ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 avril 2011

Συνεργάτης της CIA ο επικεφαλής των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη

Λιβύη: Απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία η κυβέρνηση 
Παράλληλα, οι εξεγερμένοι δέχονται σφοδρό βομβαρδισμό στη Μιζουράτα. Από τις επιδρομές του συνασπισμού σκοτώθηκαν άμαχοι κοντά στην Μπρέγκα. Οι εξεγερμένοι δηλώνουν πως είναι έτοιμοι για μια κατάπαυση του πυρός υπό ορισμένους όρους.
Στην Τρίπολη, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «η πρόταση γιά εκεχειρία, που κατατέθηκε από τους εξεγερμένους, δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση στην Τρίπολη. Πρόσθεσε συγχρόνως ότι, «τα κυβερνητικά στρατεύματα θα επιμείνουν, να πολιορκούν λιβυκές πόλεις, καθώς επίσης και να προβαίνουν σε βομβαρδισμούς».
Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Τρίπολη χαρακτήρισε νωρίς το βράδυ, τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ως «έγκλημα, στρεφόμενο κατά της ανθρωπότητας».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι αναφέρθηκε επίσης,στις ίδιες δηλώσεις του, «σε βομβαρδισμούς αμάχων» από τα πολεμικά αεροπλάνα των συμμάχων.
Από τη γεωγραφική σκοπιά, ανέφερε ότι «πρόκειται γιά βομβαρδισμούς αμάχων, που κατοικούν, ιδίως, στον ανατολικό τομέα της Λιβύης».
Δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν νωρίτερα με σφοδρά πυρά πυροβολικού την Μιζουράτα, που ελέγχεται από τους αντάρτες, και στρατιώτες που υποστηρίζουν τον Καντάφι επιτίθενται σε καταστήματα και κατοικίες στο κέντρο της πόλης, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.
«Χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, ρουκέτες, όλμους και άλλα όπλα για να πλήξουν σήμερα την πόλη. Ήταν ένας τυφλός και πολύ σφοδρός βομβαρδισμός», δήλωσε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος. «Ο τόπος έχει γίνει αγνώριστος. Δεν μπορώ να περιγράψω την καταστροφή», πρόσθεσε.
«Οι φιλοκανταφικοί στρατιώτες που κατάφεραν να μπουν μέσα στην πόλη μέσω της Οδού της Τρίπολης λεηλατούν τα καταστήματα, ακόμη και σπίτια, και καταστρέφουν τα πάντα», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος. «Βάζουν στόχο τους πάντες, μπαίνουν στα σπίτια πολιτών. Δεν ξέρω τι να πω, ας μας βοηθήσει ο Αλλάχ», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τηλεόραση του BBC, ένας Λίβυος γιατρός δήλωσε πως από τα αεροπορικά πλήγματα του δυτικού συνασπισμού σκοτώθηκαν την Τετάρτη κοντά στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα (ανατολική Λιβύη) επτά άμαχοι, οι περισσότεροι παιδιά, και τραυματίσθηκαν 25.
Ο γιατρός είπε στον ανταποκριτή του BBC πως τον κάλεσαν σ' ένα χωριό σε απόσταση 15 χλμ. από την Μπρέγκα όταν επλήγη από τα αεροπλάνα μια φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων υποστηρικτών του Καντάφι.
Ένα ρυμουλκούμενο όχημα που περιείχε πυρομαχικά εξερράγη ανάμεσα σε δύο κατοικίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν νεαρά κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 12 ως 20 ετών, μετέδωσε σήμερα το BBC. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Μάχες διεξάγονται σήμερα κοντά στην Μπρέγκα ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, ενώ η κακοκαιρία δημιουργεί εδώ και πολλές ημέρες εμπόδια στις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού.
Η γραμμή του μετώπου βρισκόταν το πρωί στα περίχωρα της Μπρέγκα, όμως για πρώτη φορά οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στην περιοχή από την Ατζνταμπίγια (σε απόσταση 80 χλμ. από την Μπρέγκα), σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί από ανεξάρτητη πηγή ποιος ελέγχει την Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.
Έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης
Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη είναι έτοιμοι να σεβαστούν μια κατάπαυση του πυρός υπό τον όρο ότι οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι θα διακόψουν την επίθεσή τους εναντίον των πόλεων που κρατούν οι εξεγερμένοι, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του αντιπροσωπευτικού οργάνου των εξεγερμένων Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ.
«Είμαστε έτοιμοι για μια κατάπαυση του πυρός, με τον όρο ότι οι αδελφοί μας στις δυτικές πόλεις θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα και οι (φιλοκανταφικές) δυνάμεις που πολιορκούν τις πόλεις μας θα αποσυρθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη ο Αμπντελτζαλίλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης.
Ο Αμπντελτζαλίλ έκανε δηλώσεις έπειτα από συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, τον Ιορδανό Άμπντελ Ιλάχ Χατίμπ.
Πετρελαϊκή - ανθρωπιστική συμφωνία αντικαθεστωτικών με το Κατάρ
Το Κατάρ θα παράσχει καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα και άλλα ανθρωπιστικά αγαθά για την κάλυψη των αναγκών των αντικαθεστωτικών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τη διάθεση στην αγορά πετρελαίου από την κατεχόμενη από τους εξεγερμένους ανατολική Λιβύη, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών που είναι αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα.
Το Κατάρ «συμφώνησε να διαθέσει στην αγορά αργό πετρέλαιο για εμάς και θα βάλουμε τα χρήματα σε έναν λογαριασμό τριτεγγυητή. Από το Κατάρ θα πάρουμε ό,τι χρειαζόμαστε σε καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα και ανθρωπιστικό υλικό», σημείωσε ο Άλι Ταρχούνι σε συνέντευξη Τύπου.
«Τα αιτήματά μας είναι απλά και σαφή, η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η άρση των κυρώσεων που μας εμποδίζει στην εξαγωγή του πετρελαίου μας», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι το θέμα της άρσης των κυρώσεων θίχτηκε σε συζήτηση με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ που επισκέπτεται τη Λιβύη Αμπντελιλάχ αλ Χάτιμπ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εξεγερμένοι έχουν δημιουργήσει «κάτι σαν υπουργείο πετρελαίου» και το προσωπικό για το πετρέλαιο εργάζεται τώρα υπό το σώμα αυτό ή για λογαριασμό της Αραβικής Πετρελαϊκής Εταιρείας του Κόλπου, η οποία έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη και η οποία έχει κόψει τους δεσμούς με τη μητρική της την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του λιβυκού κράτους.
Στενός συνεργάτης του Καντάφι Ο στρατιωτικός επικεφαλής των εξεγερμένων
Ο στρατιωτικός επικεφαλής των Λίβυων εξεγερμένων είναι ένας παραδοσιακός εθνικιστής άραβας αντάρτης, ορκισμένος εχθρός του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος είχε υποστηριχθεί στο παρελθόν από την αμερικανική CIA, αναφέρει ένα αμερικανικό ινστιτούτο μελετών.
Πρόκειται για τον Χαλίφα Χέφτα, πρώην στρατιωτικό διοικητή που υποστήριξε το 1969 το κίνημα που έφερε στην εξουσία τον Καντάφι και έγινε μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης που καθόριζε την πολιτική της χώρας, και παρέμεινε μέχρι το 1987, οπότε διέκοψε τις σχέσεις με τον συνταγματάρχη Καντάφι, ανέφερε σε έγγραφό του το αμερικανικό Ίδρυμα Jamestown.
Τα 20 τελευταία χρόνια έζησε στην Αμερική, αναφέρεται στο έγγραφο του Ιδρύματος που μεταφράζει το όνομά του ως Χάφταρ.
«Σήμερα που ο συνταγματάρχης Χάφταρ τελικώς επέστρεψε στα πεδία των μαχών στη βόρεια Αφρική με στόχο του να ανατρέψει τον Καντάφι, πρώην συν-συνωμότη του στο πραξικόπημα του 1969, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η καλύτερη επαφή για τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές Νατοϊκές δυνάμεις για την καλύτερη συνεργασία με τους πλήρως ανοργάνωτους αντάρτες», επισημαίνεται στο έγγραφο.
«Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο συνταγματάρχης Χάφταρ είναι το πώς θα μπορέσει να μεταφέρει την πείρα και την πολεμική και ιδεολογική τεχνογνωσία του σε ένα νεαρό κίνημα εξεγερμένων ατάκτως εριμμένων.
Ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε από τη Βεγγάζη ότι ο συνταγματάρχης Χέφτα ανέλαβε από τις 24 Μαρτίου επικεφαλής του στρατού τους.
Το πρακτορείο Ρόιτερς επιδιώκει επιμόνως μια συνέντευξη μαζί του αλλά μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατή η επαφή μαζί του, ενώ για τον Χαλίφα Χέφτα δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο η CIA ως σήμερα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire