ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 18 janvier 2014

Κύπρος - Προς Στρουθοκαμηλίζοντας



Γ. Σέρτης

EΣΤΩ! Μια… αρχή και αυτή. Ευρωπαϊκές, λέει, οικολογικές οργανώσεις έχουν ανησυχήσει από τη συνεχή λατόμευση του Πενταδάκτυλου, καθώς διασαλεύεται ανεπανόρθωτα -και- το οικολογικό σύστημα του Βουνού.
Οικολογικό, λοιπόν, έγκλημα συντελείται στον Πενταδάκτυλο, σε βάρος μοναδικών ειδών πανίδας και χλωρίδας, όχι μόνον της Κύπρου αλλά και ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Ασφαλώς -και- ξέρουν, ιδιαίτερα οι Κερυνειώτες, τι σημαίνει να στερείσαι τη μυρωδιά και την οπτική απόλαυση των κυκλάμινων του Πενταδάκτυλου για σαράντα χρόνια από την κατοχική μπότα του Αττίλα.
Καλοδεχούμενη, έστω με καθυστέρηση δεκαετιών, η ευρω-οικολογική… ευαισθησία.
Αλλά:
Για το -πραγματικό- πρόβλημα του Πενταδάκτυλου -και της μισής Κύπρου• τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και τον εποικισμό- πότε θα εκδηλωθεί η ευρωπαϊκή… ευαισθησία; Πότε οι Ευρωπαίοι θα… συνειδητοποιήσουν ότι τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι -εδώ και μια δεκαετία- και ευρωπαϊκά εδάφη; Και -βεβαίως- πότε θ' αντιληφθεί η πολιτικο-κομματική ηγεσία ότι η Ευρώπη δεν είναι οι -εκάστοτε- πιασμένοι-έμμισθοι της Τουρκίας Φερχόιγκεν ή τα εκδικητικά Γιούρογκρουπ, ώστε να ξέρει πού ν' απευθύνεται ως ισότιμος εταίρος και όχι σαν υποτελής σε λεόντεια εταιρεία;
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα -και- του κατεχόμενου Βουνού μας.
Είναι δυνατόν η ευρωπαϊκή… ευαισθησία να ανησυχεί για τη λατόμευση του Πενταδάκτυλου, και -ταυτόχρονα- να στρουθοκαμηλίζει ότι δεν… βλέπει στην πλαγιά του Βουνού τον ρατσιστικό κυνισμό της τουρκικής βαρβαρότητας -«τι ευτυχία να σφετερίζεσαι ό,τι δεν σού ανήκει»- σήμα… κατατεθέν από τη χώρα-πρωταθλήτρια σε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις!
Όταν ο Ποιητής στιχουργούσε:
«Ανασήκωσε την πλάτη
και απόσεισέ τους,
Πενταδάκτυλέ μου…»
με το περιφρονητικά αόριστο «τους», απλώς δεν ήθελε -καν- ν' αναφερτεί στο απεχθές τους όνομα, όχι για να προσποιούνται -ξένοι και δικοί- ότι δεν… βλέπουν τον τουρκικό βαρβαρισμό της κατοχής.
(Ειδικά αφιερωμένο στους… αναμένοντας τον Ντάουνερ και τα… ανακοινωθέντα του!) 



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 13/01/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire