ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 20 avril 2011

Νέες παραγγελίες πλοίων από τους Ελληνες εφοπλιστές



Σταύρος Μαλαγκονιάρης
Δυναμική επενδυτική παρουσία είχαν το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Με επενδύσεις 111,6 εκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα των αγοραπωλησιών «δεύτερο χέρι», αλλά και τοποθετήσεις παραγγελιών για νέες κατασκευές, οι ελληνικές εταιρείες έκαναν, την τελευταία εβδομάδα, θεαματική επανεμφάνιση ύστερα από διάστημα «ισχνής παρουσίας».
Σε αυτό το «κλίμα» φαίνεται ότι ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, προχώρησε στην τοποθέτηση παραγγελίας στα ναυπηγεία της Hyundai, στην Κορέα για την κατασκευή 4 πλοίων μεταφοράς κοντέινερ με option για άλλα τέσσερα.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της νορβηγικής ναυτιλιακής εφημερίδας «Tradewinds», το κάθε πλοίο θα έχει μεταφορική ικανότητα 5.000 TEU (μονάδα μέτρησης κοντέινερ) και υπολογίζεται ότι το καθένα κοστίζει 60 εκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο θα παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2012 και το πρώτο «κύμα» παραδόσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2013.
Στη Wall Street
Ακόμα, εικάζεται ότι η τοποθέτηση των παραγγελιών ίσως είναι η αρχή της δημιουργίας μίας εταιρείας, που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ακολουθώντας την άλλη εταιρεία συμφερόντων του κ. Μαρινάκη, που είναι εισηγμένη και διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια.
Επίσης, από στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «Golden Destiny» προκύπτει ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει ακόμα 10 παραγγελίες για νέες κατασκευές πλοίων.
Ανάμεσα σε αυτές είναι οι παραγγελίες σε ναυπηγεία της Κορέας για την κατασκευή δύο φορτηγών πλοίων, χωρητικότητας 78.000 τόνων το καθένα, που έδωσε η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Safe Bulkers, συμφερόντων του κ. Πόλυ Β. Χατζηιωάννου, με παράδοση τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2014, αντίστοιχα.
Επίσης, παραγγελία για ένα δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 319.000 τόνων, με παράδοση τον Ιανουάριο του 2014, έδωσε σε ναυπηγείο της Κορέας η Thenamaris, συμφερόντων Μαρτίνου, ενώ σε ναυπηγείο της Κορέας τοποθέτησε παραγγελίες για δύο πλοία μεταφοράς κοντέινερ και η εταιρεία Aeolos Management, που είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια Εμπειρίκου, με παράδοση το 2013.

Πηγή: www.ethnos.gr 
Δημοσιεύθηκε στις 19/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire