ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 25 juin 2012

Η Κύπρος, το ΔΝΤ και η Ρωσία

Εξετάζεται πάντα και η προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης

 
Του Γιάννη Σεϊτανίδη
Τη σύναψη διακρατικού δανείου με τη Ρωσία επιδιώκει να επιτύχει η κυπριακή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ένταξη της χώρας σε ένα πλήρες πρόγραμμα στήριξης, που θα έφερνε την τρόικα στη Λευκωσία. Ο πρόεδρος της Kύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, χειρίζεται προσωπικά το θέμα, με στόχο το διακρατικό δάνειο -ύψους έως και 5 δισ. ευρώ- να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, ενώ η προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, τον EFSF, να αφορά μόνο τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα.

Στη στόχευση Χριστόφια μετρά περισσότερο το πολιτικό αποτέλεσμα, σε μια προεκλογική χρονιά, δηλαδή να μην επιβληθεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με εποπτεία από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Επισήμως οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν ανοχή, αν και στο παρασκήνιο επισημαίνεται ότι η εκκρεμότητα με την Κύπρο θα έπρεπε να είχε ήδη κλείσει. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να συζητήσει με τον καλύτερο τρόπο για να βοηθηθεί η Κύπρος να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας και, γενικότερα, η κυπριακή οικονομία. «Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο» δήλωσε.
Τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της διπλής στήριξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι «σε συνεχή επαφή και διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναφορικά με τα διάφορα ζητήματα που εγείρονται ενώπιον της Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας, εν όψει της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών».
Λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση του κ. Στεφάνου, κυπριακή πηγή δήλωνε στο Reuters ότι η Κύπρος κατέθεσε «πολιτικό» αίτημα για διμερή σύναψη δανείου με τη Ρωσία. Σχετικά ρεπορτάζ δημοσίευσαν και ρωσικά ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, τα οποία αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά η ολοκλήρωση συμφωνίας Ρωσίας - Κύπρου για τη χορήγηση δανείου, ύψους έως και πέντε δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στόρτσακ, δήλωνε πως δεν έχει λάβει κανενός είδους αίτημα για διμερές δάνειο στην Κύπρο.
Πακέτο έως 10 δισ. ευρώΤο ρεπορτάζ του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκές αρχές πιέζουν την Κύπρο να λάβει ένα πλήρες πακέτο διάσωσης ύψους έως 10 δισ. ευρώ, παρά την επιθυμία της Λευκωσίας να περιορίσει την πιθανή βοήθεια αποκλειστικά στον τραπεζικό της κλάδο, αποκαλύπτει το μέγεθος των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
Το ποσό προκύπτει από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι το τέλος του 2014 (αναχρηματοδότηση χρέους και κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων) και τις ανάγκες στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Η εκτίμηση των τεχνοκρατών των Βρυξελλών είναι ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2015.
Το έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κυκλοφόρησε πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3,4% του ΑΕΠ για το 2012 και 2,5% για το 2013. Στη βάση αυτή της πρόβλεψης και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δραστηριότητα του τρέχοντος έτους, το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε ανοδική πορεία και θα φτάσει το 76% περίπου το 2012. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι κυπριακές αρχές αναγνωρίζουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 υπήρξε διολίσθηση έναντι του στόχου για έλλειμμα 2,5% το 2012 και γι’ αυτό θα υπάρξει μια νέα δέσμη μέτρων της τάξης του 1% του ΑΕΠ για το 2012, το οποίο θα εγκριθεί ώς το τέλος Ιουνίου του 2012. Πράγματι την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε τη λήψη πακέτου μέτρων, αλλά οι αποφάσεις δεν ανακοινώθηκαν, κάτι που θα γίνει αφού προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους.

Πηγή: www.kathimerini.com
Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire