ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 avril 2011

Λιβύη: Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις



Κατά της στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη τάχθηκαν εκ νέου Κίνα και Γερμανία, απευθύνοντας έκκληση για λύση μέσω της διπλωματίας.
Κατά της στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη τάχθηκαν εκ νέου Κίνα και Γερμανία, απευθύνοντας έκκληση για λύση μέσω της διπλωματίας. Στο Λονδίνο για επαφές με Βρετανούς αξιωματούχους μετέβη, σύμφωνα με τoν Guardian, στενός συνεργάτης ενός εκ των υιών του Μουαμάρ Καντάφι.
Την αντίθεσή τους στη στρατιωτική λύση για τη Λιβύη επανέλαβαν Κίνα και Γερμανία με κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών Γιανγκ Λιετσί και Γκίντο Βέστερβέλε στο πλαίσιο επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες απείχαν από την ψηφοφορία για την έγκριση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για τους βομβαρδισμούς στη βορειοαφρικανική χώρα.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και το γεγονός ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του Καντάφι δεν περιορίζονται. «Κάθε μέρα βλέπουμε και ακούμε ότι περισσότεροι πολίτες σκοτώνονται και τραυματίζονται και πως η στρατιωτική βία κλιμακώνεται», σημείωσε ο Γιανγκ Λιετσί, τονίζοντας πως «όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας». «Πρέπει», υπογράμμισε, «να βρούμε μια λύση μέσω της διπλωματίας».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βέστερβέλε απηύθυνε εκ νέου έκκληση για πολιτική λύση που θα αρχίσει με την κατάπαυση του πυρός και παράλληλα κάλεσε τον Καντάφι «να κάνει τα όπλα να σιγήσουν και να επιτρέψει την έναρξη πολιτικής διαδικασίας».
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο η οποία ολοκληρώνεται το Σάββατο.
Εν τω μεταξύ, σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian» αναφέρει επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, ότι υπασπιστής του Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Λονδίνο στο πλαίσιο του ανοικτού διαύλου επαφών των Δυτικών με τους Λίβυους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία. «Δεν πρόκειται να δημοσιοποιούμε σχόλια για τις επαφές που κάνουμε με αξιωματούχους της Λιβύης» αρκέστηκε να πει, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «σε κάθε επαφή που έχουμε, κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire