότητα. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν θεώρησαν αναγκαίο να διασφαλίσουν με κάποια εχέγγυα την προοπτική μιας επιτυχίας. Κανείς δεν μπορεί, ασφαλώς, να διασφαλίσει εκ προοιμίου τη θετική έκβαση. Ωστόσο, δεν αρκούν ούτε οι βαρύγδουπες κενού περιεχομένου ρητορικές διαβεβαιώσεις της Άγκυρας, ούτε ο ενθουσιασμός του πρωτάρη που συνοδεύει τον απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Με τόσες αποτυχημένες προσπάθειες στην πλάτη, το Κυπριακό δεν έχει τόση ανάγκη μιας «νέας φάσης της διαδικασίας», αλλά να υπάρξει αποτέλεσμα. Δυστυχώς, στο Κυπριακό ακολουθείται η πεπατημένη. Μια συνταγή που υιοθετείται διαχρονικά και αποδείχθηκε αναποτελεσματική.

Πάντα, ως φόντο σε μια νέα προσπάθεια υπάρχει μια συγκυρία, «ένα κίνητρο» και «ένας καταλύτης». Όλο αυτό το σκηνικό, που εξελίσσεται με τα χρόνια σε θέατρο του παραλόγου, δεν καταλήγει πουθενά, γιατί η Τουρκία ευελπιστεί στο επόμενο «κίνητρο», στην επόμενη συγκυρία. Αυτή τη φορά, δεν την ενοχλεί να γίνεται κουβέντα, να βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία, γνωρίζοντας πάντα πως έχει και τη… δοκιμασμένη επιλογή να αναστείλει τις συνομιλίες. Την ίδια ώρα, διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει αξιοποίηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του φυσικού της αερίου. Εκτός κι εάν υπάρξει μια συμφωνία με βάση τις γνωστές παραμέτρους, τις οποίες μεταφράζει με δικούς της κωδικούς η Άγκυρα.
Στο Κυπριακό δεν υπάρχει η πολυτέλεια για νέες αποτυχημένες προσπάθειες. Οι ημερομηνίες-σταθμοί δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των επιδερμικών αναλύσεων των διαφόρων περιστασιακών αναλυτών του Κυπριακού αλλά και όσων παρακολουθούν το πρόβλημα με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Στη Λευκωσία υπάρχει ένας δογματισμός που οχυρώνεται πίσω από την πεπατημένη. Την εύκολη, δηλαδή, οδό των διακηρύξεων, που δεν έχουν καμία σχέση με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή σε σχέση και με το δικό μας ρόλο. Ούτε λαμβάνει υπόψη τις επιδιώξεις της άλλης πλευράς, που προ πολλού έχει ξηπαίξει με «τα συμφωνηθέντα».
Το Κυπριακό θα λυθεί εάν δεν ακολουθηθεί και στη νέα αυτή προσπάθεια η πεπατημένη. Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κύπρο μέσω μόνο αυτής της  διαδικασίας.  Όλα γύρω μας αλλάζουν, εκτός από τους διαχρονικούς διαχειριστές στη Λευκωσία. Και δεν αλλάζουν μόνο λόγω των υδρογονανθράκων, της ένταξής μας στην ΕΕ, αλλά και ενόψει  των νέων δεδομένων στην περιοχή. Όλα αυτά  υπαγορεύουν να αλλάξουμε την προσέγγισή μας σε σχέση με το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης, αλλά και των εργαλείων που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ώστε να φθάσουμε στο στόχο, που είναι η λύση. Όχι η όποια λύση.
Κώστας Βενιζέλος
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/250700/dia-tis-pepatimenis-nea-prospatheia#sthash.orznuIt1.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire