ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 6 avril 2011

Λάδι στη φωτιά της αναδιάρθρωσης βάζουν οι Financial Times


Χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της η γερμανική έκδοση των Financial Times, ισχυρίζεται ότι ορισμένες κυβερνήσεις κρατών της Ευρωζώνης, βλέπουν ως πιθανή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης πάντως τάχθηκε χθες από το Βερολίνο ο πρόεδρος του γερμανικού του Συνδέσμου Βιομηχανιών Χανς - Πέτερ Κάιτελ, ο οποίος έκανε λόγο για αναδιάρθρωση των χρεών στις χώρες με προβλήματα που "δεν θα χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες για να γίνει αλλά μόνο 24 ώρες με τη συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών".

Διαψεύδουν Κομισιόν και Βερολίνο

"Δεν γνωρίζουμε να γίνονται τέτοιες συζητήσεις" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει το συγκεκριμένο σενάριο, καθώς όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
"Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους", τόνισε ο Αμαντέου Αλταφάζ, επισημαίνοντας ότι "από την πλευρά του το σύστημα θα πρέπει να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές προκειμένου να καταστεί η οικονομία της περισσότερο ανταγωνιστική και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ώστε να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατό και να ξαναδανειστεί με ένα λογικό επιτόκιο".
Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου πρόσθεσε ότι κάθε τρίμηνο οι ελληνικές αρχές περνούν από αξιολόγηση του προγράμματος που εφαρμόζουν και μέχρι στιγμής οι αξιολογήσεις αυτές ήταν θετικές. "Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν δυσκολίες, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή τροχιά".
Από την πλευρά της, η Γερμανία τόνισε ότι δεν έχει μεταβάλει τη θέση της έναντι της Ελλάδας. "Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχουν εργαλεία για μια αναδιάρθρωση. Από το 2013, με τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης θα υπάρχουν τέτοια εργαλεία… αλλά όχι έως τότε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βερολίνου Στέφεν Σέϊμπερτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 6 Απριλίου 2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire