ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 25 janvier 2014

Φυσική και Αστρονομία - Aμφισβητεί τη θεωρία για τις μαύρες τρύπες ο Χόκινγκ


Ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας Στίβεν Χόκινγκ, που εμπνευσμένος από το θεώρημα του Roger Penrose για την ιδιομορφία του χωροχρόνου στο κέντρο των μαύρων τρυπών, εφάρμοσε την ίδια σκέψη του σε ολόκληρο το σύμπαν, έρχεται να αμφισβητήσει ορισμένες κεντρικές πτυχές αυτής της θεωρίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες, τουλάχιστον όπως τις πίστευαν οι επιστήμονες ως τώρα. 






Προχωρώντας σε μία επιστημονική προδημοσίευση, ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι ο λεγόμενος «ορίζοντας γεγονότων», το αόρατο δηλαδή σύνορο που υποτίθεται ότι περιβάλλει κάθε μαύρη τρύπα στο σύμπαν και εμποδίζει δια παντός στο φως να ξεφύγει, είναι ασύμβατος με την κβαντική θεωρία και συνεπώς δεν υφίσταται, αντιπροτείνοντας έναν «φαινομενικό ορίζοντα», μια επιφάνεια κατά μήκος της οποίας το φως δεν εμποδίζεται για πάντα να «δραπετεύσει» από το εσωτερικό της μαύρης τρύπας.
Ο Χόκινγκ ζητά να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της μαύρης τρύπας, με την κατάργηση κυρίως του «ορίζοντα γεγονότων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «φαινομενικός ορίζοντας» φυλακίζει προσωρινά μέσα στην μαύρη τρύπα την ύλη και την ενέργεια, και τελικά τις απελευθερώνει ξανά, αλλά σε διαφορετική μορφή. Έτσι, ενώ η κυρίαρχη θεωρία της φυσικής εμποδίζει οτιδήποτε να ξεφύγει από την μαύρη τρύπα, ο Χόκινγκ επιμένει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, καθώς αντίκειται στην κβαντική θεωρία.
Η νέα εργασία του Χόκινγκ αναμένεται να αναζωπυρώσει τις διαμάχες μεταξύ των φυσικών για τη φύση και τη λειτουργία της μαύρης τρύπας. Ήδη από τη δεκαετία του ΄70, ο Βρετανός φυσικός είχε δείξει θεωρητικά ότι οι μαύρες τρύπες μπορούν αργά να συρρικνωθούν, αποβάλλοντας τη λεγόμενη «ακτινοβολία Χόκινγκ».
Πάντως ο Χόκινγκ δεν περιγράφει -ακόμα τουλάχιστον- μέσω ποιού μηχανισμού μπορεί να γίνει η εξαφάνιση του «φαινομενικού ορίζοντα».



Πηγή: www.enet.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/01/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire