ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 13 janvier 2014

Τουρκία-ΕΕ - Ξανά στο «ψυγείο» οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση



Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην Τουρκία υποσκάπτει τις ελπίδες του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει το 2014 σε «έτος Ε.Ε.». Λίγες ημέρες προτού ο Τούρκος πρωθυπουργός μεταβεί στις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν ότι η προσέγγιση έχει «παγώσει».


«Πέρυσι αναπτύχθηκε πολλά υποσχόμενη δυναμική», είπε πηγή στις Βρυξέλλες. «Τα τωρινά γεγονότα την καταστρέφουν». Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., που είχαν παγώσει επί τριετία, πήραν νέα ώθηση τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας - Ε.Ε. για επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία τον Δεκέμβριο χαιρετίστηκε ως «κομβικό σημείο» για την πρόοδο των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας.
Οι εξελίξεις αυτές άνοιξαν τον δρόμο για την πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες ύστερα από χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου.
Η Τουρκία έχει ανοίξει 14 από τα 35 κεφάλαια που απαιτούνται για την είσοδο στην Ε.Ε. και έχει κλείσει μόλις ένα. Στις συνομιλίες ο Ερντογάν ελπίζει να ανοίξει δύο ακόμη κεφάλαια. «Η κρίση έδειξε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει κράτος δικαίου», είπε ο αναλυτής Τσαν Μπαϊνταρόλ. «Οσοι στην Ε.Ε. δεν θέλουν την Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσουν την αναταραχή ως δικαιολογία για να παγώσουν τις διαπραγματεύσεις».



Πηγή: Η Καθημερινή/ΑFP
Δημοσιεύτηκε στις 12/01/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire