ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 11 avril 2011

Η Ιταλία έκανε αυτό που δεν τολμά να κάνει η Ελλάδα

Ε.Ε: Επικρίσεις στην ιταλική απόφαση χορήγησης βίζας σε μετανάστες


Απομονωμένη βρέθηκε η Ιταλία στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στο Λουξεμβούργο, με αφορμή την απόφασή της να εκδώσει προσωρινές βίζες σε χιλιάδες Βορειοαφρικανούς παράνομους μετανάστες που έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες δια θαλάσσης στα νότια σύνορά της και ιδίως στο νησί Λαμπεντούζα.«Υπήρξε θετική ανταπόκριση για τα βήματα που έχει κάνει η Ιταλία για να συνεργαστεί με την Τυνησία. Δεν δόθηκε υποστήριξη (στο θέμα της χορήγησης βίζας σε οικονομικούς μετανάστες)», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.


Η Αυστρία ήταν μεταξύ των σφοδρότερων επικριτών της Ρώμης καθώς υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της Ιταλίας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της Συμφωνίας του Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση. Γενικά, σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης κράτησαν σκληρότερη στάση σε σχέση με αυτές της νότιας.
Η Ιταλία πάντως δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα της δοθεί χρόνος για να οργανώσει τον επαναπατρισμό των μεταναστών στην Τυνησία. Πρότεινε επίσης οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συστήσουν ένα ειδικό σύστημα περιπολιών για να αντιμετωπίσουν τη λαθρομετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική. Η Ρώμη θεωρεί ότι οι ομάδες που διαθέτει σήμερα ο Frontex, ο Οργανισμός Διαχείρισης Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, «δεν είναι επαρκείς».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κλον Γκεάν, προειδοποίησε πάντως ότι η χώρα του θα συνεχίσει να απελαύνει τους Τυνήσιους μετανάστες που προέρχονται από την Ιταλία. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νομικό μέσο για να γίνει σεβαστή η Συνθήκη του Σένγκεν», τόνισε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου. Όπως είπε, ακόμη και αν η απόφαση της Ιταλίας να χορηγεί άδειες παραμονής σε παράνομου μετανάστες δεν είναι αμφισβητήσιμη σε νομικό επίπεδο, σίγουρα «δεν είναι απολύτως σύμφωνη με το πνεύμα της Συνθήκης του Σένγκεν».
Η Γαλλία, είπε ο Γκεάν, έχει τη δυνατότητα να επαληθεύει αν οι Τυνήσιοι που φτάνουν στο έδαφός της από την Ιταλία σέβονται τους όρους που θέτει η Συνθήκη του Σένγκεν, όπως αν διαθέτουν διαβατήριο, αρκετούς οικονομικούς πόρους για να μείνουν στη Γαλλία αλλά και για να επιστρέψουν στην Τυνησία. «Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις (...) η Συνθήκη λέει ότι η Γαλλία έχει δικαίωμα να ξαναστείλει στην Ιταλία το άτομο που δεν τις πληρεί. Αυτό θα κάνουμε», πρόσθεσε.
Μέσα σε διάστημα ενός μήνα έχουν συλληφθεί στη Γαλλία 2.800 Τυνήσιοι που προέρχονται από την Ιταλία. Από αυτούς οι 1.700 στάλθηκαν πίσω στην Ιταλία, 200 επαναπατρίστηκαν στην Τυνησία ενώ οι υποθέσεις των υπολοίπων εξετάζονται ακόμη.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει στην Ιταλία 25.800 παράνομοι μετανάστες και από αυτούς οι περισσότεροι αποβιβάστηκαν στο νησάκι Λαμπεντούζα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire