ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 30 juin 2012

Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει τρόικα και μηχανισμός

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Η έγνοια σας είναι ακόμα οι κινδυνολόγοι;

Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
ΕΙΝΑΙ πολύ εύκολο να χανόμαστε στις δαιδαλώδεις συζητήσεις των πολιτικών μας, που βολεύονται όταν μας κάνουν να νομίζουμε ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις κομματικές τους διαφορές. Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα, αυτά που μπορούσαμε να προσπεράσουμε με λίγους πολιτικούς καβγάδες, κυρίως τηλεοπτικούς, που ανταγωνίζονταν επάξια τα άλλα ριάλιτι σόου. Περάσαμε πολλά τέτοια τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα με πλεονάσματα ανεξήγητων παραλογισμών, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να μας κάνουν τίποτε περισσότερο εκτός από το να διαταράσσουν την ηρεμία και την κοινωνική ισορροπία μας, που ούτως ή άλλως την έχουμε απωλέσει προ πολλού. Σήμερα όμως, δεν είναι τόσο απλές οι υποθέσεις μας. Σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα. Στην οικονομία, όσα έκτισαν οι προηγούμενοι από εμάς, αυτοί που ανέλαβαν το βάρος να φέρουν τον τόπο σε ισορροπία και ευημερία μετά από την καταστροφή του 1974 και μας παρέδωσαν ισχυρή οικονομία την οποία ξένοι και μη ονόμαζαν «κυπριακό θαύμα». Κινδυνεύουμε να χάσουμε και εθνική κυριαρχία, όπως ακριβώς είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα.
Απλώς θυμίζω τι συνέβη όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να κάνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός για τα μνημόνια… Τον κάλεσαν άρον-άρον στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τη Μέρκελ, τον Σαρκοζί και την Τρόικα κι επέστρεψε στην Αθήνα ξεχνώντας το δημοψήφισμα μέσα σ’ ένα βράδυ.
Στην καθημερινότητά μας χάσαμε ήδη μέρος από την ποιότητα ζωής, τις συνήθειές μας, την ασφάλεια τη δική μας και των παιδιών μας, απειλούνται όσα καλά εξασφαλίσαμε δουλεύοντας σαν γαϊδούρια για δεκαετίες, όσα οι εργαζόμενοι και ο «απλός άνθρωπος» ονομάζει με περηφάνια: κεκτημένα. Και παρόλ’ αυτά, διατηρούμε ακόμα τη δυστυχία να παρακολουθούμε τους ηγέτες μας και το περιβάλλον τους να παλεύουν στο ίδιο πλαίσιο, με τα ίδια λόγια, τον ίδιο φαρισαϊσμό, σαν να μην συμβαίνει τίποτε, σαν να μην περιμένουμε από Δευτέρας την Τρόικα. Η εφημερίδα Χαραυγή, που μας κυβερνά εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, με αστείρευτες προσωπολατρικές κορώνες («Ποτέ η Κύπρος δεν είχε ένα κρατικό ηγέτη τόσο ειλικρινή, τόσο ανθρώπινο και αποφασισμένο να δώσει μάχες στις πιο σκληρές Θερμοπύλες και να αφοπλίζει τον αντίπαλο» - Ανδρούλα Γκιούροφ - 20/10/2009) είχε χτες βασικό πρωτοσέλιδο θέμα: «Η κυριαρχία μας δεν πλήττεται - Σταράτη απάντηση από τον Πρόεδρο Χριστόφια σε όσους κινδυνολογούν…». Σε αυτό τα πνεύμα επιμένουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, αντί να προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση που έχουμε μπροστά μας. Όμως τέτοιες σταράτες απαντήσεις έπαιρναν οι κινδυνολόγοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα δεν έχουν κανένα νόημα. Διότι τώρα πλέον δεν είναι στους κινδυνολόγους που πρέπει να δίνει σταράτες απαντήσεις ο Πρόεδρος, είναι στην Τρόικα και τη Μέρκελ. Κι αν αυτό δεν είναι κατανοητό από όλους, αν αυτοί που έχουν την ευθύνη και διαχειρίζονται την κατάσταση θεωρούν πιο σημαντικό να ενεργούν για να κερδίζουν εντυπώσεις στο εσωτερικό μέτωπο, τότε οι ελπίδες να μην πάθουμε αυτά που όλοι φοβούμαστε, είναι ανύπαρκτες.
aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire