ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 25 juin 2012

Και η Κύπρος στο Μηχανισμό Στήριξης - Υπέβαλε επίσημα αίτημα



Στην οδό της ευρωπαϊκής στήριξης εισέρχεται η Κύπρος μετά το επίσημο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε η ιστοσελίδα μας νωρίτερα. Θέμα ημερών είναι πλέον η μετάβαση κλιμακίου της Τρόικα στη Λευκωσία.

Η ανακοίνωση του Προεδρικού αναφέρει ότι την Δευτέρα, η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε τις Ευρωπαϊκές Αρχές, για την απόφαση της να υποβάλει αίτηση προς την ευρωζώνη για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Στόχος σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσης του στην ελληνική οικονομία.

Έγκυρη κυβερνητική πηγή, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες προηγουμένως στο SigmaLive, λέγοντας ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα προβεί σε επίσημη τοποθέτηση μόλις λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.
Το πρωί συνήλθε εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών για τα όσα του συνέστησαν οι συνάδελφοι του στο Υπουργείο, το οποίο ενέκρινε την υποβολή της αίτησης για ένταξη στο Μηχανισμό.
Η κάθοδος των τροϊκανών στην Κύπρο
Πλέον αναμένεται στην Κύπρο, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις όσο αφορά τους όρους, το ποσό που θα χρειαστεί καθώς και το ύψος του επιτοκίου.
Το κλιμάκιο της Τρόικας, θα συλλέξει μια σειρά από στοιχεία ώστε να ετοιμάσει έκθεση αξιολόγησης στην οποία θα προβαίνει και σε εκτίμηση του ποσού που θα χρειαστεί η Κύπρος.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από μνημόνιο, το οποίο στην αρχή θα έχει κάποιες γενικές συστάσεις για την αντιμετώπιση των ανισορρόπιων. Οι της Τρόικας θα γίνουν μόνιμοι επισκέπτες στη Λευκωσία, και θα θέτουν όρους προκειμένου να γίνονται οι εκταμιεύσεις χρημάτων.
Η Κύπρος είναι η Πέμπτη χώρα η οποία αποτείνεται για βοήθεια στο μηχανισμό, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
H είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου
Η είδηση ήδη κάνει τον γύρο των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί την μικρότερη οικονομία, αλλά και χώρα της Ευρωζώνης που εισέρχεται στο μηχανισμό φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό και σχολιάζεται έντονα.
Το Reuters αναφέρει ότι η Λευκωσία οκτώ μήνες πριν τις Προεδρικές εκλογές, δεν δείχνει καμία διάθεση για αποφασιστικά μέτρα.

Πηγές: www.sigmalive.com, www.reuters.com
Δημοσιεύτηκε στις 25/06/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire