ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 11 janvier 2014

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 10/01/2014




Η υπόθεση με το βρέφος που βρέθηκε πεταγμένο στα σκουπίδια στην Κόσιη, οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες για τα κόμιστρα των λεωφορείων, οι εξελίξεις στο ΔΗΚΟ με τις εκλογές για την ηγετική πυραμίδα και οι πωλήσεις ακινήτων για εξυπηρέτηση των επισφαλών δανείων είναι από τα βασικά θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Ξενοδοχεία στο σφυρί» αναφέρει ότι καταγράφεται κινητικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο στην προσπάθεια μεγάλων οφειλετών της Τράπεζας Κύπρου να εξασφαλίσουν συμμετοχή επενδυτών στις επιχειρήσεις τους προς αποπληρωμή των χρεών τους.  Αλλού αναφέρει ότι κυπριακές εταιρείες εμπλέκονται σε σκάνδαλο 500 εκ. με δάνεια του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου στην Αθήνα και ότι συνελήφθησαν τρεις επιχειρηματίες μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Κοντομηνάς.  Σε άλλο ρεπορτάζ ο «Φ» γράφει ότι οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής λαμβάνουν επίδομα 3,000 ευρώ για την εργοδότηση γραμματέα για τις προσωπικές τους εργασίες.

Δείτε εδώ το
πρωτοσέλιδο του "Φ"


Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο
 «Κοινό ανακοινωθέν από τους επιχειρηματίες» γράφει για το ανακοινωθέν από επιχειρηματικές οργανώσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας για τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό.  Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην υπόθεση που συγκλονίζει την κοινή γνώμη με το βρέφος που πετάχθηκε στο ΧΥΤΥ της Κόσιης και γράφει ότι δεν έγινε κατορθωτό να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου καθώς το μωρό ήταν σε αποσύνθεση.  Αλλού η «Α» γράφει ότι ενισχύεται η νομοθεσία με νέα μέτρα κατά της εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης προσώπων.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Πάνε για μάχη ελέγχου του ΔΗΚΟ» και αναφέρει ότι το τοπίο είναι ρευστό για τις υποψηφιότητες ενόψει της δεύτερης φάσης του εκλογικού συνεδρίου και ότι το κόμμα εισέρχεται σε νέα πορεία σύγκρουσης, όπως αναφέρεται.
  Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα γράφει ότι σε οκτώ μήνες έγιναν επενδύσεις μισού δις από επενδυτές που δραστηριοποιήθηκαν στο τομέα της ανάπτυξης γης.  Επίσης η «Σ» στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι η πώληση της χρονοθυρίδας των ΚΑ δίνει ανάσα ζωής στη εταιρεία.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Μαθήματα από μαθητές» αναφέρεται στις διαμαρτυρίες των μαθητών για τα κόμιστρα των σχολικών λεωφορείων και την προειδοποίησή τους ότι αν δεν αρθεί το κόμιστρο των 15 ευρώ θα επανέλθουν με δυναμικότερα μέτρα.
  Αλλού αναφέρει ότι το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά για το τομέα των ακινήτων με μειώσεις στις πωλήσεις έως και 40%.  Σε άλλο ρεπορτάζ η «Χ» γράφει ότι ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής θα τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα η πρώτη φάση των πρόωρων αποχωρήσεων από την Cyta.

H αγγλόγλωσση “Cyprus Mail με τίτλο «Μυστήριο για το βρέφος που βρέθηκε στα σκουπίδια» αναφέρεται στην υπόθεση του κοριτσιού ηλικίας μόλις μερικών ημερών που βρέθηκε στο ΧΥΤΥ και τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι αρχές για το πώς βρέθηκε εκεί και ποια είναι η εθνικότητά του.  Αλλού αναφέρεται στις καταγγελίες οδηγών οχημάτων εναντίον της Hermes Airports για ακινητοποίηση των οχημάτων τους και επίδοση κλήσεων για παράνομη στάθμευση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε σιγή ιχθύος που τηρεί ο Αρχιεπίσκοπος σε ό,τι αφορά επένδυση πέραν των 50 εκ. από ξένο επενδυτή.

Η αγγλόγλωσση “
The Cyprus Daily υπό τον τίτλο «Τρόμος στην υπόθεση του βρέφους» αναφέρεται στον εντοπισμό του νεκρού μωρού στα σκουπίδια και στην έρευνα που διεξάγεται από τις αρχές για την εθνικότητά του, το πώς βρέθηκε εκεί, την οικογένειά του κτλ.  Αλλού αναφέρεται στις διαμαρτυρίες των πιλότων των ΚΑ για την πώληση της χρονοθυρίδας στο αεροδρόμιο του Χίθροου.  Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα προβάλλει τις νέες ρυθμίσεις για τις κάρτες προπληρωμένης τηλεφωνίας και την υποχρέωση των κατόχων να δίνουν στοιχεία και ταυτότητα στους παρόχους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με τίτλο «Σταυροφορία για επενδύσεις» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει σε Κατάρ, Ρωσία, Κίνα και Βρετανία για εξασφάλιση επενδύσεων στην Κύπρο.
  Αλλού φιλοξενεί αναλύσεις για την κρίση στην Τουρκία και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.  Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει για το θάνατο της Αθηνάς Κουκή που έκρυβε τον Γρηγόρη Αυξεντίου στον Άγιο Μάμα.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Ναι, θα έχουμε νέες φορολογίες!» γράφει ότι οι κυβερνώντες «εφαρμόζουν τις διαχρονικές πολιτικές τους στη βάση ιδεολογικών-ταξικών κριτηρίων για εξυπηρέτηση του ντόπιου κεφαλαίου».
  Αλλού γράφει ότι μεγαλοεπιχειρηματίας με την απειλή της απόλυσης αναγκάζει τους υπαλλήλους του να εργάζονται 12ωρα με τον μισό μισθό.  Σε άλλο ρεπορτάζ  η εφημερίδα αναφέρεται στις διαμαρτυρίες των μαθητών για τα κόμιστρα και την «αψυχολόγητη επίθεση» της ΜΜΑΔ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Έλεος Κύριε Πρόεδρε…» γράφει ότι η κοινωνία είναι στα όρια της κατάρρευσης με τις νέες φορολογίες.
  Αλλού αναφέρεται στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και φιλοξενεί την επιστολή Αναστασιάδη προς τον ΓΓ των ΗΕ.  Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα γράφει για την υπόθεση του εντοπισμού του νεκρού βρέφους στα σκουπίδια για τα ερωτήματα που γεννώνται.

 

Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 10/01/2014 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire