ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 12 avril 2011

Ντμίτρι Μεντβέντεφ : «Δεν αποκλείω νέα θητεία». Υπάρχει διαμάχη με τον Πούτιν ;


«Σύντομα θα λάβω την απόφασή μου» δηλώνει o ρώσος πρόεδρος
Ντ. Μεντβέντεφ: «Δεν αποκλείω νέα θητεία»



Μόσχα 
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι θα αποφασίσει σύντομα αν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου του 2012, ανοίγοντας τα χαρτιά του για το πολυσυζητημένο ζήτημα των επερχόμενων εκλογών.
«Δεν αποκλείω το να είμαι υποψήφιος για μια νέα θητεία ως πρόεδρος. Μια απόφαση θα ληφθεί, και αρκετά σύντομα μάλιστα, επειδή δεν απομένει παρά ένας χρόνος», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα.


Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί κυρίως «από την κοινωνική κατάσταση και τις πολιτικές προτιμήσεις» των εκλογέων, προσέθεσε ο Μεντβέντεφ ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «έχει έρθει ο καιρός για αλλαγές, αυτό που ήταν καλό πριν από δέκα χρόνια δεν είναι πλέον έγκυρο σήμερα».

Όπως διευκρίνισε, «το πρόγραμμά μου είναι αυτό του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της πολιτικής ζωής. Δεν θα πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας σε όλα αυτά τα καλά που κάναμε τα είκοσι τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα τα δέκα τελευταία χρόνια, αλλά οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα προς το μέλλον», προσέθεσε.

Έσπευσε μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι οι ρόλοι του ίδιου και του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διακριτοί και ότι ως πρόεδρος έχει τον πρώτο ρόλο: «Είμαι ο πρόεδρος της Ρωσίας, εγγυητής του Συντάγματος, αρχηγός του κράτους· ο πρόεδρος σχηματίζει την κυβέρνηση, διαχειρίζεται πολλές διαδικασίες στη χώρα», υπογράμμισε.

Ο Ντ.Μεντβέντεφ εκλέχτηκε πρόεδρος της Ρωσίας το 2008, διαδεχόμενος τον πολιτικό του μέντορα Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταπήδησε στη πρωθυπουργία της χώρας.

Το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει να διατελέσει ένας πρόεδρος περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.

Παραταύτα, ακόμα και από τη θέση του πρωθυπουργού, ο Πούτιν εξακολουθεί να θεωρείται ως ο πραγματικά ισχυρός άνδρας της χώρας, χωρίς ως τώρα να έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του για το 2012 και την αναμέτρηση.

Οι δύο πολιτικοί έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα συμφωνήσουν για το θέμα την κατάλληλη ώρα και προς το συμφέρον της χώρας όταν θα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2012.

Είναι πιθανόν ότι θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους το Δεκέμβριο μετά τις εκλογές για το Κοινοβούλιο.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire