ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 4 avril 2011

Άνοιξη: αντιμέτωποι με τις αλλεργίες - Ασπίδες για την αντιμετώπισή τους



Η εποχή των λουλουδιών και των αλλεργιών είναι εδώ. Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες; Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε; Ιδού οι απαντήσεις που ζητάτε για την «κατάρα της Άνοιξης». Η Άνοιξη και τα ανθισμένα λουλούδια της ωραιότερης εποχής του χρόνου, μετατρέπονται για ορισμένους σε εφιάλτη. Κόκκινα μάτια, φτερνίσματα, μέχρι και πιο ανησυχητικά συμπτώματα ταλαιπωρούν πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους φανταζόμαστε. Οι έρευνες λένε πως περίπου ένας στους πέντε πάσχει από αλλεργία, ενώ πολλοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν τα συμπτώματα, αλλά αγνοούν ότι οφείλονται στην «εποχική μάστιγα». Ρίξτε μια ματιά σε όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλεργίες και την αντιμετώπισή τους.

Τι είναι η αλλεργία;
Αλλεργία είναι κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αβλαβείς. Οι ουσίες αυτές, που ονομάζονται «αλλεργιογόνα», μπορεί να εισέλθουν στο σώμα με την εισπνοή, με την κατάποση ή με την επαφή στο δέρμα. Αυτό που συμβαίνει κατά την εκδήλωση της αλλεργίας είναι το εξής: Το αλλεργιογόνο εισέρχεται στον οργανισμό μας και ενεργοποιεί διαδικασίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος -ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε- παράγοντας ουσίες που τελικά αντιδρούν επί των διαφόρων οργάνων-στόχων, π.χ. στα μάτια, το δέρμα, τους πνεύμονες κ.λπ. Οι αλλεργικές παθήσεις ή αντιδράσεις μπορεί να προσβάλουν οποιονδήποτε οργανισμό ή σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Συνηθέστερα αφορούν το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα. Οι αλλεργικοί παράγοντες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν και στην πρόκληση πολλών άλλων παθήσεων.
Στοιχεία
Ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τις αλλεργίες είναι τα εξής:
Η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμη και τα βρέφη μπορεί να εκδηλώσουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αλλεργίας. ?Τα παιδιά εμφανίζουν συχνότερα αλλεργίες σε σύγκριση με τους ενήλικες. Παρόλα αυτά, ορισμένα άτομα εκδηλώνουν τα πρώτα αλλεργικά συμπτώματα σε μεγάλη ηλικία.
Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να μην εμφανισθεί με την πρώτη επαφή του οργανισμού με το αλλεργιογόνο, αλλά μετά από επανειλημμένη έκθεση του ατόμου σε αυτό.
Τα πιο σημαντικά αλλεργιογόνα της Άνοιξης είναι οι γύρεις και κατά δεύτερο λόγο τα ακάρεα της σκόνης, οι τροφές και τα δηλητήρια σφηκών και μελισσών.
Οι αλλεργίες της Άνοιξης
Έξι κύρια είδη αλλεργιών συγκαταλέγονται στα… αρνητικά «παράγωγα» της Άνοιξης. Δείτε ποια είναι αυτά και από ποια συμπτώματα χαρακτηρίζονται.
Αλλεργική Ρινίτιδα
Πρόκειται για αλλεργία που οφείλεται συνήθως σε γύρεις, μύκητες, τριχώματα ζώων ή σε ακάρεα της οικιακής σκόνης και συνοδεύεται από μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα, ενώ συχνά συνυπάρχει με την επιπεφυκίτιδα. Η ανοιξιάτικη ρινίτιδα αρχίζει -ανάλογα με τη γύρη που την προκαλείαπό το τέλος Φεβρουαρίου, εξαιτίας των κυπαρισσοειδών, και κορυφώνεται κατά τους μήνες ΑπρίλιοΜάιο, κορύφωση που οφείλεται στα φυτά του αγρού και στην ελιά. Γύρω στα μέσα Ιουνίου τα συμπτώματα ελαχιστοποιούνται και σταματούν. Την ίδια περίοδο εκδηλώνουν συμπτώματα και τα άτομα που έχουν ευαισθητοποιηθεί στα ακάρεα της οικιακής σκόνης καθώς αυτά πολλαπλασιάζονται σε τεράστιους αριθμούς στο περιβάλλον του σπιτιού έχει υπολογιστεί ότι, σε 100mg σκόνης στρώματος αντιστοιχούν περισσότερα από 3.000 ακάρεα.
Άσθμα
Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Συχνά η εμφάνιση άσθματος συνδέεται με ανάλογο οικογενειακό ιστορικό. Οποιοδήποτε από τα αλλεργιογόνα που προκαλούν την αλλεργική ρινίτιδα, συγκαταλέγεται στους υποψήφιους «ενόχους» των ασθματικών επεισοδίων. Παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση, είναι λοιμώξεις όπως αυτές των πνευμόνων ή η ιγμορίτιδα. Όσοι πάσχουν από άσθμα είναι ευαίσθητοι και σε «μη ειδικούς» παράγοντες όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το στρες. Το ανοιξιάτικο άσθμα, όπως και η ρινίτιδα, αρχίζει με την ανθοφορία των αλλεργιογόνων φυτών από τον Φεβρουάριο, κορυφώνεται στα μέσα της Άνοιξης και ηρεμεί στο τέλος Ιουνίου.
Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής
Η συγκεκριμένη κατηγορία αλλεργίας είναι αυτή που μας «στολίζει» με ενοχλητικά εξανθήματα μετά από την επαφή μας με διάφορες χημικές ενώσεις, ζώα και γύρη φυτών. Συχνά, τα αλλεργικά εξανθήματα κάνουν την εμφάνισή τους όταν φοράμε κοσμήματα από χρώμιο και νικέλιο -γνωστότερα ως… «fauxbijous».
Κνίδωση
Αν αναρωτιέστε ποιος τύπος αλλεργίας είναι η κνίδωση, μιλάμε για αυτήν που μας προκαλεί να ξυστούμε. Χαρακτηρίζεται από δερματικές «πλάκες» στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα, ακόμη και εσωτερικά μας όργανα και φυσικά, συνοδεύεται από κνησμό. Αν παρατηρήσουμε μεγάλο πρήξιμο, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε για «αγγειοοίδημα». Γνωστά αίτια που προκαλούν κνίδωση είναι τρόφιμα, διάφορα φάρμακα όπως η πενικιλλίνη και η ασπιρίνη, η άσκηση και ορισμένες λοιμώξεις, ενώ συχνά το αίτιο δεν μπορεί να καθορισθεί επακριβώς, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε κνίδωση που οφείλεται σε γύρεις (πεύκου, ελιάς) ή όταν ξαπλώνουμε στο γρασίδι, φέρνοντας το σώμα μας σε άμεση επαφή μαζί του.
Αλλεργία στα υμενόπτερα
Μέλισσες, σφήκες και τα υπόλοιπα έντομα της «οικογένειας» των υμενόπτερων ευθύνονται για αυτή την ανοιξιάτικη αλλεργία, καθώς πολλοί από εμάς είμαστε αλλεργικοί στο δηλητήριό του τσιμπήματός τους, το οποίο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Οι δυσάρεστοι αριθμοί λένε ότι περισσότερα άτομα πεθαίνουν από το δηλητήριο των Υμενοπτέρων παρά από το δηλητήριο των φιδιών, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Τροφική αλλεργία
Αρκετές από τις τροφικές αλλεργίες είναι εποχικής φύσης, καθώς ορισμένες τροφές, όπως τα φρούτα εποχής, καταναλώνονται περισσότερο συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Η δύσπνοια, η κνίδωση και γαστρεντερικά προβλήματα είναι οι εκδηλώσεις της συγκεκριμένης αλλεργίας. Μαζί με την αλλεργίες στα υμενόπτερα, οι τροφικές αλλεργίες εντάσσονται στην κατηγορία της «αναφυλαξίας».
Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες;
Η διάγνωση των περισσότερων αλλεργιών είναι εύκολη και γίνεται με συνδυασμό ειδικών εξετάσεων (αλλεργικά tests, RΑSΤs, ΙgΕ) και φυσικά σε συνάρτηση με το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς. Ιδού οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χειριστούμε τις «αλλεργικές» καταστάσεις.
?Όταν τα συμπτώματα οφείλονται στις γύρεις, η πλήρης πρόληψη είναι σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους σε μεγάλα φορτία γύρεων, όσο μπορούν, προσαρμόζοντας ανάλογα το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές τους. Προσοχή απαιτείται στις ημέρες με ισχυρό άνεμο καθώς και στις εξορμήσεις στη φύση».
?Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνδυασμό «συμπτωματικής αγωγής» (συνήθη φάρμακα) και «απευαισθητοποίησης» (ανοσοθεραπείας). Η τελευταία με σημαντική επιτυχία οδηγεί σε ίαση της αλλεργίας. Πρόκειται για ασφαλή θεραπεία με υπογλώσσιες σταγόνες που γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι του.
?Ειδικά για τις αναφυλαξίες, ο ασθενής πρέπει να έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για τον τρόπο αντιμετώπισής τους και τα φάρμακα που πρέπει να έχει μαζί του ενώ σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του αυτο-ενέσιμη αδρεναλίνη για την περίπτωση που τα συμπτώματα εξελίσσονται ταχύτατα.
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
Κάθε νόσος που παραμελείται υπάρχει περίπτωση να χειροτερεύσει. Έτσι, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να μεταπέσει σε αλλεργικό βρογχικό άσθμα σε σημαντικό ποσοστό ασθενών, περίπου 35%. Το τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας και η τροφική αλλεργία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αλλεργικές αναφυλακτικές αντιδράσεις. Ο έγκαιρος έλεγχος, η στενή επαφή και συνεργασία ασθενούς και γιατρού και η κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα ζωής και ελαχιστοποιούν τους περισσότερους από τους κινδύνους που κρύβουν οι αλλεργίες - ακόμη και οι εποχικές.
Η διατροφή της αλλεργίας
Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «GlobalΑllergyand Αsthma» δίνει νέα στοιχεία για το πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αλλεργιών, ιδιαίτερα στα παιδιά: Ο μητρικός θηλασμός επί 4 μήνες προστατεύει τα παιδιά από τις δερματίτιδες μέχρι 3 ετών, από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας μέχρι τους 18 μήνες και από το άσθμα έως την ηλικία των 6 ετών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Cκαι Ε, και το σελήνιο (από φρούτα και λαχανικά) ανακαλύφθηκε ότι προστατεύουν από τις αλλεργίες. Οι επιστήμονες συνιστούν στους ασθματικούς να τρώνε μήλα και άλλα φρούτα, να μειώσουν το αλάτι, να αυξήσουν το μαγνήσιο και να αποφεύγουν τις μαργαρίνες. Οι προβιοτικοί και πρεβιοτικοί οργανισμοί φαίνεται να προστατεύουν από τις αλλεργίες, παράγοντας αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 04/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire