ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 29 juin 2012

Σήμερα μετρούμε τις οικονομικές επιπτώσεις, αύριο θα συλλέγουμε τα ερείπια του πολιτικού μας αγώνα

Θα πληγεί καίρια και το πολιτικό μας πρόβλημα

  Κωστάκης Αντωνίου

Το κύρος του κυπριακού κράτους έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, τα τελευταία χρόνια, συνεπεία πολλών λαθών. Η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η οικονομία, και η προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης, ο αποκλεισμός από τις ξένες αγορές και τα χλευαστικά σχόλια που ήδη άρχισαν να "κοσμούν" τις στήλες των διεθνών ΜΜΕ, θα αποτελέσουν, σίγουρα, ακόμη ένα σκληρό κτύπημα, στο κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πέραν της οικονομικής δυσπραγίας και των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στον κυπριακό λαό (και που δεν είναι της παρούσης να εξετάσουμε), η υποβάθμιση του κυπριακού κράτους, εξαιτίας της οικονομικής του ανεπάρκειας, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και σε άλλους τομείς και κυρίως στο εθνικό θέμα.
Πολλοί, αν όχι όλοι μας, επικεντρωνόμαστε, αυτήν τη στιγμή, στις οικονομικές επιπτώσεις από τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Σύντομα, όμως, θα αρχίσουν να διαφαίνονται και τα πρώτα πλήγματα και αλλού.
Μέχρι σήμερα, η θεαματική οικονομική πρόοδος της Κύπρου ήταν σημείο αναφοράς και αντικείμενο θετικών σχολίων για την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα στη διεθνή κοινότητα. Ενίσχυε την κρατική μας υπόσταση, η οποία συνεχώς υπονομεύετο από την Τουρκία, και βοηθούσε στη διεξαγωγή του αγώνα πολιτικής επιβίωσης του λαού μας. Σήμερα έχει αρχίσει να εμπεδώνεται μέσα στη διεθνή κοινότητα ο χαρακτηρισμός του "μισού κράτους", που αριστοτεχνικά προέβαλε ο Εγκεμέν Μπαγίς και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Σε χρόνο ανύποπτο είχαμε υποδείξει ότι, χωρίς οικονομική ευρωστία, χωρίς το οικονομικό υπόβαθρο, δεν μπορεί να ευοδωθεί ο εθνικός αγώνας του κυπριακού λαού.
Πολύ πρόσφατα, τόσο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπογράμμισαν ότι, με γονατισμένη οικονομία, οι επιπτώσεις και στο εθνικό θέμα θα είναι σοβαρές και ίσως ανυπολόγιστες.
Είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για τις προθέσεις των δανειστών μας και για τους όρους με τους οποίους θα συνοδεύσουν την παραχώρηση του δανείου.
Αλλά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση, οι διεθνείς κύκλοι να θελήσουν να εκμεταλλευθούν την οικονομική γύμνια του κυπριακού κράτους, με εκβιασμούς για την επιβολή λύσεων στο εθνικό θέμα.
Όταν ένα κράτος έχει ν' αντιμετωπίσει πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης και ταυτόχρονα είναι οικονομικά γονατισμένο, τα ενδεχόμενα να υποστεί πολιτικούς εκβιασμούς είναι δεδομένα. Πολύ περισσότερο, όταν πολλοί στη διεθνή κοινότητα είναι έτοιμοι να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία για να επιβάλουν λύση που θα τους διευκολύνει και στο θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους άλλους διεθνείς σχεδιασμούς τους.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, με την ερασιτεχνική διαχείριση της οικονομίας και τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε ο ίδιος και η Κυβέρνηση, αλλά και η ίδια η οικονομική του πολιτική, όπως και οι διευθύνσεις των τραπεζών με την άκρατη επιθυμία πραγματοποίησης κερδών, πιθανόν τώρα να μην έχουν συνειδητοποιήσει την τεράστια ζημιά, όχι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική, που έχουν προκαλέσει στον πολιτικό αγώνα του κυπριακού λαού. Δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει πόσο τεράστιο πλήγμα επέφεραν στο κύρος του κυπριακού κράτους και πόσες επιπτώσεις θα έχει η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέχρι τώρα τα κύρια όπλα του αγώνα μας ήταν: το κύρος του κυπριακού κράτους και η οικονομική του ευρωστία.
Σήμερα, αυτά τα όπλα δεν υπάρχουν. Θυσιάστηκαν στον βωμό μιας αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής και στον βωμό της τραπεζικής απληστίας.
Σήμερα, αγωνιούμε και αγχόμεθα για το οικονομικό μας μέλλον. Αύριο θα αγωνιούμε και θα αγχόμεθα και για το εθνικό μας μέλλον...


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire