ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 27 juin 2012

Οι τροϊκανοί στην Κύπρο

Εγκρίθηκε από το Eurogroup

 το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια

Παρόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Τέρμα τα ψέματα για εσωτερική κατανάλωση

Εγκρίθηκε το αίτημα της Κύπρου για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Παράλληλα, εξετάστηκε η κατάσταση στην Ισπανία.Οπως έγινε γνωστό, το ποσό για τις ισπανικές τραπεζες υπολογίζεται στα 51-62 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην κυπριακή πρωτεύουσα το κλιμάκιο της τρόικας.
Στην αποστολή της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο θα μετάσχει, όπως αναμενόταν άλλωστε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε την Τετάρτη την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την Κύπρο:

«Σήμερα, το ΔΝΤ έλαβε πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

» Αυτό προκύπτει από αίτημα των κυπριακών αρχών για χρηματοδοτική στήριξη από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ μέσω των μηχανισμών EFSF/ESM.

» Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στις προσπάθειες των ευρωπαίων εταίρων μας για να βοηθηθεί η Κύπρος να επιστρέψει σε σταθερή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει σε στέρεες βάσεις τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

» Αναμένουμε την αποστολή μιας ομάδας του ΔΝΤ στην Κύπρο για να αξιολογήσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας και να έχει συζητήσεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Κύπρο να επιλύσει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Eπιβεβαιώνει ο υπουργός 

Με το «καλημέρα» της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. φθάνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα στην Λευκωσία αντιπροσωπεία της Τρόικα, δηλαδή ομάδα τεχνοκρατών  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής
Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Η Τρόικα θα κάνει σε βάθος μελέτη, την οποία θα υποβάλει στην ομάδα της Ευρωζώνης,  ώστε να αποφασιστεί το ύψος της χρηματοδότησης και οι όροι προς την Κύπρο.

Πάντως, μέχρι αργά χθες το απόγευμα η Λευκωσία απέφευγε να μιλήσει για Τρόικα και έκανε λόγω μόνο για τεχνοκράτες της Ε.Ε.

Κατά την πάγια τακτική της Λευκωσίας ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών απέδωσε και σήμερα το απόγευμα την ανάγκη προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης «στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στην κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση,  γιατί η Λευκωσία δεν φρόντισε να προστατέψει της κυπριακές τράπεζες.

Επίσης, ο Κύπριος υπουργός απέφυγε επίμονα να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ποσό του χρέους της Κύπρου, το οποίο ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν σε 13,5 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι το ύψος του ποσού θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι
της Τρόικα.

Ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στις αιτήσεις για διακρατικό δάνειο από την Ρωσία και την Κίνα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις του με τον πρόεδρο Χριστόφια.

Σε άλλο σημείο είπε ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι υγιές, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές συνέπειες, τις οποίες θα ξεπεράσουμε με την βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης».

Επίσης, είπε ότι ο Μηχανισμός έρχεται για να στηρίξει και «όχι για να τιμωρήσει» και ότι το κράτος «δεν χάνει την εξουσία του και την κυριαρχία του».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire