ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 27 janvier 2014

Ολάντ: Τουρκική ένταξη στην ΕΕ θα τεθεί σε δημοψήφισμα



Επαφές στην Άγκυρα με Γκιουλ και Ερντογάν

Άγκυρα: Τις ανησυχίες που εγείρει ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησε να διασκεδάσει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, διαβεβαιώνοντας ότι οι Γάλλοι θα ερωτηθούν για το ζήτημα μέσω δημοψηφίσματος.

«Δεν χρειάζεται να προσθέσω ότι ο γαλλικός λαός θα ερωτηθεί οπωσδήποτε» δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε ότι αναμένει από τη Γαλλία να μην εμποδίσει τη διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ. «Αναμένουμε ότι η Γαλλία δεν θα φέρει πολιτικά εμπόδια» στη διαδικασία, σημείωσε.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον Οκτώβριο να ξεκινήσει εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, που είχαν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων.

Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε, επίσης, την Τουρκία να προχωρήσει στην «αποκατάσταση της μνήμης» όσον αφορά τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, τη γενοκτονία των οποίων δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.

«Η αποκατάσταση της μνήμης είναι πάντα επώδυνη, όμως πρέπει να γίνει» επισήμανε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ψηφιστεί νόμος στη Γαλλία που να ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα κάνει το σωστό και τίποτα άλλο».

«Δεν πρέπει να αναγκάζουμε τις επόμενες γενιές να ξαναζούν τα βάσανα που πέρασαν οι άνθρωποι 100 χρόνια πριν» απάντησε ο Γκιούλ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς».

Η Τουρκία αναγνωρίζει τη «σφαγή» πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων το 1915-16 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όμως παγίως απορρίπτει τον όρο γενοκτονία.

Πηγή: news.in.gr
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/182375/olant-tourkiki-entaxi-stin-ee-tha-tethei-se-dimopsifisma#sthash.4oi9pOcO.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire