ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 17 avril 2011

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα

Συνέχεια της πτωτικής πορείας στα ποσοστά των κομμάτων εξουσίας καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στο «Βήμα» και στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα απέχει από τις εκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το "Βήμα", το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου, αλλά συγκεντρώνει μόλις το 21,7% των προτιμήσεων. Ακολουθεί η Ν.Δ. με 20,1%. Περίπου μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από το ποσοστό που απέσπασε στις εκλογές του 2009 βρίσκεται το ΚΚΕ (8,5%). Ο ΛΑΟΣ διατηρείται στο ίδιο επίπεδο (5,8%), ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν φαίνεται να ενισχύονται από την καθίζηση των ποσοστών των κομμάτων εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 3,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι το 2,7%, ενώ τα "φρέσκα" κόμματα της Δημοκρατικής Αριστεράς και Δημοκρατικής Συμμαχίας 2,5% και 2,2% αντίστοιχα.

Συντριπτικό είναι το ποσοστό (77,3%) όσων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει λιγότερα από όσα περίμεναν.
Το 56,6% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές. Το 23,6% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά μόλις το 8,7% θέλει τη συνεργασία Μόνον του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Ωστόσο, το ποσοστό όσων επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι 32,3%, ενώ το 47,8% συμφωνεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε.
Το 37,8% των ερωτηθέντωνν θεωρούν την αποχή από τις κάλπες ως τη μορφή αντίδρασης που τους εκφράζει περισσότερο.
Η δημοσκόπηση της Public Issue για την "Καθημερινή" εκτιμά την εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ στο 33,5% (από 35% στην προηγούμενη μέτρηση) και της Ν.Δ. στι 27% (από 28,5%). ακολουθεί το ΚΚΕ με 12% (από 11%), ο ΛΑΟΣ με 8,5% (από 9%), ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,5% (από 5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3% (από 2,5%), η Δημοκρατική Αριστερά, επίσης με 3% (από 2,5%) και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5% (από 2%).
Υπέρ οικουμενικής κυβέρνησης τάσσεται το 23% (έναντι 21% στην προηγούμενη μέτρηση), υπέρ συνεργασίας των κομμάτων εξουσίας το 12% (από 15%), ενώ αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ θέλει το 8% (από 9%) και της Ν.Δ. το 6% (από 5%).
Και στις δύο δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η αγωνία των πολιτών για την οικονομία. Το 80% όσων μετείχαν στην έρευνα της Public issue εκτιμά ότι η προσωπική οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει (υπάρχει ωστόσο και ένα 2% που εκτιμά ότι έχει καλυτερέψει, παρά την κρίση).
Το ενδεχόμενο μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος ανησυχεί περισσότερο απ' ότιδήποτε άλλο το δείγμα της έρευνας της Κάπα Research (54,2%). Ακολουθεί η χρεοκοπία του κράτους (47,4%) και οι ανεξέλεγτες κοινωνικές ταραχές (33,2%). Το 50,6% θεωρεί πολύ πιθανή τη μείωση του εισοδήματος του μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Το 82,6% δηλώνει λίγο ή και καθόλο αισιόδοξο ότι η χώρα θα καταφέρει να ορθοποδήσει.

Πηγή: www.enet.gr
Δημοσιεύθηκε στις 17/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire