Σε αβεβαιότητα βρίσκονται στο τέλος της 11ης εβδομάδας κινητοποιήσεων
οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του ΕΜΠ, αφού δεν ξέρουν αν
θα ξεκινήσουν μαθήματα από την ερχόμενη Δευτέρα όπως ήλπιζαν.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
Τα σημάδια είναι αρνητικά με δεδομένο ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν χθες ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, πολλές σχολές και στα δύο ιδρύματα τελούν υπό κατάληψη, ενώ ο διάλογος με τον υπουργό καταγγέλλεται από τους εργαζομένους.
Ετσι για άλλη μια φορά οι φοιτητές βρίσκονται στη μέση μιας αντιπαράθεσης χωρίς τέλος, την οποία πληρώνουν ακριβά.
Ο διάλογος που ξεκίνησε χθες ο υπουργός Παιδείας με τους τρεις πρώτους πρυτάνεις (του ΕΜΠ, του Οικονομικού και του Πανεπιστημίου Πάτρας) δεν «έδωσε» σημάδια αισιοδοξίας, ωστόσο και οι τρεις τόνισαν την ανάγκη ν΄ ανοίξουν άμεσα τα ιδρύματα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου της Αθήνας δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν στο σημερινό ραντεβού με τον υπουργό καθώς θεωρούν τον διάλογο προσχηματικό, αφού όπως λένε ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν θα συζητήσει μαζί τους για τη διαθεσιμότητα.
Κάποιες τελευταίες ελπίδες απομένουν από το σημαντικό σημερινό ραντεβού του κ. Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, καθώς το σοβαρότερο πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Σήμερα ο υπουργός έχει καλέσει και τους προέδρους των Συλλόγων των Διοικητικών Υπαλλήλων Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαϊδρυματικής κινητικότητας και επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του Δημοσίου.
Αντιρρήσεις
Οι πρυτάνεις πάντως εξέφρασαν την αντίρρησή τους στις μεμονωμένες συναντήσεις, ενώ τόνιζαν ότι το θέμα της διαθεσιμότητας δεν έχει κλείσει για τα ιδρύματα όπως θέλει να διαμηνύει ο υπουργός.
«Για τα πανεπιστήμια το θέμα της διαθεσιμότητας δεν έχει κλείσει και δεν εξαντλείται στις μεμονωμένες συναντήσεις που ζητεί ο υπουργός από τους πρυτάνεις των 8 πανεπιστημίων, με τη συγκεκριμένη μάλιστα περιορισμένη ατζέντα, που έχει ως μοναδικό θέμα την παροχή τεχνικής βοήθειας, όσον αφορά τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων μετά τη διαθεσιμότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Αριστοτελείου Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε: «Οι ξεχωριστές συναντήσεις πρυτάνεων με τον υπουργό, με τη συγκεκριμένη και περιορισμένη θεματολογία, με κανέναν τρόπο δεν συνιστούν διάλογο. H σύνοδος των πρυτάνεων ζητά διάλογο με την κυβέρνηση σχετικά με το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στερείται νομιμοποίησης και δεν έχει πείσει κανέναν ότι υπηρετεί ούτε τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων, ούτε το δημόσιο συμφέρον, καθώς είναι αυθαίρετο, έγινε χωρίς τεκμηρίωση και αξιολόγηση και με μια μέθοδο διάτρητη, που έχει ως αποτέλεσμα η τελική λίστα των ονομάτων να βρίθει λαθών και σφαλμάτων».
Από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί καθηγητές μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ) ευχήθηκαν «ο διάλογος να γίνει με ειλικρινή διάθεση από όλες τις πλευρές και να έχει αίσιο αποτέλεσμα», διότι όπως υπογραμμίζουν «τα πανεπιστήμια πρέπει ν' ανοίξουν άμεσα γιατί πλήττονται οι φοιτητές, οι οικογένειές τους και κυρίως η φήμη των ιδρυμάτων». Οι καθηγητές δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι ο διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής και να έχει στόχο τη συνολική και μόνιμη επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Φοιτητές απέναντι σε... φοιτητές
Συγκέντρωση με αίτημα να ανοίξουν άμεσα οι σχολές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι φοιτητές με πρωτοβουλία της παράταξης ΔΑΠ. Απέναντί τους, ωστόσο, βρέθηκαν φοιτητές αριστερών παρατάξεων που εξέφραζαν με συνθήματα και πανό την ανάγκη να υποστηριχθεί ο αγώνας των εργαζομένων.
Με κεντρικό σύνθημα «αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», φοιτητές της ΔΑΠ αλλά και σπουδαστές που δεν είναι ενταγμένοι σε παρατάξεις, φώναξαν «ως εδώ» και ζήτησαν να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Χιλιάδες φοιτητές στα δύο αυτά ιδρύματα, είτε δεν έχουν εγγραφεί στις σχολές, είτε δεν έχουν δώσει επαναληπτικές εξετάσεις. Ολοι βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας κάθε μέρα που περνάει να φέρνει όλο και πιο κοντά την απώλεια του εξαμήνου», δήλωσαν φοιτητές που έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση.
Αδιέξοδο
«Βρισκόμαστε στην 11η εβδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων από τους διοικητικούς. Οι φοιτητές είναι σε αδιέξοδο και ομηρεία» δήλωσε η φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πένυ Αβραμίδου. Πρόσθεσε ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων εξυπηρετούν συντεχνιακά συμφέροντα και ζήτησε τα ΑΕΙ να ανακτήσουν τον ακαδημαϊκό τους ρόλο. Αρχικά τα μέλη της ΔΑΠ συγκεντρώθηκαν από νωρίς το μεσημέρι στα Προπύλαια, αλλά λίγο αργότερα έφτασαν στον ίδιο χώρο μέλη αριστερών φοιτητικών παρατάξεων που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων και συμμετέχουν στις καταλήψεις. Προκειμένου να μην προκληθεί κάποιο επεισόδιο, τα μέλη της ΔΑΠ αποφάσισαν να μεταφερθούν στην Κοραή.
Υπενθυμίζεται ότι η ιστοσελίδα anoixtessxoles.gr έχει συγκεντρώσει πάνω από 28.000 ηλεκτρονικές υπογραφές, με τις οποίες ζητείται να ξεκινήσουν άμεσα τα μαθήματα στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ.
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ 15.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Εντός του μήνα οι αιτήσεις για μετεγγραφές
Εντός του Νοεμβρίου θα κατατεθούν οι αιτήσεις για μετεγγραφές στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Περίπου 15.000 δικαιούχοι της περσινής χρονιάς αλλά και παρελθόντων ετών βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να μετακινηθούν σε ιδρύματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων, που έχει κρατήσει ορισμένα ιδρύματα κλειστά, δεν έχει επιτρέψει τις εγγραφές όλων των πρωτοετών αλλά και να προχωρήσει η διαδικασία των μετεγγραφών.
Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί άμεσα η ομαλότητα στα ιδρύματα (ειδικά στο ΕΚΠΑ και το Μετσόβιο όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα) και τις επόμενες ημέρες θα καταστεί δυνατό να γίνουν όλες οι εγγραφές πρωτοετών και εν συνεχεία να κατατεθούν οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές. Επισημαίνεται ότι φετινοί δικαιούχοι είναι όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις τα τρία τελευταία έτη, κατετάγησαν σε θέσεις εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης και πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά της θέσης τους σε αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετεγγραφή ενός φοιτητή είναι το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειάς του το έτος 2012 να μην ξεπερνά το ποσό των 9.000 ευρώ. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες και για υποψηφίους με σοβαρές ασθένειες, το ανωτέρω κατά κεφαλήν εισόδημα διπλασιάζεται.
Πηγή: Έθνος
Δημοσιεύτηκε στις 23/11/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire