ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 15 avril 2011

Διαδηλώσεις σιιτών στη Σαουδική Αραβία

Αναπτύσσεται το κίνημα για τα πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα
Διαδηλώσεις σιιτών στη Σαουδική Αραβία
Αυξάνεται η ένταση και στη Σαουδική Αραβία



Κατίφ
Εκατοντάδες σιίτες της Σαουδικής Αραβίας διαδήλωσαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας για δεύτερη ημέρα σήμερα ζητώντας την απελευθέρωση κρατούμενων που δεν έχουν δικαστεί και πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα, δήλωσαν ακτιβιστές.
Οι διαδηλωτές που κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της πόλης Κατίφ, στην Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, όπως και στους δρόμους του κοντινού χωριού Αουαμίγια, κρατούσαν επίσης πανό με συνθήματα αλληλεγγύης προς τους σιίτες στο γειτονικό Μπαχρέιν, οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο της αστυνομίας μετά την καταστολή από την κυβέρνηση του κινήματος διαμαρτυρίας τους.

Η σημερινή διαδήλωση αποτελεί συνέχεια των διαδηλώσεων που έγιναν και χθες στην Κατίφ και το Αουαμίγια με αίτημα την απελευθέρωση κρατούμενων, τον τερματισμό των αυθαίρετων συλλήψεων και πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου ενός τερματισμού της επίσημης απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

«Η διαδήλωση έγινε στην κύρια οδική αρτηρία στην Κατίφ (...) Έδειχναν την αλληλεγγύη τους στον λαό του Μπαχρέιν, αλλά ζητούσαν επίσης την απελευθέρωση μερικών ανθρώπων που κρατούνται για περισσότερα από 16 χρόνια χωρίς να έχουν δικαστεί», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας ακτιβιστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη δίωρη πορεία που πραγματοποιήθηκε μετείχαν περίπου 400-500 διαδηλωτές, οι οποίοι δεν συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή.

Άλλος ακτιβιστής στο Αουαμίγια δήλωσε ότι και στη διαδήλωση στο χωριό αυτό μετείχαν 400-500 διαδηλωτές και ότι και εκεί δεν σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν πολύ κοντά, αλλά δεν σημειώθηκαν συμπλοκές», σημείωσε.

Η Σαουδική Αραβία, η πρώτη παγκοσμίως χώρα στην εξαγωγή πετρελαίου και σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι μια σουνιτική μοναρχία που δεν ανέχεται καμία μορφή αμφισβήτησης. Οι σιίτες στην Ανατολική Επαρχία διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι υφίστανται διακρίσεις, κατηγορία την οποία αρνείται η κυβέρνηση.

Τις περασμένες εβδομάδες είχαν πραγματοποιήσει και πάλι μερικές διαδηλώσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την κράτηση από την αστυνομία ορισμένων διαδηλωτών, όμως σχεδόν κανένας Σαουδάραβας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα που υπήρχε στο Facebook για διαδηλώσεις στις σουνιτικές πόλεις του βασιλείου στις 11 Μαρτίου,
εν μέσω μεγάλης παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire