ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 28 juin 2012

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Xοροσταντούτος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου oρκίστηκαν σήμερα οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ορκο στο κοράνι έδωσαν τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή
Από την ορκωμοσία απουσίαζε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς, μετά την πρόσφατη εγχείρηση στο μάτι του, οι γιατροί του έχουν συστήσει να παραμένει κλινήρης για μια εβδομάδα. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της απελθούσας Βουλής Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος προήδρευσε του Σώματος ευχήθηκε, εκ μέρους όλων των βουλευτών, να είναι σύντομα κοντά τους.

Επίσης, στην ορκωμοσία δεν παρίσταντο οι υπουργοί της ΝΔ που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Αύριο, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση του προέδρου η ΝΔ προτείνει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Παράλληλα, θα διεξαχθεί νέα μυστική ψηφοφορία για την εκλογή επτά αντιπροέδρων, τριών κοσμητόρων και έξι γραμματέων.
Ορκίστηκε η νέα Βουλή
Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής: ΝΔ 129 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, ΑΝ.ΕΛ 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17, ΚΚΕ 12.

Ο κ. Τραγάκης, ανακοίνωσε τις εκλογικές περιφέρειες τις οποίες γνωστοποίησαν και επίσημα με τις επιστολές τους ότι επιλέγουν, οι αρχηγοί των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε την εκλογική Περιφέρεια της Μεσσηνίας αντί της Αττικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Α΄Αθηνών αντί της Αχαΐας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την Α' Θεσσαλονίκης αντί του Ηρακλείου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος την Β΄Αθηνών αντί του Έβρου, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος την Α΄Αθηνών αντί της Β' Αθηνών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης την Β' Αθηνών αντί της Αιτωλοακαρνανίας και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την Β΄ Αθηνών αντί της Α΄ Θεσσαλονίκης.
Η ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έχει οριστεί ακόμα. Εκτιμάται ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει την 4η Ιουλίου για να ολοκληρωθεί την 6η Ιουλίου τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα τρικομματική κυβέρνηση.
Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας
Η Βουλή για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ορκίζεται Βουλή χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού. Το πρόβλημα υγείας του κ. Σαμαρά τον κράτησε μακριά από την τελετή και πλέον θα πρέπει να δώσει ξεχωριστά όρκο.
Αλλη μέρα θα πρέπει να ορκιστεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που επίσης δεν ήταν στην τελετή αφού βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από την τελετή απουσίασαν και οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Χρήστος Σταϊκούρας που πλαισιώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής.
Εν αναμονή της έναρξης της τελετής, από τους πρώτους εισήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, Δάνης Τζαμτζής, Γιώργος Καλαντζής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης μπήκε τελευταίος στην αίθουσα και ενώ ο αγιασμός είχε ξεκινήσει.
Πώς κάθισαν στα έδρανα
Στα έδρανα που παραδοσιακά κατέχει το ΚΚΕ από το 1974 και που έχουν ζητήσει η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκαν τα περισσότερα βλέμματα. Στην τελετή ορκωμοσίας, ωστόσο, οι βουλευτές του ΚΚΕ κάθισαν όπου κάθονταν πάντοτε, δηλαδή, στα έδρανα που βρίσκονται στο αριστερό άκρο της αίθουσας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε στα μπροστινά έδρανα καταλαμβάνοντας τη δεύτερη από αριστερά πτέρυγα εδράνων, εκεί που στην προηγούμενη Βουλή καθόταν το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την πτέρυγα των εδράνων που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, ανάμεσα από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Στα άνω έδρανα της ακραίας αριστερής πτέρυγας θα καθίσουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και σε κάποια έδρανα πίσω τους και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το θέμα των εδράνων του ΚΚΕ δεν έχει κλείσει και πως η οριστική διευθέτησή του θέματος αυτού θα γίνει μετά την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής.
Για τη διάταξη των βουλευτών και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων οι υπάλληλοι της Βουλής είχαν «εξοπλιστεί» με σχεδιάγραμμα το οποίο επεδείκνυαν στους βουλευτές, ιδίως τους νεοεκλεγέντες, που προσέρχονταν στην αίθουσα. Χρειάστηκε ακόμη και η συνδρομή του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα της Βουλής Θανάση Παπαϊωάννου προκειμένου βουλευτές να καθίσουν στα έδρανα που έχουν προσδιοριστεί ότι θα φιλοξενήσουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν.
Αβροφροσύνη και καλωσορίσματα
Ευχές και καλωσορίσματα αντάλλαξαν οι βουλευτές την ίδια ώρα που από τα κατάμεστα θεωρεία άστραφταν τα φλας των φωτογραφικών μηχανών και κινητών τηλεφώνων για στιγμιότυπα από την τελετή της ορκωμοσίας.
Πολλοί ήρθαν άλλωστε στη Βουλή με τα παιδιά και τις συζύγους τους και οι πιο νέοι με τους γονείς τους. Πολλά πιτσιρίκια έδωσαν και τις πρώτες συνεντεύξεις τους αφού τα πλησίασαν τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι.
Αδεια εισόδου στα θεωρεία είχαν εξασφαλίσει πολλές σύζυγοι βουλευτών. Την τελετή παρακολούθησε σύσσωμη η οικογένεια του Γιάννη Τραγάκη που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά από τους εγγονούς και την εγγονή του.
Το σκούρο μπλε κοστούμι και το σπασμένο τακούνι
Ο ενδυματολογικός κώδικας των ανδρών περιλάμβανε αποκλειστικά σκούρα μπλε κοστούμια ενώ οι κυρίες επέλεξαν στην πλειονότητά τους ταγιέρ, κοστούμια αλλά και φουστάνια σε ανοιχτά κυρίως χρώματα.
Μία άτυχη στιγμή είχε η σύζυγος του προέδρου της Χρυσής Αυγής και βουλευτής και η ίδια Ελένη Ζαρούλια καθώς πατώντας στο κόκκινο χαλί στα σκαλιά στο προαύλιο του κοινοβουλίου έσπασε το τακούνι από το λευκό ψηλοτάκουνο πέδιλο της. Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής επέδειξε αξιοσημείωτη ψυχραιμία συνεχίζοντας τη διαδρομή της με το τακούνι στο χέρι.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire