ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 29 juin 2012

Οι Ελληνες κόβουν τηλέφωνα, Ιντερνετ και υπολογιστές


Καθώς η κρίση εξαπλώνεται στην Ευρώπη, η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών υποχωρεί. Τόσο στην Ε.Ε. των 27 όσο και στην Ελλάδα, οι δείκτες χρήσης τηλεφωνικών συνδέσεων (σταθερών και κινητών) και Η/Υ εμφανίζονται μειωμένοι. Το μόνο που δεν υποχωρεί είναι η χρήση της τηλεόρασης η οποία παραμένει σταθερή στο 98% των νοικοκυριών.

Ειδικά για την Ελλάδα, το νέο ειδικό ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες, δείχνει απότομη μείωση της διείσδυσης των προσωπικών υπολογιστών, των τηλεφωνικών συνδέσεων και των συνδέσεων Internet στα ελληνικά νοικοκυριά. Το νέο ευρωβαρόμετρο αφορά σε μετρήσεις που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι συγκρίσεις γίνονται με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο που περιέχει στοιχεία μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου ευρωβαρόμετρου, η διείσδυση των Η/Υ στα ελληνικά νοικοκυριά υποχώρησε μέσα σε μερικούς μήνες κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) και διαμορφώθηκε στο 47%. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο η Ελλάδα είναι πλέον η 26η χώρα στην Ε.Ε. με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη ξεπερνώντας μόνον τη Βουλγαρία.
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις Internet. H χώρα για πρώτη φορά κατατάσσεται τελευταία (27η) με βάση το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτει οποιαδήποτε -στενοζωνική ή ευρυζωνική- σύνδεση στην Ε.Ε. Το ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι μόνο το 42% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει πρόσβαση στο Internet, έχοντας μπροστά της τη Βουλγαρία με ποσοστό 44%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο, στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε κατά πέντε π.μ.
Σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές συνδέσεις, οι Ελληνες φαίνεται ότι διακόπτουν τόσο τις συνδέσεις κινητής όσο και τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Επίσης φαίνεται να τους απασχολεί ιδιαίτερα το κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου, δεδομένου ότι το 84% των ερωτηθέντων, ανέφερε ότι περιορίζει τη διάρκεια χρήσης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας λόγω κόστους. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. των 27, έχοντας δεύτερη τη Βουλγαρία (82%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που χρησιμοποιεί τηλεφωνική σύνδεση τόσο σταθερού όσο και κινητού, διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στο 72% και εμφανίζεται κατά 10 π.μ. μικρότερο απ’ ό,τι εννέα μήνες πριν. Τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση σταθερού τηλεφώνου μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (82%), ενώ τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση κινητού υποχώρησαν κατά 4 π.μ. (89%).
Επίσης, από τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου, είναι ορατή η στροφή των Ελλήνων στις φθηνές λύσεις καρτοκινητής τηλεφωνίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νοικοκυριά που βασίζονται αποκλειστικά σε λύσεις καρτοκινητής αυξήθηκαν κατά 7 π.μ. μέσα στο 2011 φτάνοντας στο 43%. Αντίστροφα το ποσοστό των νοικοκυριών που κάνει χρήση προγραμμάτων συμβολαίων την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 6 π.μ. και διαμορφώθηκε σε 18%.
Το μόνο θετικό από την έρευνα αυτή, είναι ότι οι Ελληνες καταναλωτές εμφανίζονται ευχαριστημένοι από τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Η συντριπτική πλειοψηφία παραδέχεται ότι η κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας είναι καλή και ότι οι συνομιλίες τους στα κινητά τηλέφωνα δεν διακόπτονται συχνά.

Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 29/06/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire