ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 17 avril 2011

Βαριές ποινές σε κροάτες στρατηγούς για εγκλήματα πολέμου

Κάθειρξη 24 και 18 ετών αντίστοιχα στους 

στρατηγούς Γκοτόβινα και Μάρκατς
Βαριές ποινές σε κροάτες στρατηγούς για εγκλήματα πολέμου
Τα κλάματα έβαλαν οι δύο γυναίκες της φωτογραφίας μόλις άκουσαν την είδηση της καταδίκης των δύο στρατηγών. Το στιγμιότυπο είναι από συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ όπου το πλήθος παρακολούθησε ζωντανά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από τη Χάγη






Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδίκασε τους κροάτες στρατηγούς Αντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς για εγκλήματα πολέμου κατά Σέρβων στην τελική φάση του πολέμου στην Κροατία, το 1995.

Στους δύο στρατηγούς επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 24 και 18 ετών αντίστοιχα, ενώ απαλλάχθηκε ο τρίτος κατηγορούμενος, στρατηγός Ιβάν Τσέρμακ.

Πολλοί Κροάτες, ανάμεσά τους βετεράνοι πολέμου, είχαν συγκεντρωθεί σε πλατεία του Ζάγκρεμπ, όπου είχαν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες, για να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση την ετυμηγορία. Ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες όταν ανακοινώθηκε η καταδικαστική απόφαση για τους δύο στρατηγούς, που θεωρούνται ήρωες στην Κροατία. Η συγκέντρωση άρχισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Κροατίας. Μετείχαν κροάτες βετεράνοι πολέμου και πολίτες, που κρατούσαν κροατικές σημαίες και πανό και τραγουδούσαν πατριωτικά τραγούδια.

Οι στρατηγοί κρίθηκαν ένοχοι από το ICTY για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης «Καταιγίδα», για συμμετοχή σε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο με στόχο τη βίαιη και μόνιμη απομάκρυνση του σερβικού πληθυσμού από περιοχές της Κροατίας.

Η εισαγγελία του ICTY είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 27 ετών για τον Γκοτόβινα, 23 ετών για τον Μάρκατς και 17 ετών για τον Τσέρμακ. Οι ομάδες των συνηγόρων τους υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον τους και ζήτησαν αθωωτική απόφαση.

Στην Κροατία το κλίμα ήταν τεταμένο ενόψει της ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης με τον πρόεδρο της χώρας Ιβο Γιοσίποβιτς να τονίζει ότι η ετυμηγορία δεν μπορεί να επηρεάσει την κροατική Δικαιοσύνη.

«Οποια κι αν είναι η απόφαση, η Κροατία πρέπει να τη σεβαστεί με αξιοπρέπεια», υπογράμμισε. Η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ είχε αναφέρει ότι αναμένει από το ICTY δίκαιη απόφαση για τους κροάτες στρατηγούς.

Σε βάρος του Αντε Γκοτόβινα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου το 2001 και το κατηγορητήριο διευρύνθηκε το 2004. Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον κροατικό στρατό, το 1995. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ως διοικητής της Επιχειρησιακής Ζώνης του Σπλιτ και ανώτατος επιχειρησιακός διοικητής της επιχείρησης «Καταιγίδα» συμμετείχε στο οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο μαζί με τους στρατηγούς του κροατικού στρατού και του υπουργείου Εσωτερικών Τσέρμακ και Μάρκατς και τον ίδιο τον πρόεδρο της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, με στόχο την εκδίωξη του σερβικού πληθυσμού από την Κράινα.

Στη διάρκεια της επιχείρησης οι κροατικές δυνάμεις εκτέλεσαν 150 Σέρβους της Κράινα και εκδίωξαν δεκάδες χιλιάδες, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Η κροατική Επιτροπή του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα ωστόσο θεωρεί τον Γκοτόβινα υπεύθυνο για το θάνατο τουλάχιστον 700 Σέρβων αμάχων και την εκδίωξη περίπου 20.000 Σέρβων από τις εστίες τους.

Πηγή: Το Βήμα
Δημοσιεύθηκε στις 15/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire