ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 12 avril 2011

Δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο



Λευκωσία: Ο ΔΗΣΥ είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες βράδυ το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου-ΡΙΚ, το κόμμα που θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και αυτό, σύμφωνα και με την παράσταση νίκης θεωρείται σίγουρα από το 56% των ερωτηθέντων.

Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ, που διενεργήθηκε μεταξύ 23 Μαρτίου και 4 Απριλίου, δείχνει το ΔΗΣΥ να εξασφαλίζει 30% και το ΑΚΕΛ 28%. Το ΔΗΚΟ εξασφαλίζει 13,5% ενώ η ΕΔΕΚ εξασφαλίζει 5,5% και ακολουθούν ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι με 2,5%. Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από τις εταιρείες CΥΜΑR και ΡublicΙssue για λογαριασμό του ΡΙΚ το Λευκό/Άκυρο πιάνει το 6%, η αποχή 1%, οι αναποφάσιστοι πλησιάζουν το 3% ενώ αυτοί που δεν απάντησαν ήταν 8%. Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων η έρευνα έδειξε πως στο ΔΗΣΥ έχει φτάσει το 85%, στο ΑΚΕΛ άγγιξε το 83% ενώ στο ΔΗΚΟ βρίσκεται στο 72% για την ΕΔΕΚ δίνεται ενδεικτικά το 64% αλλά σημειώνεται ότι αυτός δεν είναι ακριβής λόγω μικρής αριθμητικής βάσης.


Η έρευνα του ΡΙΚ έδειξε πως όσο πλησιάζουμε προς τις βουλευτικές εκλογές αυξάνεται και το ενδιαφέρον των πολιτών για να προσέλθουν στις κάλπες. Μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου σημειώθηκε αύξηση 8 μονάδων αυτών που δηλώνουν σίγουροι ότι θα πάνε να ψηφίσουν. Βασικό τους κριτήριο είναι πως θα ψηφίσουν την παράταξη και το κόμμα που αισθάνονται πιο κοντά. Σ’ ό,τι αφορά τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους αυτοί είναι τόσο το Κυπριακό όσο και τα προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Για τους πολιτικούς αρχηγούς η έρευνα έδειξε πως αυτός που εξασφαλίζει τις περισσότερες θετικές γνώμες είναι ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού με 48 μονάδες, ακολουθεί ο Μάριος Καρογιάν με 44 μονάδες, ο Νίκος Αναστασιάδης με 41, ο Γιαννάκης Ομήρου με 39, η Ιωάννα Παναγιώτου με 34 και ο Δημήτρης Συλλούρης με 26. Στις αρνητικές πρώτος είναι ο κ. Συλλούρης, δεύτερος ο κ. Αναστασιάδης και τρίτος ο κ. Ομήρου. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η γνώμη των πολιτών σ’ ό,τι αφορά διεθνείς οργανισμούς. Καταγράφεται ο σαφής προβληματισμός που υπάρχει για τον ρόλο του ΟΗΕ γι’ αυτό και ένα 61% δηλώνει πως δεν τον εμπιστεύονται. Αντίθετα με 55% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ και μόνο 22% το ΝΑΤΟ.
Εμπιστεύονται την Εθνική Φρουρά Στους θεσμούς που εμπιστεύονται την πρώτη θέση διατηρεί η Εθνική Φρουρά με 73% έχοντας όμως μια αρνητική μεταβολή 20 μονάδων από το 1996. Ακολουθεί η Εκκλησία με 69%, η Παιδεία με 67% και η Δικαιοσύνη με 63%. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο δήμους και κοινότητες παρά πολιτικούς και κόμματα.

Η παρουσίαση της έρευνας έγινε χθες βράδυ χωρίς όμως την παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων λόγω του θανάτου του πρώην υπουργού Άκη Κλεάνθους.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire