Υποτίμηση του πέσο
Το πέσο υποχώρησε σχεδόν 14% στα
7,88 έναντι του δολαρίου μέσα σε δυο ημέρες σημειώνοντας τη μεγαλύτερη
πτώση από την κρίση και την υποτίμηση το 2002, αναφέρει το Bloomberg.
Χωρίς παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας η κυβέρνηση άφησε την ισοτιμία
του πέσο να διολισθήσει, καθώς η κρίση στριμώχνει ξανά.
Κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2014, η υποτίμηση του πέσο, έφθασε στο 18,6%, έναντι 24% στο σύνολο του 2013.
Η υπέρβαση του ορίου των 8 πέσος ανά δολάριο την Πέμπτη, μετά το προηγούμενο ρεκόρ των 7 πέσος την Τετάρτη, προκάλεσε σοκ στους πολίτες της Αργεντινής, που είχαν συνηθίσει στην ισοτιμία ένα προς ένα πέσο-δολαρίου, κατά τη διάρκεια της, πολύ μακρινής πλέον, δεκαετίας του 1990.
Η Αργεντινή υποτίμησε κατά 74% το νόμισμά της το 2002 και διέγραψε σημαντικό μέρος του χρέους της κόντρα στα συμφέροντα της διεθνούς πιστωτικής ελίτ και αψηφώντας παράλληλα τις οδηγίες του ΔΝΤ, ανοίγωντας μεγάλη συζήτηση και στην Ελλάδα της κρίσης των μνημονιών και της αντίστασης υπενθυμίζοντας πως στην Αργεντινή έπεσαν τρεις κυβερνήσεις με κάποπιους να φυγαδεύονται με ελικόπτερο που έγινε και σύνθημα.
H κρίση έρχεται ξανά από άλλες διαδρομές στην Αργεντινή, καθώς στον καπιταλισμός οι υφεσιακές πιέσεις δεν είναι μονοσήμαντες.
Ηδη, οι οικονομικοί κύκλοι και κυρίως οι εξαγωγείς, ζητούσαν εδώ και καιρό την υποτίμηση του πέσο, για να μπορούν να διαθέτουν σε ανταγωνιστικές τιμές τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με ιδιωτικά ινστιτούτα, ο πληθωρισμός έφθασε το 28% το 2013 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2014.
Ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου σε μηνιαία βάση μπορεί να φθάσει το 5%, προβλέπουν ιδιωτικά ινστιτούτα και οικονομικές μελέτες, που δίνουν στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις τους, αφού η κυβέρνηση υποτιμά το ύψος του πληθωρισμού, ανεβάζοντάς τον στο 11% για το 2013.
Θεραπεία-σοκ
Η Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε την υποτίμηση του πέσο, έπειτα από την εφαρμογή παρεμβατικής νομισματικής πολιτικής επί μία δεκαετία.
"Βρισκόμαστε ενώπιον μίας αλλαγής στρατηγικής (της κυβέρνησης) που περιλαμβάνει μία μεγάλη επιτάχυνση της υποτίμησης, ένα είδος θεραπείας-σοκ, και όχι τόσο σταδιακής όσο κατά το παρελθόν, διότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμισυ μήνα η υποτίμηση δεν ήταν επαρκής, και τα αποθέματα συνέχισαν να μειώνονται", σύμφωνα με τον Χουάν Πάμπλο Ροντέρο, οικονομολόγο του κέντρου οικονομικών αναλύσεων Abeseb.com.
Τα αποθέματα μειώθηκαν από 52 σε 29 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2011, όταν η Αργεντινή χρειάσθηκε να χρησιμοποιήσει τις οικονομίες της για την αποπληρωμή των προμηθειών καυσίμων από το εξωτερικό και του χρέους της.
"Η επιτάχυνση της υποτίμησης έχει ένα όριο: όταν η ισοτιμία θα φθάσει το νούμενο που έχει αποφασίσει η Κεντρική Τράπεζα. Αλλά δεν γνωρίζουμε το νούμερο", δηλώνει ο Χουάν Πάμπλο Ροντέρο.
Ο Νιλ Σέρινγκ, του Capital Economics του Λονδίνου, τονίζει ότι "εδώ και 3 χρόνια, οι αρχές της Αργεντινής χρησιμοποίησαν τα συναλλαγματικά αποθέματα για να αποφύγουν την κατάρρευση του πέσο. Φαίνεται ότι τώρα αποφάσισαν ότι το τίμημα ήταν πολύ υψηλό".
Για τον Μπορίς Σλόσμπεργκ, του BK Asset Management της Νέας Υόρκης, μία "πολύ αιφνιδιαστική και ισχυρή υποτίμηση έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την οικονομία" και πολλές συναλλαγές παγώνουν, "διότι κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πραγματική αξία του πέσο. Αυτό δημιουργεί μία πολύ αρνητική οικονομική δυναμική".
Αναμένοντας την οριστική διαμόρφωση της ισοτιμίας, οι αγρότες προτιμούν να περιμένουν να πωλήσουν σε καλύτερη τιμή την συγκομιδή της σόγιας.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θα ήθελε οι αγρότες να διαθέσουν στη διεθνή αγορά τις σοδειές τους για να ενισχυθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αλφόνσο Πρατ Γκάι προειδοποιεί ότι αυτή η πολιτική της υποτίμησης του πέσο θα ενισχύσει τον πληθωρισμό.
Η μεταβολή της επίσημης ισοτιμίας του πέσο προκάλεσε φυσικά και την εκτίναξη της ισοτιμίας του νομίσματος στη μαύρη αγορά, όπου ένα δολάριο αντιστοιχεί πλέον σε 13 πέσος.
Συνάλλαγμα
Μετά την εφαρμογή του ελέγχου του συναλλάγματος το 2011 με στόχο την αποφυγή της διαρροής συναλλάγματος, οι Αργεντινοί αγοράζουν στην "παράλληλη" αγορά το "μπλε δολάριο". "Το να αγοράζεις το δολάριο έναντι 12,5 πέσος είναι πολύ ακριβά, αλλά οι άνθρωποι φοβούνται και αγοράζουν σε αυτήν την τιμή", σημειώνει ο Αλφόνσο Πρατ Γκάι.
Σοκαρισμένοι από την οικονομική κρίση του Δεκεμβρίου 2011 και τον πληθωρισμό που στοιχειώνει το πέσο εδώ και 40 χρόνια, οι Αργεντινοί δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στο νόμισμά τους.
Η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ πληθαίνει, εις μάτην μέχρι στιγμής, τις πρωτοβουλίες για τον εξωραϊσμό μία οικονομίας που στερείται αξιοπιστίας.
Η Αργεντινή ελπίζει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια για να αξιοποιήσει τα τεράστια κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει στη Βάκα Μουέρτα, χάρις στα οποία εξασφαλίζει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τους μη συμβατικούς υδρογονάνθρακες.
Χθες το βράδυ, η Κριστίνα Κίρχνερ έκανε την πρώτη εδώ και έναν μήνα δημόσια εμφάνισή της, για μία ομιλία κατά την οποία δεν αφιέρωσε ούτε μία λέξη στην οικονομία, αφήνοντας την αβεβαιότητα να πλανάται.
Πηγή: www.enet.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/01/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire