ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 25 juin 2012

Ελλάδα - «Το Δημόσιο δεν έμαθε ποτέ να βάζει στόχους»



Συνέντευξη στον Βαγγέλη Μανδραβέλη
Το Δημόσιο ερωτοτροπεί με τη διαδικασία και είναι αδιάφορο για το αποτέλεσμα, αναφέρει ο πρώην υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Παντ. Τζωρτζάκης. Ο ίδιος προτείνει την επαναφορά του διευθυντικού δικαιώματος, παράλληλα με ένα σύστημα ανταμοιβής και τιμωρίας των δημοσίων υπάλληλων στην επίτευξη στόχων. Σημειώνει ακόμη ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν θα έλθουν, είτε ανήκει είτε όχι στην Ευρωζώνη, όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση.
– Ποια είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Δημόσιας Διοίκησης;

– Το βασικό ζητούμενο έγκειται στο πώς παράγεται αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή το Δημόσιο ερωτοτροπεί με τη διαδικασία, αφήνοντας κατά μέρος το αποτέλεσμα. Ετσι φτάνουμε στο εξής παράδοξο: το Δημόσιο να ζημιώνεται μερικά δισ. ευρώ, αλλά επειδή η διαδικασία τηρείται, δεν αναζητούνται ευθύνες.
– Πώς μπορεί να διορθωθεί αυτή η κατάσταση;
– Για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, πρώτη προϋπόθεση είναι το διευθυντικό δικαίωμα. Αυτό συνιστά ένα συνδυασμό «καρότου και μαστίγιου». Πρέπει να έχεις τη δυνατότητα ν’ ανταμείβεις τον εργαζόμενο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να πράξουμε σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο.
– Διευθυντικό δικαίωμα και μονιμότητα συμβιβάζονται; Και πώς διασφαλίζεται η αξιοκρατία σε ένα περιβάλλον έντονα κομματικοποιημένο;
– Σε ένα πλαίσιο ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας η μονιμότητα θα αρθεί από μόνη της. Οι εργαζόμενοι θα μετακινούνται από μια δημόσια υπηρεσία στην άλλη, από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και αντίστροφα. Σε ό,τι αφορά την αξιοκρατία, δεν υπάρχει πιο αντικειμενικό στοιχείο αξιολόγησης ενός δημόσιου λειτουργού πέραν της αποτελεσματικότητάς του.
– Οι στόχοι στη Δημόσια Διοίκηση πρέπει να είναι ποσοτικοί ή ποιοτικοί;
– Εδώ που έχουμε φτάσει, σε πρώτη φάση πρέπει να είναι ποσοτικοί.
– Μπορούσε το 2010 να τεθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη της χώρας, κάτι που συζητείται σήμερα;
– Οχι. Ηταν ένα κράτος υπό πλήρη διάλυση. Δεν γνωρίζαμε καν πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι...

Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire