Ο ίδιος, μάλιστα, προτείνει όλες οι χώρες που έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, να μην μπορούν να ασκούν την προεδρία της ΕΕ.
«Είναι απαράδεκτο μία χώρα που αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια να μπορεί να αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ» τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η Κύπρος θα μπορέσει να δώσει τις κατευθύνσεις για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης.
«Πως μπορεί η Κύπρος να διαχειριστεί κρίσεις, όταν η ίδια βρίσκεται στη μέση μίας κρίσης;» αναρωτήθηκε ο σύμβουλος της Μέρκελ.
Και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να θεραπεύσουμε την Ευρώπη, αν ο πρόεδρός της βρίσκεται στην εντατική με μία εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια».
Πάντως το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Κουρτ Λάουκ.
«Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της, η Κύπρος θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, όπως και άλλες χώρες που έχουν αναλάβει τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Η Κύπρος δεν είναι προς πώληση», δήλωσε με έντονο τρόπο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά την σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα της οικονομίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, ο Κύπριος Πρόεδρος, με φανερή ενόχληση, είπε ότι ο κυπριακός λαός έχει αξιοπρέπεια. «Μην με προκαλείτε λοιπόν με προβοκατόρικες ερωτήσεις», πρόσθεσε.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire