ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 15 janvier 2014

Άρχισαν να εφαρμόζουν πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν σε συνεργασία με τους Εγγλέζους;



Απευλευθερώνεται γη στις Βάσεις - Τι προβλέπει η συμφωνία

Λονδίνο: Ιστορική συμφωνία για απελευθέρωση και πολεοδομική ανάπτυξη 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακίνητης περιουσίας, που βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις, υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο από τους υπουργούς Εξωτερικών Βρετανίας και Κύπρου, Ουίλιαμ Χέιγκ και Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αφορά τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.


Η Συμφωνία αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις Βάσεις, εφόσον ύστερα από 53 και πλέον χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας πετυχαίνει μια γενικευμένη ρύθμιση για την ανάπτυξη εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Λευκωσία μετά από δέκα συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.

Η συμφωνία

1. Επιτρέπει την ένταξη ενός μεγάλου μέρους του εδάφους των Βάσεων σε πολεοδομικές ζώνες με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα το 78% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το σύνολο των ιδιωτικών περιουσιών εντάσσεται στην πιο πάνω ρύθμιση.

2. Διασφαλίζει ίσα δικαιώματα στους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσίων στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της ΚΔ για την ανάπτυξη των περιουσίων τους εντός των ορίων των ΒΒ.  

3. Αίρει όλους τους ισχύοντες περιορισμούς αναφορικά με τους δικαιούχους για την απόκτηση και την ανάπτυξη ακινήτων εντός των Βρετανικών Βάσεων, ούτως ώστε να εφαρμόζονται και στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων τα ισχύοντα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την απόκτηση και ανάπτυξη περιουσιών από πολίτες Ευρωπαϊκών και άλλων τρίτων χωρών.

4. Ευθυγραμμίζει την κατάσταση στις Βρετανικές Βάσεις σε σχέση με το τι ισχύει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ομαλοποιεί τη ζωή των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων.

5. Δίνει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων, με όλες τις συνεπακόλουθες θετικές συνέπειες για την ευημερία των κατοίκων των κοινοτήτων, και βοηθά στη γενικότερη ώθηση της Κυπριακής οικονομίας.

6. Επιβεβαιώνει τη διαχρονική θέση της πλευράς μας ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς.

7. Διασφαλίζει γενικότερα τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Συμφωνία φέρνει πλέον ένα νέο αέρα αισιοδοξίας για τους κατοίκους των Βρετανικών Βάσεων και όσους έχουν περιουσίες στις Βάσεις, καθώς ανοίγει τεράστιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και δραστηριότητας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμης των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την επίτευξη συμφωνίας με τους Βρετανούς για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη δώσει οδηγίες και την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα συγκληθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, Έπαρχων, εκπροσώπων των κοινοτήτων που έχουν περιουσία μέσα στα όρια των Βρετανικών Βάσεων, Προέδρων και Μελών των αρμοδίων κοινοβουλευτικών Επιτροπών, βουλευτών των επαρχιών Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας όπου βρίσκονται οι Βρετανικές Βάσεις, καθώς και εκπροσώπων οργανωμένων συνόλων και φορέων για παρουσίαση και ανάλυση της Συμφωνίας.
 

Πηγή: philenews
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/180221/apevleftheronetai-gi-stis-vaseis-ti-provlepei-i-symfonia#sthash.r4Ksx82x.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire