ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 11 avril 2011

Εσοδα έως και 15 δισ. δολάρια από πετρέλαιο σε 15 χρόνια


Εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει άμεσα στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
Εσοδα έως και 15 δισ. δολάρια από πετρέλαιο σε 15 χρόνια
Ο κ. Γιάννης Μανιάτης


Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει ως και 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν ορίζοντα 15 ετών αν προχωρήσει άμεσα στην έρευνα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Η εκτίμηση», τόνισε ο κ. Μανιάτης, «ότι σε εύλογο βάθος χρόνου μπορούμε να καλύψουμε το 1/5 έως 1/3 των εθνικών μας αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, δεν βρίσκεται καθόλου εκτός πραγματικότητας».

Ο υφυπουργός παρουσίασε μάλιστα και στοιχεία βάσει των οποίων μέσα στα οποία τα επόμενα 15-20 χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλα 3-4 κοιτάσματα του μεγέθους του Πρίνου. Αυτό ισοδυναμεί με 350 εκατομμύρια - 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Αυτά, με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια / βαρέλι, ισούνται με έσοδα 35-50 δισ δολάρια. Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν οι δαπάνες των επενδύσεων και γεωτρήσεων, καθώς και τα κέρδη των εταιριών εξόρυξης, απομένουν δημόσια έσοδα πάνω από 10-15 δισ. δολάρια.

Στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την ίδρυση Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων η κυβέρνηση προχωρά σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο 20 %. Μέχρι την ίδρυση του φορέα, ειδική επιτροπή έχει ξεκινήσει τη συλλογή και οργάνωση των πληροφοριών που διαθέτει η ελληνική πλευρά από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα και οι οποίες θα διατίθενται στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.



Πηγή : Το Βήμα : 11/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire