ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 avril 2011

Ακτή Ελεφαντοστού - Σκληρές μάχες στο κέντρο του Αμπιτζάν

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί κοντά στην κατοικία του τέως προέδρου Γκμπαγκμπό
Αμπιτζάν

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς τα ξημερώματα της Παρασκευής ξεκίνησε η επίθεση των δυνάμεων του Αλασάν Ουαταρά - τον οποίο αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ως νικητή των προεδρικών εκλογών - κατά της κατοικίας του τέως προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν.
«Το σπίτι του δέχεται επίθεση. Αυτό είναι σίγουρο. Υπάρχει αντίσταση από δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, αλλά πάντως η επίθεση συνεχίζεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που έχει διορίσει ο Ουαταρά, Πατρίκ Ατσί.
Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι ακούγονται πυροβολισμοί κοντά στην κατοικία του Γκμπαγκμπό.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα της χώρας και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας.


Υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ουαταρά βρίσκεται και η κρατική τηλεόραση που βρίσκεται στο Αμπιτζάν και είχε σταματήσει να εκπέμπει αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ μετέδιδε εικόνες του τέως προέδρου, Λοράν Γκμπαγκμπό.

Οι δυνάμεις του Ουαταρά ελέγχουν πλέον το 80% της χώρας.

Νωρίτερα, ο Πατρίκ Ατσί δήλωσε ότι ο Γκμπαγκμπό δεν δείχνει σημάδια διάθεσης να παραδοθεί, παρά την ταχύτατη προώθηση των στρατευμάτων του Ουαταρά στο Αμπιτζάν.

Oι δυνάμεις του Ουαταρά ξεκίνησαν την Πέμπτη την «πολιορκία» του Αμπιτζάν, καθώς ο ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον Γκμπαγκμπό εγκατέλειψε τη θέση του.

Νωρίτερα τόσο το Παρίσι που έχει αναπτύξει δύναμη 1.000 ανδρών στην Ακτή Ελεφαντοστού για την προστασία των Γάλλων πολιτών, όσο και ο Λευκός Οίκος είχαν αποστείλει τελεσίγραφο στον απερχόμενο πρόεδρο Γκμπαγκμπό να παραδώσει άμεσα την εξουσία και να τερματίσει την εκστρατεία βίας και κατατρομοκράτησης των πολιτών της χώρας του.

Τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του Ουαταρά έχουν εξαπολύσει επίθεση από τα ανατολικά, δυτικά και κεντρικά της χώρας, καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές όπου παράγεται το κακάο, το βασικό πλουτοπαραγωγικό προϊόν της χώρας.

Ο Γκμπαγκμπό αρνείται να παραχωρήσει τη θέση του στον νικητή των εκλογών Ουαταρά, παρά τη βία που έχει έφερε ξανά την αφρικανική χώρα σε τροχιά εμφύλιας διαμάχης αλλά και την πίεση από τη διεθνή κοινότητα.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire