ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 4 avril 2011

Ο Χρήστος Λαμπράκης και το πραξικόπημα της Κύπρου



Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του Μακαρίου, Χάρης Βωβίδης, είναι το πρόσωπο που κατέθεσε, μεταξύ άλλω,ν και το επίμαχο έγγραφο το οποίο παρουσιάζει τον εκδότη των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», μ. Χρήστο Λαμπράκη, μαζί με άλλους, να σχεδιάζουν την ανατροπή Μακαρίου. Ιδού τι αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο: «Ο Χρ. Λαμπράκης -ιδιοκτήτης και διευθυντής των καθημερινών εφημερίδων των Αθηνών “Βήμα” και “Νέα”, ήτο ο πολιτικός νους τού όλου εγχειρήματος, μεμυημένος εις τον εναντίον του Μακαρίου σχεδιασμόν, υπό αμφοτέρων των προσωπικών του φίλων Α. Ποταμιάνου (σ.σ.
εφοπλιστής) και Ι. Σωσσίδη (σ.σ. πρέσβης), κυρίως δε του δεύτερου, όστις ήτο και ο διπλωματικός σύμβουλος εις το εγχείρημα Μακαρίου».
Με δηλώσεις του στον «Φ», ο κ. Βωβίδης εξηγεί πώς βρέθηκε το έγγραφο στην κατοχή του και κατά πόσο ο ίδιος θεωρεί ότι το περιεχόμενό του είναι βάσιμο.
Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο του 2009 κλήθηκε για να καταθέσει στην Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου τη δική του μαρτυρία καθώς και οποιαδήποτε έγγραφα που θα διευκόλυναν το έργο της επιτροπής στην ανεύρεση της αλήθειας για το προδοτικό πραξικόπημα. Όπως μας ανέφερε, όσα έγγραφα είχε στη διάθεσή του και αφορούσαν την επίμαχη περίοδο θεώρησε σωστό να τα καταθέσει, εμπιστευτικά, στην επιτροπή, με στόχο να διερευνηθεί και να διασταυρωθεί το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με τον κ.
Βωβίδη, κάποια από τα έγγραφα που κατέθεσε έφεραν υπογραφές Ελλήνων αξιωματικών και ορισμένα άλλα ήταν ανυπόγραφα, όπως και το επίμαχο έγγραφο.
Ο λόγος που δεν δημοσιοποίησε ποτέ τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του περισσότερο από 30 χρόνια οφείλεται, όπως μας εξήγησε, στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει το βάσιμο των όσων καταγράφονταν στα έγγραφα.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Βωβίδης, το επίμαχο έγγραφο ήταν στη κατοχή του Μακαρίου και μας περιέγραψε ακριβώς κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε στην κατοχή του. Μπαίνοντας μια ημέρα στο γραφείο του Μακαρίου, τον είδε να καταστρέφει διάφορα έγγραφα. Ο Μακάριος του είπε να συνεχίσει την καταστροφή των εγγράφων. Όταν ο κ. Βωβίδης διαπίστωσε το περιεχόμενό τους, ανέφερε στον Μακάριο ότι είναι κρίμα να καταστρέφονται τέτοια έγγραφα τα οποία αποτελούν μέρος της Ιστορίας. Ο Μακάριος του ανταπάντησε ότι αυτά τα έγγραφα θα αποτελέσουν, σε ευθετότερο χρόνο, σημείο αντιπαράθεσης και τριβής, γι’ αυτό και επιβάλλεται η καταστροφή τους. Όταν ο κ. Βωβίδης επανέλαβε εμφαντικά την σημαντικότητα των εγγράφων, τότε ο πρόεδρος Μακάριος χαριτολογώντας του είπε να κρατήσει για τον «κόπο» του δυο με τρία έγγραφα και τα υπόλοιπα να τα καταστρέψει. Όπως και έγινε. Στη τύχη άρπαξε μερικά έγγραφα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το έγγραφο με τον Χρήστο Λαμπράκη.
Στην ερώτηση εάν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε το επίμαχο έγγραφο στα χέρια του Μακαρίου, ο Χάρης Βωβίδης εξέφρασε άγνοια. «Δεν ξέρω πώς έφτασε στα χέρια του, ούτε γνωρίζω τον συντάκτη του εγγράφου. Τα περισσότερα από αυτά τα έγγραφα δίνονταν απευθείας στον Μακάριο», είπε. 


ΠΗΓΗ : Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 04-04-2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire