ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 avril 2011

Κυβερνητική ατολμία στην εκπαίδευση

Χωρίς τόλμη

Στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό στις δύο πρώτες τάξεις και προαιρετικό στην τρίτη. Η κ. Διαμαντοπούλου προφανώς δεν άντεξε σε πιο γενναίες αποφάσεις.
Είχαν προηγηθεί άλλωστε προειδοποιήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και λοιπών συγγενών δυνάμεων. Περίπου της έλεγαν πως δεν θα μείνουν αμέτοχοι, αν επιχειρηθεί να υιοθετηθούν προτάσεις για προαιρετική διδασκαλία ή μετατροπή του σ' ενός είδους μάθημα θρησκειολογίας.
Φαντάζομαι πως πριν πάρει τις αποφάσεις της η υπουργός θα οραματίστηκε μερικές εικόνες. Ράσα να έχουν γεμίσει την πλατεία Συντάγματος, φανατικούς χριστιανούς με σταυρούς στα χέρια έξω από το υπουργείο Παιδείας και κηρύγματα στους άμβωνες κατά της «άπιστης υπουργού». Εντάξει, δεν είναι εύκολο να τα αγνοήσει όλα αυτά. Ανθρωπος είναι, πολιτικός είναι, την ψήφο των (και χριστιανών) πολιτών έχει ανάγκη. Λογικό.
Φαντάζομαι πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπουργό. Είναι πολύ πιθανό να το συζήτησε και με τον πρωθυπουργό ή τέλος πάντων την ηγετική ομάδα του μεγάρου Μαξίμου. Προφανώς όλοι μαζί θεώρησαν πως σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, δεν θα έπρεπε να προκαλέσουν και το χριστεπώνυμο πλήθος. Και πλάι σε όλους τους άλλους που έχουν ήδη απέναντι, δεν θα ήθελαν να έχουν και την παντοδύναμη Εκκλησία. Επίσης λογικό.
Ωστόσο, αν η κυβέρνηση δείχνει ατολμία και σε αυτού του είδους τα ζητήματα, που δεν έχουν οικονομικό κόστος, αλλά μάλλον προωθούν τον εκσυγχρονισμό της πολυπολιτισμικής κοινωνίας στην οποία ζούμε, πού θα δείξει την ελάχιστη τόλμη;

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire