ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 26 juin 2012

Προκαταλήψεις κατά των γυναικών

Έφη Φαλίδα

Έφη Φαλίδα

Γόβες στο Περιστύλιο

Η γυνή να φοβήται τον άνδρα…

Πρώτες εικόνες από μία πρώτη διαφορετική ημέρα. Η υπουργική ομάδα της νέας κυβέρνησης συγκεντρώνεται για την αναμνηστική φωτογραφία  στο περιστύλιο της Βουλής. Ανάμεσα στα μπλε κοστούμια και τις γαλαζωπές γραβάτες προβάλλουν δύο φορέματα…
Τι δυστυχία μπορεί να αντέξει ο θεατής αυτής της σύνθεσης; Πόση έλλειψη εμπιστοσύνης  μαρτυρεί  αυτή η εικόνα στις ικανότητες και τις αξίες της γυναικείας κατάστασης;
Αν συγκρίνουμε την αντίστοιχη φωτογραφία με την πολυπολιτισμική συμμετοχή των γυναικών στη γαλλική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ,  πως δείχνουμε ότι ανήκουμε στην Ευρώπη ; Οι γαλλίδες ανέλαβαν χαρτοφυλάκια υπουργείων. Σε εμάς μόνο μία , η  Όλγα Κεφαλογιάννη ως υπουργός Τουρισμού. Ενώ η καθηγήτρια Ιατρικής Φωτεινή Σκομπούλη θα είναι απλά υφυπουργός Υγείας.
Οι εντυπώσεις  των εικόνων κρύβουν και την ουσία μίας πραγματικότητας.
Μέσα στις τόσες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης προκειμένου να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε πολιτική σταθερότητα, ότι είμαστε ώριμη κοινωνία που μπορεί να διαχειρίζεται με ψυχραιμία τις συγκρούσεις και τις όποιες κρίσεις της (πολιτισμικές, οικονομικές, κοινωνικές, θρησκευτικές) , καταφέραμε να μείνουμε ριζωμένοι στο πατριαρχικό μας σύστημα:  Η γυνή να φοβήται τον άνδρα…

Όμως οι κοινωνίες προχωρούν και αλλάζουν με τη συμμετοχή όλων. Είναι διαπίστωση από την εποχή του Ρουσό και του Βολταίρου . Επίσης,  στις ευνομούμενες κοινωνίες δεν τίθεται πλέον  ζήτημα να μιλάμε για ανισότητες μεταξύ ανδρικού και γυναικείου φύλου.  Άλλωστε πρόσφατα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μας υπενθύμισε ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες προχωράνε και στην αποδοχή των γάμων μεταξύ ομοφυλόφυλων.
Μία έρευνα  για τις εύρωστες οικονομικά χώρες του πλανήτη, που ανακοινώθηκε με αφορμή τη συνάντηση των G20, εξέταζε ποιες χώρες είναι οι «παράδεισοι » για να ζούνε οι γυναίκες (http://www.trust.org/trustlaw/news/poll-canada-best-g20-country-to-be-a-woman-india-worst/). Ο Καναδάς έρχεται στην πρώτη θέση επειδή οι ευκαιρίες στην παιδεία και την οικονομία είναι ίσες για άνδρες και γυναίκες. Ακολουθούν οι Γερμανία, Αγγλία, Αυστραλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία. Στην τελευταία θέση είναι η Ινδία. Μία πλούσια χώρα  μέσα στην οποία οι γυναίκες αν δεν προέρχονται από προνομιούχες οικογένειες  είτε παντρεύονται σε μικρή ηλικία είτε γίνονται σκλάβες. Αν έχουν προλάβει δηλαδή να μεγαλώσουν, καθώς οι δείκτες δολοφονίας βρεφών γένους θηλυκού παραμένουν υψηλοί. 
Ναι, ανάμεσα σε αυτόν τον κόσμο των ακραίων αντιθέσεων υπάρχει και η δική μας χώρα. Σίγουρα όχι πλούσια , αλλά ούτε και πλήρως εξαθλιωμένη.
Ωστόσο, αν υπάρχει μία ελπίδα για να ανακάμψουμε  αυτό δε θα γίνει μέσα από μία κοινωνία με φανερές προκαταλήψεις κατά των γυναικών. Σαν αυτές που αντηχούν  τα μοναχικά γυναικεία βήματα  στο περιστύλιο της Βουλής.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire