ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 28 juin 2012

Σκληρό παζάρι για το αναπτυξιακό πακέτο των 120 δισ. ευρώ - αγκάθι το κόστος δανεισμού τους

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Σε κατ' αρχήν συμφωνία για αναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη, αλλά οι χώρες του Νότου απειλούν να δυναμιτίσουν την συμφωνία και πιέζουν και για μέτρα ελάφρυνσης του κόστους δανεισμού τους

Σκληρό παζάρι για το αναπτυξιακό πακέτο των 120 δισ. ευρώ - αγκάθι το κόστος δανεισμού
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, οι εταίροι ενέκριναν και στην ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά 10 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση αυτή θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα της τράπεζας με 60 δισ. ευρώ. "Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη", είπε.
Οι διαβουλεύσεις για τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων ανάσχεσης της κρίσης χρέους, που χτυπά ήδη την Ισπανία και την Ιταλία, παραπέμπονται στην αυριανή, δεύτερη ημέρα της συνόδου, συμπλήρωσε.
Αυτό το «σύμφωνο ανάπτυξης» δεν είναι ακόμη πλήρως εγκεκριμένο, καθώς δεν έχουν συζητηθεί όλα του τα κεφάλαια, κατά τον Ρομπέι. Μάλιστα, σημείωσε ότι δύο είναι οι χώρες που πιέζουν περισσότερο για ταυτόχρονη συμφωνία σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα (οι FT «δείχνουν» Γερμανία και Ιταλία ως τους πιο πιθανούς υπόπτους).
Συμφωνήσαμε κατ' αρχήν, λέει η ΕΕ

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η προεδρία της ΕΕ σημειώνει ότι η πρώτη ημέρα της Συνόδου αφιερώθηκε στην συζήτηση για το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και τις Θέσεις Εργασίας, αλλά και στο Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο για την Ευρώπη.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για το Σύμφωνο, που περιγράφουν τις δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της απασχόλησης, καθώς και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή σχετικά με θέματα σταθερότητας της οικονομίας.
Οπως σημειώνεται επίσης, εντός του καλοκαιριού ξεκινά η πιλοτική έκδοση ομολόγων έργου, συνολικής αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε ενέργεια, μεταφορές και ευρυζωνικές υπηρεσίες στις επικοινωνίες.
Μετά τις επίσημες δηλώσεις Ρομπέι, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών, ο ίδιος και οι Μπαρόζο, Ντράγκι και Γιούνκερ συζήτησαν διεξοδικά το περιεχόμενο της έκθεσης για την πορεία «Προς μία πραγματική Οικονομική και Νομισματική Ενωση».
Στις 02.00 περίπου ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τους FT, αποχώρησαν οι ηγέτες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη.
Ο Νότος θέλει φτηνό δανεισμό και πιέζει
Παρά την επίσημη δήλωση από τον Ρομπέι, φαίνεται ότι στο παρασκήνιο η συμφωνία για τόνωση της ανάπτυξης κάθε άλλο παρά είναι δεδομένη.
«Αν περιμένατε μία απόφαση σήμερα το βράδυ για μία ομοσπονδιακή Ευρώπη, δεν σας τα είχαν πει καλά», ήταν η χαρακτηριστική παρατήρηση του Φρανσουά Ολάντ τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, ο οποίος μάλιστα σημείωσε ότι οι επικυρώσεις των αποφάσεων της τετραμερούς, για μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, θα «μπουν στην άκρη» μέχρι τον Οκτώβριο. Ο Ολάντ δήλωσε απογοητευμένος από τις συζητήσεις της Πέμπτης.
Το κλίμα στις επαφές φαίνεται να επιδεινώθηκε σημαντικά τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες και διπλωμάτης είπε στους FT ότι μετά τις ιταλικές πιέσεις το κλίμα είναι «φρικτό».
Το πρακτορείο Bloomberg παραθέτει επίσης πληροφορίες από ανώνυμες πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, που θέλουν τον Μάριο Μόντι να απειλεί να μπλοκάρει τα 120 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα, αν δεν συνδυαστούν με μέτρα ελάφρυνσης του κόστους δανεισμού, κάτι που νωρίτερα αποδιδόταν και στην τακτική της Μαδρίτης.
Αλλη πηγή από κυβέρνηση της Ευρωζώνης ανέφερε ότι πρακτικά Ιταλοί και Ισπανοί «κρατούν όμηρο» συνολικά την συμφωνία για τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. «Δεν θα αποδεχθούν τη Συμφωνία για την Ανάπτυξη μέχρι να πάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ζητούν».
Οι εργασίες συνεχίζονται (και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι μπορεί να συνεχιστούν όλη τη νύχτα), με κύρια αντικείμενα τις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του κόστους δανεισμού.
Προηγουμένως, η Αγκελα Μέρκελ είχε γνωστοποιήσει μέσω του εκπροσώπου της ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Οι συζητήσεις για το Σύμφωνο Ανάπτυξης συνεχίζονται" δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τι είπαν οι ηγέτες της ΕΕ
Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια ενός από τα διαλείμματα των εργασιών της Πέμπτης, αρκετοί από τους ηγέτες έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
βαν Ρομπέι: «Αυτό που ήδη συμφωνήσαμε είναι η ατζέντα για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και το στοιχείο-κλειδί είναι ότι αυξάνουμε την χρηματοδότηση της οικονομίας ρίχνοντας 120 δισ. ευρώ για άμεσα αναπτυξιακά μέτρα ... Οι πολίτες στις χώρες μας ανησυχούν για το παρόν και είναι νευρικοί για το μέλλον. Περιμένουν από εμάς να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα για τον τρόπο που θα πάμε μπροστά, τι θέλουμε να πετύχουμε και πώς θα φτάσουμε ως εκεί ... η αναζωογόνηση της ανάπτυξης στις οικονομίες μας και η δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για νέους ανθρώπους, απαιτεί άμεση δράση. Η αναστήλωση της εμπιστοσύνης στο νόμισμά μας επιβάλλει σταθερότητα σήμερα και αξιόπιστη προοπτική για το μέλλον. ... Ελπίζω ειλικρινά ότι ως αύριο (Παρασκευή) θα έχουμε σημειώσει πρόοδο σε όλα τα παραπάνω, καθώς οι Ευρωπαίοι απαιτουν τουλάχιστον αυτό από εμάς».
Ολι Ρεν: «Εχω την πίστη ότι μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις που θα βοηθήσουν να σταθεροποιηθούν οι αγορές βραχυπρόθεσμα και να μειωθεί το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία».
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάπτυξη. Πρέπει να μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις αγορές».
Αγκελα Μέρκελ: «Εχουμε δημιουργήσει ένα καλό πρόγραμμα εδώ, ειδικά όσον αφορά επενδύσεις στο μέλλον και περισσότερο ως προς το τι θα δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας, ειδικά για νέους ανθρώπους. ... Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε αυτά και να δώσουμε ένα σημαντικό σημάδι, όπως και για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ότι χρειαζόμαστε αφενός αξιόπιστους προϋπολογισμούς και αφετέρου ανάπτυξη και δουλειές, ... Το 20% των νέων της Ευρώπης είναι άνεργοι, αριθμός πολύ μεγάλος. Η Σύνοδος σήμερα νιώθει την υποχρέωση να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και αύριο (Παρασκευή) θα σας πω για τα άλλα σημεία της συζήτησης.
Φρανσουά Ολάντ: «Είμαι εδώ για να αποκτήσει η Ευρώπη ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που να ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Για να είναι η ανάπτυξη στο επίκεντρο των δεσμεύσεών μας και για να ληφθούν αποφάσεις που, ελπίζω, θα γίνουν δεκτές και θα μας επιτρέχουν να παράγουμε επιπλέον οικονομική δραστηριότητα για τις χώρες που το έχουν ανάγκη. ... Επίσης, για να υπάρξουν ταχείες λύσεις στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια, προκειμένου να βγουν στις αγορές, ενώ κάνουν αξιόλογες προσπάθειες να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους μεγέθη. Αρα, είμαι εδώ με διάθεση να προσφέρω στην Ευρώπη την απαραίτητη ώθηση, συνοχή και αλληλεγγύη. ... Αν καταφέρουμε να έχουμε περισσότερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουμε, μακροπρόθεσμο όραμα και άμεσα μέτρα στήριξης χωρών που προσπαθούν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθουν δυσ υψηλά επιτόκια, τότε θα έχουμε κάνει καλή δουλειά. ... Το σημαντικό είναι να πάμε πέρα από τα λόγια. Η ανάπτυξη δεν μπορεί απλώς να αναφέρεται σε ένα τελικό ανακοινωθέν. Επεδίωξα μία συμφωνία με αριθμούς όχι απλώς για να φαίνονται, αλλά μία σαφή μετάφρασή τους - 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, 120 με 130 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξασφαλίσουμε ότι θα δοθούν ταχέως με αποδοτικό τρόπο για τις οικονομίες και τις επενδύσεις. ... Πιστεύω ότι αυτή η Σύνοδος είναι ήδη επιτυχημένη, υπό τον όρο ότι θα υιοθετήσει το Σύμφωνο Ανάπτυξης».
Μαριάνο Ραχόι: «Παίρνουμε χρήματα με κόστος απαγορευτικά υψηλό και πολλά ισπανικά ιδρύματα δεν έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση ... το κόστος της χρηματοδότησης για την Ισπανία είναι πολύ υψηλό αυτή την στιγμή και πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και το ποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν». Για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, παρέπεμψε στα κλαδικά όργανα και σημείωσε ότι αν και είναι μία ιδέα με υπέρ και κατά, «δεν νομίζω ότι θα υπάρξει σήμερα οριστική λύση».
Ντέιβιντ Κάμερον: «Νομίζω ότι θα κάνουμε κάποια πρόοδο σε περισσότερα σχέδια για την ανάπτυξη και η ευρωζώνη θα προχωρήσει στα δικά της σχέδια. ... Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι είναι ανάστατοι από τόσες συνόδους που γίνονται χωρίς να αποδίδουν επαρκείς αποφάσεις. Πρόκειται για σκληρές αποφάσεις για τις χώρες του ευρώ και πρέπει να τις ενθαρρύνουμε να προχωρήσουν».
Καταλαβαίνω απόλυτα και συμμερίζομαι σε πολλές περιπτώσει την ανησυχία του κόσμου για την υπερβολική εξουσία των Βρυξελλών. Η κυβέρνησή μας νομοθέτησε εμπόδια στην μεταβίβαση εξουσιών από την Βρετανία στις Βρυξέλλες χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα. ... Φυσικά λέμε στις χώρες του ευρώ ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν το νόμισμά τους, αλλά η Βρετανία θα συνεχίσει να απέχει. ... Θέλουμε την Ευρώπη να λειτουργεί για εμάς ως ενιαία αγορά, ως χώρος στον οποίο κάνουμε εμπόριο, συνεργαζόμαστε, επιδιώκω να πάρουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά θα συνεχίσουν να υφίστανται.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire