ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 22 avril 2011

49 νεκροί στη Συρία


Συρία: Δεκάδες νεκροί στις διαδηλώσεις κατά του Άσαντ
49  άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.
Τουλάχιστον 49  άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις σε όλη τη Συρία σήμερα, δήλωσε ένας εξέχων ακτιβιστής -ο υψηλότερος απολογισμός θανάτων σε μία μόνο ημέρα, αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον περασμένο μήνα.
«Τουλάχιστον 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και πολλοί άνθρωποι αγνοούνται. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 αγνοούμενοι, ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι νεκροί», δήλωσε ο ακτιβιστής Αμάρ Κουραμπί. Είπε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς έχουν πυροβοληθεί, και μερικοί πέθαναν μετά από εισπνοή δακρυγόνων.
Είναι μία από τις πιο αιματηρές ημέρες από την έναρξη του χωρίς προηγούμενο κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα, στις 15 Μαρτίου.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κοινότητα της Εζρέχ στην επαρχία Ντέραα (νότια της Δαμασκού), επίκεντρο της αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ που ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, διευκρίνισαν. Μια γυναίκα (15ο θύμα) σκοτώθηκε στο Χιράκ, επίσης στην επαρχία της Ντέραα. Εννέα άλλοι, σκοτώθηκαν στη Δούμα, 15 χλμ βόρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στα προάστια της Δαμασκού, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Μπαρζέχ, ένας στην Χαράστα και τρεις στην Μαανταμίγια, πρόσθεσαν. Δύο άλλοι σκοτώθηκαν στη Χάμα, 210 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, δύο στη Λατάκια, το κύριο λιμάνι της χώρας που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, και τέσσερις στην πόλη Χομς (κέντρο).
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς των δυνάμεων της τάξης που προσπαθούσαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με τις πηγές.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Συρία, μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από την έναρξη της αμφισβήτησης του καθεστώτος.
Στην πρώτη κοινή ανακοίνωση που εκδίδουν από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις στη Συρία πριν από πέντε εβδομάδες, οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που εκπροσωπούν τις επαρχίες σε όλη τη Συρία, υπογραμμίζουν ότι «τα συνθήματα για ελευθερία και αξιοπρέπεια μπορούν να γίνουν πράξη μόνον μέσω μιας ειρηνικής δημοκρατικής αλλαγής».
«Όλοι οι κρατούμενοι συνείδησης πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Ο υπάρχων μηχανισμός της ασφάλειας πρέπει να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από έναν με συγκεκριμένη δικαιοδοσία, ο οποίος θα λειτουργεί βάσει του νόμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή, αντίγραφο της οποίας εστάλη στο Ρόιτερς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire